Als je ergens tot over je oren in zit, trekt dat alleen maar aan. Je hoeft het niet op te zoeken, het komt soms gewoon op je pad. Zo houd ik van gesch...
Midden in Alkmaar staat het Waaggebouw. Het is het eeuwenoude episch centrum van de Hollandse kaashandel én het onderdak van het Alkmaars Kaasd...
Nee, geen handen als schroevendraaiers maar toch de klus zelf willen doen. Want kom op, zo ingewikkeld is een douchekraan vervangen toch niet?! Eerst...
Wat in de kop zit, zit niet in de kont. En al helemaal niet bij een paard. De tijd dat bier met paard en wagen door de drankhandelaar naar de caf&eacu...
De korte broeken, kekke shirts voor de bediening en de zonnebrand binnen handbereik, het terrasseizoen staat voor de deur! Het team is ingewerkt, het...
Bier is niet om naar te kijken, zeg ik altijd. Met andere woorden: drink het vers. Bier is geen belegging en hoewel sommige bieren goed kunnen rijpen,...
In Nederland is er behoorlijk weinig van de winter te merken, maar gelukkig is er in skigebieden als Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Italië nog gen...
Dit kerstverhaal gaat over twee brouwers. Die twee brouwers komen uit dezelfde familie, het zijn namelijk broer en zus. De zus is de oudste van het st...
Brussel, aan de Avenue Louise, in een klassieke brasserie. Constant rinkelende kopjes en schoteltjes, het geluid van klinkende glazen en een koor van...
De vaste biercolumnist van De CaféKrant, internationaal biersommelier Richard Moerkerk, heeft 40 verhalen en 22 gerechten gebundeld in een boek...
Mijn oom heeft jarenlang bij de marine gewerkt. In de jaren zeventig en tachtig voer hij op een onderzeeër, de duikboot die nu te bezichtigen is...
De “r” zit weer in de maand, het is weer tijd voor tradities. En voor mosselen! Van oudsher althans, want tegenwoordig begint het mosselse...
Op vakantie in de Ardennen. Een actieve vakantie, daarom is juist deze bestemming uitgekozen. En actief, dat houdt niet alleen een brouwerijbezoek in,...
We vergeten met z’n allen nogal eens te genieten van alles wat we binnen handbereik hebben. Voor het prachtige landschap gaan we naar Frankrijk,...
Ooit wel eens een liter grapefruitsap gedronken tijdens het ontbijt? Wetenschappelijk onderlegt is het niet, maar het vermoeden bestaat dat degenen di...
Het is weer gelukt: Westvleteren is groots in het biernieuws. Niet voor het eerst inderdaad, want de Westvleteren 12 -de quadrupel van de Sint-Sixtusa...
Een kus, een pakkerd of een smakkerd, of een lange échte zoen… De eerste vergeet je nooit. Of het nu de allereerste ooit, of de eerste v...
Bierliefhebbers kunnen we indelen in grofweg vier verschillende type gasten: de verstokte pilsdrinker. Deze gast drinkt altijd een vaasje of fluitje,...
Soms heb je van die momenten, waarbij je voor het eerst iemand aankijkt en meteen een klik ervaart. Geen idee waarin dat zit. Een open gezicht of een...
Het is weer het jaarlijkse moment voor lijstjes, voornemens en voorspellingen. En nippend aan een strak champagnebier sta ik stil bij de gebeurtenisse...
De herfst is culinair gezien één van de mooiste seizoenen. Nou ja… natuurlijk heeft elk seizoen zijn eigen culinaire hoogtepunten...
Met enige regelmaat bezoek ik een brouwerij. Ik houd van de zoete weeïge geur uit de brouwketels en van korte lijntjes. Het is goed om contacten...
Het is vroeg in de ochtend en het zonnetje breekt door. Het belooft weer een schitterende, warme dag te worden. Het terras op klinkt als een heer...
Eens in de zoveel tijd moet ik even naar de zee. Of het zomer of winter is maakt niet uit, zo nu en dan is het tijd om naar de kust te gaan. Gelukkig...
