Column Richard Moerkerk: Meer 0.0 van de tap

Auteur: Richard Moerkerk
Columns Richard Moerkerk 19 januari 2020
Column Richard Moerkerk: Meer 0.0 van de tap

De gedachte aan een grapefruitsalade met bladspinazie, geroosterde pijnboompitjes en een steak tartaar maakt het me bijzonder lastig om deze column te typen. Helemaal nu ik ook nog aan een begeleidend witbier van Lowlander denk, het water loopt me in de mond! Het bier is gebrouwen met sinaasappel- en citroenschillen en de smaken daarvan sluiten naadloos aan bij de citrussalade. De moutige smaken van het bier onderstrepen de hartige smaak van de steak tartaar, terwijl het aardse van de pijnboompitjes verdieping geeft aan de pairing.

Een klein detail: de Lowlander wit is een 0.0% bier. Een heel smaakvol alcoholvrij bier, dat kan gelukkig tegenwoordig gewoon.

Van de tap

Over alcoholvrije bieren wordt al voldoende geschreven. De voordelen van een goed assortiment alcoholvrije en alcoholarme bieren hoef ik u niet meer uit te leggen. En dat Nederlanders hun bier het liefst van de tap geschonken krijgen zal u ook bekend zijn. Maar juist daarom mis ik iets in het bierlandschap: alcoholvrij bier van de tap.

Een vers getapte Playground Non Alcoholic IPA van vandeStreek lijkt me een lust voor het oog. Als u er een dessertje van ‘arroz con leche’ en mandarijnensorbet bij serveert, vliegen uw gasten u - met tranen van blijdschap in hun ogen - om de nek. Maar zover is het helaas nog niet. Tot nu toe zijn slechts alcoholvrije pilseners van de fust verkrijgbaar, en daar zijn overigens ook hele mooie bierpairingen mee te maken.

Bierpairing

Maar ik houd wel van diversiteit. De smaken van alcoholvrije en alcoholarme bieren kloppen tegenwoordig en lenen zich perfect voor een gave bierpairing. Als brouwers van bijvoorbeeld Jopen, vandeStreek en de Leckere hun alcoholvrije en alcoholarme bieren op fust afvullen wordt de bierbeleving in de horeca nog completer. Experimenteert u eens met een bijpassend hapje of gerecht. Als u de juiste combinatie serveert, zullen uw gasten weten dat ze alcoholvrij drinken, maar de smaak zal niet onderdoen voor een bier mét alcohol. De gedachte alleen al… Het water loopt me in de mond… Ik duik snel m’n keuken in.

Richard is de vaste columnist van De Cafékrant, Internationaal biersommelier en eigenaar van De BierBasiliek. Iedere derde maandag van de maand publiceert Richard een inspirerende column. Lees ze hier.

Overig nieuws