Richard Moerkerk: De klusser met twee linkerhanden

Auteur: richard moerkerk
Columns Richard Moerkerk 23 juli 2024
Richard Moerkerk: De klusser met twee linkerhanden

Nee, geen handen als schroevendraaiers maar toch de klus zelf willen doen. Want kom op, zo ingewikkeld is een douchekraan vervangen toch niet?! Eerst een instructiefilmpje op YouTube kijken voor de aandachtspunten en de boodschappen. Alle benodigdheden zijn in huis gehaald en samen met de tablet met het YouTube filmpje klaargezet, zodat alle stappen stuk voor stuk kunnen worden doorlopen.

De hoofdwaterkraan staat dicht, dus hup: aan de slag. De oude douchekraan laat zich makkelijk demonteren. De eerste s-koppeling ook. De tweede lijkt nog een beetje last te hebben van wat oude kit. O, daar komt ie al. En inderdaad, ook de tweede s-koppeling komt uit de muur… Samen met een stuk van de waterleiding… Tja, wat nu?

De loodgieter kan pas over een aantal dagen langskomen, zo druk heeft hij het. Dat zou betekenen dat tot die tijd het hele huis zonder water zit. Dus toch maar weer naar de bouwmarkt om spullen in te slaan om een nieuwe waterleiding aan te leggen. Dat is een project totaal buiten de comfortzone van deze klusser, die gewoonweg niet zo handig is. Tenminste, dat denkt ie. Want met de juiste materialen en gereedschappen én een beetje hulp van YouTube, zit er uiteindelijk een gloednieuwe waterleiding in de muur en een hagelnieuwe douchekraan aan de wand. Zonder lekkages, de klusser met twee linkerhanden heeft gewonnen!

Restaurants matchen hun gerechten veelal nog met wijn als begeleidende drank. Er zijn maar een paar restaurants die wel veel met bieren pairen, maar voor de meeste sommeliers ligt bier nog buiten hun comfortzone. En misschien is dat wel logisch ook, want als biersommelier weet ik ook maar weinig van wijn. En als ik iets over wijn wil weten dan bel ik Wouter, een maatje van me én wijnsommelier. Wouter en ik hebben iets leuks bedacht.

Omdat we allebei heus wel weten dat met zowel bier als met wijn hele mooie combinaties bij gerechten gemaakt kunnen worden organiseren we een bier en wijn battle. Tijdens deze battle serveren we een vijfgangenmenu, waarbij Wouter bij elke gang een wijn serveert en ik een bier. Natuurlijk letten we daarbij op de schenkhoeveelheden, het moet immers niet de uitdaging worden om maar niet onder tafel te verdwijnen. De gasten bepalen bij elk gerecht of dat de wijn of het bier de winnaar is. Toch best nog wel spannend, want natuurlijk winnen we graag allebei en YouTube geeft niet zoveel antwoord op de vraag welke bieren of wijnen goed bij een bepaald gerecht passen. Het zal dus echt een battle tussen de sommeliers worden. Maar, wat het allerbelangrijkste is: Wouter en ik doen vooral waar we goed in zijn en waar we ontzettend veel plezier in hebben. Onze gasten in de watten leggen met een lekker bijpassend drankje. Zonder dat we buiten onze comfortzone hoeven te gaan. Of de wijn zal winnen of het bier dat maakt me niet zo veel uit, na afloop proosten de sommeliers toch met een goed glas bier. En daar zit de grootste winst.

Richard Moerkerk is de vaste columnist van De Cafékrant, internationaal biersommelier en eigenaar van De BierBasiliek. Iedere maand publiceert hij een inspirerende column. Lees ze hier. Ontdek ook de fascinerende wereld van bier met Richard Moerkerk in zijn boek 'Bier als de vrouw van mijn dromen', waarin hij grappige anekdotes, leerzame weetjes en heerlijke bierrecepten deelt.

Blijf op de hoogte!

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws