Column Richard Moerkerk: verliefd, verloofd, getrouwd

Auteur: Richard Moerkerk
Columns Richard Moerkerk 16 april 2024
Column Richard Moerkerk: verliefd, verloofd, getrouwd

De korte broeken, kekke shirts voor de bediening en de zonnebrand binnen handbereik, het terrasseizoen staat voor de deur! Het team is ingewerkt, het terras is voorzien van een frisse lik verf, er zijn voldoende bierglazen in huis en de bierkaart is ook klaar voor de zomer. Het terras zit vanaf de eerste zonnestralen vol met mensen die met dorst geboren zijn en die willen frisse en dorstlessende bieren. De voorbereidingen voor het terrasseizoen zijn dus enorm belangrijk, net zoals de voorbereidingen bij bierbrouwen.

Brouwers vertellen graag over hele mooie moutsoorten die ze gebruikt hebben en ze kunnen urenlang vertellen over fantastische hopsoorten in hun brouwsels. Heel mooi, maar bier bestaat voor het grootste gedeelte uit water en we vergeten nog wel eens hoe belangrijk dat water voor ons bier is. Proef maar eens een paar verschillende merken mineraalwater naast elkaar. Het ene water smaakt zilter dan het andere, water met een laag mineraalgehalte smaakt zacht. Een hogere concentratie sulfaat en magnesium laten het water wat bitter smaken.

De aanwezige mineralen, zouten en zuren bepalen niet alleen de smaak van ons drinkwater, ze hebben ook een belangrijke invloed op het brouwproces. Tijdens het bierbrouwen flirten de mineralen, zouten en zuren van het water met de smaakmoleculen van de mout met elkaar. Dat begint met een knipoog, daarna dansen ze hand in hand met elkaar en uiteindelijk vergroeien ze tot een nieuw smaakmolecuul. Verliefd, verloofd, getrouwd.

Elke biersoort heeft zijn eigen, favoriete watersamenstelling. Om een goed pilsener te brouwen heeft de brouwer een zacht type water nodig. Als de brouwer toch een hard en mineraalrijk water voor een pilsener gebruikt zal dat nooit een gelukkig huwelijk opleveren. Hard water is juist weer heel geschikt om stevige stouts en IPA’s mee te brouwen. Dus op elk potje past een dekseltje, net als in het echie.

Tegenwoordig is een bierbrouwer in staat om het brouwwater vooraf zo te filteren dat het geen enkel mineraal, zout en zuur meer bevat. Daardoor is het mogelijk dat één brouwerij veel verschillende typen bier op de markt brengt. Want - na het filteren - kunnen weer brouwzouten, samenstellingen van verschillende mineralen, zouten en zuren, worden toegevoegd. Door het brouwwater op de juiste manier voor te bereiden kan voor elk biertype de ideale basis voor een gelukkig huwelijk worden gecreëerd. Het water in het Engelse Burton upon Trent is bekend om de van nature hoge concentraties sulfaat, magnesium en calcium. Oftewel, het is hard en kalkrijk water. Het toevoegen van kalk of gips aan het brouwwater heet daarom ‘Burtoniseren’.

Het is de eerste lentedag op het terras aan de Oeverwal in Maastricht. De voorbereidingen zijn hier tot in de puntjes verzorgd, de bediening komt telkens op het juiste moment. Op aanraden van de bediening komen er twee glazen Mergel Wit van Stadsbrouwerij Maastricht op tafel. Het bier is ‘geburtoniseerd’ met mergel, over voorbereiding gesproken. Mergel is een krijtsoort uit het zuiden van Limburg. Het houdt het bier strak en droog, iets mineraalrijk en absoluut dorstlessend. Van dit bier wil je er zo nog één. Zolang ik hier met haar zit, wil ik nooit meer weg. De haren van mijn tafeldame schitteren in het zonlicht, zo blond als het bier in het glas. Ze zit met me te flirten, ze knipoogt naar me. We hoeven niet naar Burton upon Trent, zelfs niet naar Maastricht. Met een glas Mergel Wit op het terras zijn we ‘geburtoniseerd’, dansen we hand in hand, verliefd, verloofd, getrouwd.

Blijf op de hoogte!

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws