Precies vijf jaar geleden werd ik uitgeroepen tot Beste Bierspecialist van Nederland. De dag daarvoor ben ik teruggekomen van een geweldige bierreis naar Praag en een dag voordat ik naar Praag vertrok stond ik op het terras van de viswinkel een heerlijke haring te eten. Dat doe ik - nog steeds - regelmatig, de viswinkel is in de buurt. Meestal ben ik al op mijn weg ernaartoe in gedachten verzonken.
Het is het verwerken van een drukke werkweek, bijkomen en een rustpunt, maar ook meteen welgemeende excuses naar alle bekenden die uiteindelijk vlak voor mijn neus staan te zwaaien. De wandeling en lekkernij in het vooruitzicht zorgen ervoor dat ik niet meer op mijn qui-vive ben.
En dat is anders dan men van me gewend is… Laat ik het anders verwoorden: als praktiserend biersommelier verwachten veel mensen van je dat bier drinkt. Maar schrik niet, ik drink ook koffie, thee, water en soms een glaasje wijn. Dat schijnt dan niet bij je te passen. Net als dat je altijd ‘aan’ staat, scherp bent en alles ziet. Maar geloof me, ik zit regelmatig even in mijn eigen wereldje.
Maar goed, aan een haring dus en mijn telefoon gaat. Het is een redacteur van De CafeKrant. Onze overbuurman Fernando heeft voor De RestaurantKrant een column geschreven over buurman Ed. Die column is zo goed gelezen dat de uitgever Ed benaderde om een column te schrijven voor de café-editie van de krant. Maar Ed, mijn werkgever, had daar niet zoveel zin in en zei: “Vraag Richard maar…” En dus, lijkt je dat leuk om te gaan doen? Klinkt het door de telefoon.
Een goede drie weken later staat mijn eerste column online. Veel mensen denken -begrijpelijk- dat ik mocht gaan schrijven omdat ik de prijs heb gewonnen, maar feitelijk kwam het auteurschap net vijf dagen eerder dan de winst.
Ik zeg nooit dat ik schrijver ben. Biersommelier, dat is mijn beroep! Twee weken geleden deden Wouter Bosch en ik een wijn- en bierbattle. Een unieke wedstrijd over welke drank het beste bij een culinair gerecht zou passen. We hadden vijf gangen om de liquide degens te kruisen en het publiek voor ons te winnen. In feite kregen onze gasten dus een bierproeverij, een wijnproeverij, vijf heerlijke culinaire gerechten én een avond theater. Want het presenteren van de combinaties was natuurlijk de ideale gelegenheid om grappen en grollen te maken en de concurrent lichtelijk op de hak te nemen.
Uiteraard heb ik de combinaties van Wouter geproefd. Nieuwsgierig als dat ik ben. Hij deed het echt niet slecht. Maar ik ben gekleurd, zoals iedereen vrees ik. Net zoals het publiek. De een komt voor de bieren, de andere voor de wijn. Wat wel heel mooi is om te ervaren is dat verstokte wijndrinkers bier gingen waarderen en andersom. Een zeer gewaardeerde gast zei eens: “Als je het gevecht niet winnen kan, omarm het dan.” Dat ging over iets anders dan een winnende wijn of bier bij een gerecht, maar het heeft wel geïnspireerd tot deze battle.
Ironisch genoeg is onze wijn- en bierbattle in gelijkspel geëindigd. Wouter had gelijk en ik had gelijk. Alle smaken klopten en versterkten elkaar. Maar als je inspiratie zoekt voor een lekker bier bij je gerecht kan ik je mijn boek van harte aanbevelen, het is sowieso een prachtig cadeau voor de komende feestdagen!
Richard Moerkerk is de vaste columnist van De Cafékrant, internationaal biersommelier en eigenaar van De BierBasiliek. Iedere maand publiceert hij een inspirerende column. Ontdek ook de fascinerende wereld van bier met Richard Moerkerk in zijn boek 'Bier als de vrouw van mijn dromen', waarin hij grappige anekdotes, leerzame weetjes en heerlijke bierrecepten deelt.
Blijf op de hoogte!
Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.