Bij ons, in Proeflokaal De Boom, wordt veel gedate. Normaal gesproken dan, uiteraard. Maar dat we nu gesloten zijn, wil natuurlijk niet zeggen dat er op het moment helemaal niet gedate wordt natuurlijk. Wandelen is helemaal hot en ik denk dat aankomende stelletjes sneller thuis afspreken, waar ze anders eerst de kroeg als neutraal terrein zouden kiezen.
In het café vind ik het prachtig om te zien hoe mensen elkaar leren kennen, om te zien of er op zo’n avond chemie is, of juist niet… Soms is de match zo duidelijk dat een blind paard het met zijn ogen dicht nog ziet, vanaf een kilometer afstand… En als de date minder goed verloopt kunnen we -als behulpzame gastheer of vrouw- de hamer op tafel leggen om het ijs te breken. Als biersommelier ben ik vooral bezig met de ideale match tussen bier en spijs. Natuurlijk help ik twee stuntelende daters graag even op weg als de date bij ons in het café niet op gang wil komen, maar nog liever vind ik de perfecte combinatie tussen een bier en een gerecht of hapje.
Bieradvies bij gerechten wordt steeds vaker gegeven. Bijvoorbeeld in magazines van supermarkten of bij recepten op internet. Je zou denken dat ik dat alleen maar toe kan juichen. Maar helaas is dat lang niet altijd het geval. Sterker nog, vaak raak ik er diep bedroefd van. Een uitgebreide receptuur, prachtige foto’s, exacte temperaturen en garingstijden, alles is tot in detail omschreven. Maar als drankadvies staat er dan: ‘Lekker met een donker bier.’ Ik krijg daar bultjes van.
Bier en spijscombinaties zijn fantastisch als ze specifiek zijn. Als het bier perfect bij het gerecht of hapje past vliegen de smaken door het dak! Zelfs de schenktemperatuur en het type glas hebben invloed op de smaak en de beleving. Een bieradvies als ‘Lekker met een donker bier’ is dus veel te algemeen. Dat klinkt voor mij als ‘een man met donker haar matcht bij een vrouw met donker haar…’. Zelfs dat blinde paard ziet, met zijn ogen dicht en terwijl ie om de hoek staat, dat die benadering te simpel is.
Het ene bier is het andere niet. Het ene abdij blonde bier is veel zoeter dan het andere, die bijvoorbeeld veel fruitiger of kruidiger van smaak is. De ene stout heeft een smaak van koffie, terwijl de andere veel meer naar chocolade smaakt. En dan heb ik nog niet eens over dubbel bieren, of één van de vele andere brouwstijlen. Het is dus gek om bij een bierpairing te zeggen dat ‘een donker bier’ er lekker bij smaakt. Misschien smaakt een willekeurig donker bier in combinatie niet slecht, maar de toegevoegde waarde is er pas als de pairing je helemaal in vuur en vlam zet.
Geef bij uw online bierproeverij of borrelbox voor thuis een specifieke bierpairing. Vergeet vooral niet om zelf de combinatie vooraf te proeven en experimenteer met meerdere bieren bij een gerecht. Neem eerst een slok van het bier, zodat u weet hoe het bier op zichzelf smaakt. Daarna een hap van het gerecht of snackje en dan weer een slok van het bier. Zo proeft u welke uitwerking het bier en gerecht op elkaar hebben. De perfecte combinatie serveert u -met uitleg- in uw borrelbox of online proeverij, zodat de vonken bij thuisdaters in ieder geval van de bierpairing af spatten.
Richard is de vaste columnist van De Cafékrant, Internationaal biersommelier en eigenaar van De BierBasiliek en bereikbaar via richard@debierbasiliek.nl. Iedere derde maandag van de maand publiceert Richard een inspirerende column. Lees ze hier.
Blijf je graag op de hoogte?
Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.