De “r” zit weer in de maand, het is weer tijd voor tradities. En voor mosselen! Van oudsher althans, want tegenwoordig begint het mosselseizoen meestal in de tweede week van juli. Dat heeft alles te maken met de tijd voordat gekoeld transport mogelijk was. Mosselhandelaren verkochten hun waar liever niet in de warmere maanden juli en augustus, zodat ze de kwaliteit konden blijven garanderen.
Vanaf het moment dat de koelmachine werd geïntroduceerd kon het seizoen verschuiven naar het ogenblik dat de zeevruchten voldoende vleespercentage hebben. En dat is vaak midden in de zomer. Hoewel zo’n seizoenstart dus kan verschuiven, hechten veel mensen aan tradities. Wat mij betreft helemaal terecht. En al helemaal als het om bockbier gaat. Bockbier is prima met mosselen te combineren, maar er is natuurlijk nog veel meer in de wereld te koop.
Eerst maar even die bockbierkwestie afhandelen. Het seizoen begint officieel op de eerste maandag van oktober. Dat is de traditie. Er zijn supermarkten en andere retailers die dat seizoen naar voren proberen te halen door vroegtijdig het bockbier in hun schappen te zetten. Een traditie wordt niet geboren of opgericht, maar die groeit door jaren heen. Men begint ergens mee, houdt dat een aantal jaren vol op dezelfde manier zoals men gewend is en dan plots is daar… tadaa: een traditie.
Er is een reden dat tradities gegroeid zijn zoals ze zijn en er zijn meerdere redenen om niet van tradities af te stappen. Men maakt zich massaal druk om de pepernoten die al begin September in de winkels liggen, maar ze worden toch echt ook verkocht en gegeten. Maar van het bockbier blijf je af. Tot de eerste maandag van oktober, want dat is de traditie. Natuurlijk zijn er genoeg redenen voor te noemen, maar ik wil me even niet druk maken over bockbier.
Want wat heeft een mens nu echt nodig in het leven? Dat druk maken in ieder geval niet. Een pan met mosselen stilt de trek, maar zonder goed gezelschap blijft zelfs een delicatesse als een oer-Hollandse mossel niet veel meer dan maagvulling. Je kan nog een paar verrassende kruiden proberen, maar fijne personen om je heen zijn de echte smaakmakers. Bier is de spraakmaker. Al helemaal als het gaat over de Duitse festbieren. Dat zijn namelijk bieren die net even iets zwaarder in alcohol zijn dan hun even zo doordrinkbare zusjes, de overbekende pilseners.
De festbieren zijn afgeleiden van de Märzenbieren, bieren die traditioneel aan het einde van de winter gebrouwen werden. Die bieren moesten vroeger de warmte van de zomer overleven en dat is de reden dat ze een hoger alcoholpercentage mee kregen. Alcohol conserveert immers. Aan het einde van de zomer moesten die bieren op, de commercie wilde natuurlijk ook wat. En dus werden er bierfeesten georganiseerd. Inmiddels kennen we die feesten als de Oktoberfesten. Het Oktoberfest in München is tegenwoordig het grootste volks- en bierfeest ter wereld. Daarom is het wel begrijpelijk dat dat feest voor velen nu een doel op zich is. Maar als we even terug gaan naar wat we echt nodig hebben zijn het juiste gezelschap, een goede mossel en een glas bier genoeg.
Blijf op de hoogte!
Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.