Heb je wel eens een boer met een duikbril op en zwemvliezen aan van zijn trekker af zien stappen? Ik denk het niet… Want of die boer nou varken...
Heerlijk, op zondagmiddag naar het voetbal toe. Het is één van de laatste wedstrijden van dit seizoen, maar het affiche is mooi, de zon...
Vorige week mocht ik jureren bij de Dutch Beer Challenge. Dat is een bierwedstrijd, waarbij Nederlandse brouwers hun bieren in kunnen sturen. De brouw...
Elke dag zet Ad het terras uit. Met ruim tachtig stoelen met kussentjes, dekentjes in de winter, kaarsen, menukaarten en bloemetjes op elke tafel sche...
Toen ik begon met uitgaan kwam ik wel eens in een café met een pooltafel. In de weekenden was die afgedekt met een grote plank en daarover heen...
Best grappig… Mijn column in januari gaat vaak over bierpairing en lekkere gerechten. En dat terwijl veel mensen in de eerste maand van het jaa...
‘Speciaalbier bestaat niet…’ Of ‘Pils is ook speciaalbier…’ zijn uitspraken die ik wel eens hoor. Mij maakt het...
Op z’n tijd houd ik best wel van iets zoetigs, maar over het algemeen ben ik zoet genoeg van mezelf. Er bestaat bij menig bierkenner de volharde...
Kees is een gast waarvan je precies weet wat 'ie wil. Als ik hem aan zie komen schenk ik alvast een Grimbergen dubbel in en zet ik een schaaltje nootj...
Met regelmaat krijg ik bier. Om te proeven. Veel brouwers willen feedback op hun bieren en daarom komen ze me een flesje of blikje van hun nieuwste br...
Zal ik eens wat verklappen? Bierliefhebbers eten alleen kaas, chocolade en nootjes! Wat zegt u? Niet waar?! Ow… ik dacht van wel hoor… H...
Bij ons, in Proeflokaal De Boom, wordt veel gedate. Normaal gesproken dan, uiteraard. Maar dat we nu gesloten zijn, wil natuurlijk niet zeggen dat er...
De laatste coronamaatregelen brengen niet echt veranderingen voor de cafés met zich mee. Het afgelopen jaar was dramatisch, maar veel erger dan...
Bier is altijd al divers en multi-inzetbaar geweest. Alleen waren we dat ten tijde van de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw even vergeten....
Bier is als de vrouw van mijn dromen. Elegant, maar ze kan tegelijkertijd ook pittig uit de hoek komen. Ze is verleidelijk, met klasse en haar stijl....
De titel van deze column heeft wel wat weg van het grapje over de twee rechters die naast elkaar zitten; is de linker dan ook een rechter? Natuurlijk...
Vandaag heb ik bij hotel restaurant Merlet in Schoorl filmpjes opgenomen. In de filmpjes vertel ik over een viertal bieren die de Wagyu burger van che...
Voor een item over bier op een website werd ik gevraagd naar wat -volgens mij- het meest onderschatte bier is. Toen het stuk gepubliceerd werd stond e...
Zonder smering loopt alles naar de tering. Bier smeert niet alleen de keel, maar het is ook een sociaal en economisch smeermiddel. Bier brengt mensen...
Grote bierbrouwerijen zetten in marketingcampagnes hun bier nog wel eens neer als een ultiem product voor stoere mannen. Maar, is bier een mannendrank...
Het mooie aan bier is dat het verweven zit in veel van ons dagelijks leven. Bijvoorbeeld in (straat)namen, kinderliedjes of uitdrukkingen in de Nederl...
De gedachte aan een grapefruitsalade met bladspinazie, geroosterde pijnboompitjes en een steak tartaar maakt het me bijzonder lastig om deze column te...
Wie houdt er nou niet van? Tijdens je horecabezoek naar mensen kijken? Op het terras, in de bediening en achter de bar voltrekken zich volledige theat...
De Alkmaarse Richard Moerkerk van Proeflokaal De Boom is de allereerste Bierspecialist in de horeca. Hij ontving in theater Amsterdam de Ent...