Als je ergens tot over je oren in zit, trekt dat alleen maar aan. Je hoeft het niet op te zoeken, het komt soms gewoon op je pad. Zo houd ik van gesch...
Midden in Alkmaar staat het Waaggebouw. Het is het eeuwenoude episch centrum van de Hollandse kaashandel én het onderdak van het Alkmaars Kaasd...
Nee, geen handen als schroevendraaiers maar toch de klus zelf willen doen. Want kom op, zo ingewikkeld is een douchekraan vervangen toch niet?! Eerst...
Wat in de kop zit, zit niet in de kont. En al helemaal niet bij een paard. De tijd dat bier met paard en wagen door de drankhandelaar naar de caf&eacu...
De korte broeken, kekke shirts voor de bediening en de zonnebrand binnen handbereik, het terrasseizoen staat voor de deur! Het team is ingewerkt, het...
Bier is niet om naar te kijken, zeg ik altijd. Met andere woorden: drink het vers. Bier is geen belegging en hoewel sommige bieren goed kunnen rijpen,...
In Nederland is er behoorlijk weinig van de winter te merken, maar gelukkig is er in skigebieden als Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Italië nog gen...
Dit kerstverhaal gaat over twee brouwers. Die twee brouwers komen uit dezelfde familie, het zijn namelijk broer en zus. De zus is de oudste van het st...
Brussel, aan de Avenue Louise, in een klassieke brasserie. Constant rinkelende kopjes en schoteltjes, het geluid van klinkende glazen en een koor van...
De vaste biercolumnist van De CaféKrant, internationaal biersommelier Richard Moerkerk, heeft 40 verhalen en 22 gerechten gebundeld in een boek...
Mijn oom heeft jarenlang bij de marine gewerkt. In de jaren zeventig en tachtig voer hij op een onderzeeër, de duikboot die nu te bezichtigen is...
Over het algemeen is bier een eenvoudig te serveren product: een gast doet een bestelling, de barman trekt de tap open of pakt een flesje of blik uit...
De “r” zit weer in de maand, het is weer tijd voor tradities. En voor mosselen! Van oudsher althans, want tegenwoordig begint het mosselse...
Het zal weinig mensen ontgaan zijn dat de bierprijzen in de horeca het afgelopen jaar flink zijn gestegen. Deze hogere prijzen hebben vooralsnog echte...
Op vakantie in de Ardennen. Een actieve vakantie, daarom is juist deze bestemming uitgekozen. En actief, dat houdt niet alleen een brouwerijbezoek in,...
We vergeten met z’n allen nogal eens te genieten van alles wat we binnen handbereik hebben. Voor het prachtige landschap gaan we naar Frankrijk,...
Ooit wel eens een liter grapefruitsap gedronken tijdens het ontbijt? Wetenschappelijk onderlegt is het niet, maar het vermoeden bestaat dat degenen di...
Het is weer gelukt: Westvleteren is groots in het biernieuws. Niet voor het eerst inderdaad, want de Westvleteren 12 -de quadrupel van de Sint-Sixtusa...
Een kus, een pakkerd of een smakkerd, of een lange échte zoen… De eerste vergeet je nooit. Of het nu de allereerste ooit, of de eerste v...
Bierliefhebbers kunnen we indelen in grofweg vier verschillende type gasten: de verstokte pilsdrinker. Deze gast drinkt altijd een vaasje of fluitje,...
De nieuwste uitgave van De CaféKrant met als thema ‘Betalen’ is nu kosteloos te downloaden of online te lezen via deze link. Een ed...
Soms heb je van die momenten, waarbij je voor het eerst iemand aankijkt en meteen een klik ervaart. Geen idee waarin dat zit. Een open gezicht of een...
Internationaal Biersommelier Richard Moerkerk is al jaren de vaste columnist van De CaféKrant. Ook in 2022 schreef hij iedere maand (op é...
Het is weer het jaarlijkse moment voor lijstjes, voornemens en voorspellingen. En nippend aan een strak champagnebier sta ik stil bij de gebeurtenisse...
De herfst is culinair gezien één van de mooiste seizoenen. Nou ja… natuurlijk heeft elk seizoen zijn eigen culinaire hoogtepunten...
Met enige regelmaat bezoek ik een brouwerij. Ik houd van de zoete weeïge geur uit de brouwketels en van korte lijntjes. Het is goed om contacten...
Vers van de pers, maar dan digitaal: de nieuwste editie van vakblad De CaféKrant is nu kosteloos te downloaden of online te lezen. Ee...
Het is vroeg in de ochtend en het zonnetje breekt door. Het belooft weer een schitterende, warme dag te worden. Het terras op klinkt als een heer...
Eens in de zoveel tijd moet ik even naar de zee. Of het zomer of winter is maakt niet uit, zo nu en dan is het tijd om naar de kust te gaan. Gelukkig...
Heb je wel eens een boer met een duikbril op en zwemvliezen aan van zijn trekker af zien stappen? Ik denk het niet… Want of die boer nou varken...
Heerlijk, op zondagmiddag naar het voetbal toe. Het is één van de laatste wedstrijden van dit seizoen, maar het affiche is mooi, de zon...
Vorige week mocht ik jureren bij de Dutch Beer Challenge. Dat is een bierwedstrijd, waarbij Nederlandse brouwers hun bieren in kunnen sturen. De brouw...
Elke dag zet Ad het terras uit. Met ruim tachtig stoelen met kussentjes, dekentjes in de winter, kaarsen, menukaarten en bloemetjes op elke tafel sche...
Toen ik begon met uitgaan kwam ik wel eens in een café met een pooltafel. In de weekenden was die afgedekt met een grote plank en daarover heen...
Best grappig… Mijn column in januari gaat vaak over bierpairing en lekkere gerechten. En dat terwijl veel mensen in de eerste maand van het jaa...
‘Speciaalbier bestaat niet…’ Of ‘Pils is ook speciaalbier…’ zijn uitspraken die ik wel eens hoor. Mij maakt het...
Op z’n tijd houd ik best wel van iets zoetigs, maar over het algemeen ben ik zoet genoeg van mezelf. Er bestaat bij menig bierkenner de volharde...
Internationaal biersommelier Richard Moerkerk schrijft inmiddels al bijna twee jaar voor De CaféKrant. Iedere maand voorziet de bierkenner ons...
Kees is een gast waarvan je precies weet wat 'ie wil. Als ik hem aan zie komen schenk ik alvast een Grimbergen dubbel in en zet ik een schaaltje nootj...
Deze week valt de juni-editie van De CaféKrant bij de Nederlandse cafés op de mat. In deze uitgave bezoeken we Eetcafé van Milten...