Column Richard Moerkerk: Hop in de pan

Auteur: Redactie
Columns Richard Moerkerk 21 januari 2022
Column Richard Moerkerk: Hop in de pan

Best grappig… Mijn column in januari gaat vaak over bierpairing en lekkere gerechten. En dat terwijl veel mensen in de eerste maand van het jaar op hun gewicht willen letten of zelfs proberen de bijgekomen kilo’s van de feestdagen er weer af te krijgen. Neem het mij niet kwalijk. Ik ben een gulzige genieter en met dorst geboren. Misschien ben ik daarom biersommelier geworden. En sommeliers zijn nou eenmaal mensen die goed zijn in het combineren van dranken en spijzen. Gelukkig ook als het gaat over een gezonde groente, caloriearm en rijk aan eiwitten en vitamine B. Ik heb het over hopscheuten.

Hopscheuten zijn de jonge, ondergrondse uitlopers van de hopplant. Ze lijken een beetje op taugé en hebben een delicate, nootachtige smaak. Het traditionele seizoen van de hopscheuten loopt van 1 maart tot 15 april. Tegenwoordig kan het seizoen iets verruimt worden door te telen in een kas. Daardoor zijn de scheuten soms ook in januari en februari verkrijgbaar. Eenmaal geoogst zijn de hopscheuten maar heel kort houdbaar, binnen vier dagen moeten ze op tafel staan.

Meer dan 250 variëteiten

Belgen maken ze klaar op klassieke wijze, kort geblancheerd en geserveerd met room en nootmuskaat. Of met een gepocheerd eitje. En om te bepalen welk bier we erbij gaan drinken moeten we ons iets meer verdiepen is de verschillende hopsoorten. Er zijn meer dan 250 variëteiten, met elk hun eigen smaken en aroma’s.

Hop groeit wereldwijd tussen de bandbreedte van Denemarken en Zwitserland op het noordelijk halfrond en op de precies tegenovergestelde bandbreedte op het zuidelijk halfrond. Maar afhankelijk van waar de hop gekweekt werd, heeft het andere karaktereigenschappen. Hop komt origineel uit het Hallertaugebied in Duitsland. De hop daarvandaan staat bekend om een iets kruidige, grassige of bloemige smaak. Smaken als salie, lavendel, jasmijn, hars en dennen komen vaak voor.

Britse hop

Vroeger, tijdens zeereizen in de middeleeuwen, nam men de Duitse hoppen mee om ze te planten en mee te experimenteren in Groot Brittannië. Hieruit ontstonden hopsoorten met uitgesproken kruidige smaken. Zo is laurier vaak in de Britse hop te herkennen, maar ook bijvoorbeeld tijm en rozemarijn.

Ook belandde hop in de Verenigde Staten. Uit de kweek daar ontstonden juist tropische fruit smaken en citrus achtige aroma’s. Denk aan smaken als ananas, mango, papaya, guave en lychee. En dus ook grapefruit, mandarijn, limoen en citroen. Iets minder bekend, maar minstens even interessant zijn de Nieuw-Zeelandse hoppen. Deze hebben smaken van passievrucht of de Sauvignon Blanc druif in zich. Die smaken lijken me een fijne combinatie met de hopscheuten!

Het prettige aan bier vind ik nog altijd dat het een toegankelijke drank is. Het pinkie hoeft niet omhoog tijdens het drinken. Maar de hopscheuten blijken een heel andere aard te hebben. Prijzen van €80 tot €120 per kilo zijn gangbaar. Voor de eerste kilo van de koude grond wordt zelfs tot €1600 geboden. Niet echt iets voor een barhapje dus. Toch is het eens proeven van de delicatesse het meer dan waard. Zeker voor hop fanaten. Een kleine portie dan maar, dat past sowieso al bij de tijd van het jaar.

Richard is de vaste columnist van De Cafékrant, Internationaal biersommelier en eigenaar van De BierBasiliek en bereikbaar via richard@debierbasiliek.nl. Iedere derde maandag van de maand publiceert Richard een inspirerende column. Lees ze hier

Blijf je graag op de hoogte?

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws