Column Richard Moerkerk: De nootjes bij bier zijn lastig te kraken

Auteur: Richard Moerkerk
Columns Richard Moerkerk 20 april 2021
Column Richard Moerkerk: De nootjes bij bier zijn lastig te kraken

Zal ik eens wat verklappen? Bierliefhebbers eten alleen kaas, chocolade en nootjes! Wat zegt u? Niet waar?! Ow… ik dacht van wel hoor… Hoe dat komt? Dat komt door online bierproeverijen.

Corona heeft weinig positiefs gebracht. Maar er zijn toch een paar mooie kanten aan het afgelopen verschrikkelijke jaar te noemen. Om me heen hoor ik veel van horeca mensen dat ze meer tijd met hun kinderen kunnen doorbrengen. Veel positiever kan haast niet. Zelf heb ik eens tijd om aan te schuiven bij een bierproeverij. Want vaak als er een proeverij georganiseerd wordt ben ik aan het werk. En oké, het bijwonen van een bierproeverij is niet het belangrijkste - sterker nog, ik was veel liever aan het werk geweest - maar onder het motto ‘van de nood een deugd maken’ toch een positief iets. Ik kijk nu eenmaal graag ‘bij de buren’, het is goed om te leren van je collega’s.

Natuurlijk, normaal gesproken geef ik elke dag bierproeverijen en maak ik dus voldoende bierproeverijen mee. Maar ik vul de proeverij zelf in, ik ben aan het werk. Ik haal er inspiratie uit door af en toe te ontspannen en te ervaren wat je gasten ervaren. Ook al is het op dit moment online, ik heb nu wel die mogelijkheid om een proeverij bij te wonen. Ik geniet er van om te zien hoe iemand anders een proeverij invult, welke bieren iemand schenkt, welke verhalen er vertelt worden.

Tot het moment dat de foodpairing aan bod komt. Want wat me enorm opvalt bij die online proeverijen zijn de adviezen van bijpassende hapjes. Dat zijn namelijk altijd blokjes kaas, chocolade of nootjes. Kom op zeg, is er nou echt niet eens iets anders te bedenken om met bier te combineren? Of eten bierliefhebbers echt alleen maar kaas, chocolade en nootjes?

Zal ik nog eens iets verklappen? Bier heeft een enorme smaakwaaier. Het ene bier is bitter, het andere bier is zoet van smaak en het derde bier is uitgesproken zuur. Of het bier heeft die verschillende basissmaken gecombineerd in een mooi gelaagd en complex smakenpalet. Naast de basissmaken proef je aroma’s en in bier kunnen die je aan brood, biscuitjes, honing of bloemen doen denken. Of aan fruitsoorten als banaan, appel, peer, abrikozen, meloen of druiven. En wat te denken van karamel, gras, stro, hars, kruiden en noten (hé, daar zijn ze weer!). Je kan het allemaal in bier terug proeven. En dat maakt nou juist dat bij bier zoveel meer dan alleen kaas, chocolade en nootjes past.

Bij bijvoorbeeld Waaghals, een tripel bier van Brouwerij Leeghwater maak ik een hapje van serranoham, stoofpeer en krokante mout. Dat hapje is makkelijk en zonder professionele keuken te maken. En belangrijker nog, de smaken vliegen door het dak! Bij een saison als Oedipus Mannenliefde serveer ik dun gesneden gemarineerde zalm, ook een combinatie die zowel de smaken van het bier als het hapje omhoog haalt. Ik kan hier wel een heel menu uitschrijven, maar ik betrap mezelf erop dat ik weer zelf een proeverij aan het invullen ben. Wie organiseert de volgende (online) bierproeverij?

Richard is de vaste columnist van De Cafékrant, Internationaal biersommelier en eigenaar van De BierBasiliek en bereikbaar via richard@debierbasiliek.nl. Iedere derde maandag van de maand publiceert Richard een inspirerende column. Lees ze hier

Blijf je graag op de hoogte?

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws