Precies vier jaar geleden kwam een goede vriend met zijn hoogzwangere vriendin bij me eten. Die vriend is hobbybrouwer en het zal u dus niet verbazen dat wij (die vriend en ik, zijn vriendin drinkt zelden alcohol en tijdens haar zwangerschap al helemaal niet, uiteraard) graag regelmatig samen genieten van een goed glas bier.
Zijn vriendin was pas over één of twee weken uitgerekend, dus we konden nog even een avond rustig aan genieten, voordat hun ouderschap en alle bijhorende hectiek begon. Bij binnenkomst kreeg ik een grote fles Chimay Grand Réserve overhandigd, als dank voor de uitnodiging. Heerlijk om samen van te gaan genieten! Maar natuurlijk had ik mijn voorbereidingen gedaan en al heerlijke, bij het eten passende bieren klaarstaan. Kortom, we kwamen die avond niet aan de Grand Réserve toe.
De fles kreeg een plekje in mijn speciale bierkoelkast, een klimaatkast voor mijn biervoorraad. Voor elke brouwstijl is er een aanbevolen serveertemperatuur, een temperatuur waarop de smaken in het bier het beste tot hun recht komen. Nu is mijn bierklimaatkast voorzien van één temperatuur en die staat meestal ingesteld op een graad of acht of negen. Voor mij is dat een ready-to-drink temperatuur voor veel bieren met een alcoholpercentage tussen de zes en negen procent. En bieren die iets warmer mogen, zoals quadrupels of zware stoutbieren, warmen snel genoeg op tot slightly chilled, de temperatuur waarop ik die bieren het lekkerst vind smaken.
Want hoewel er tips voor de schenktemperatuur per bierstijl zijn, of soms zelfs een door de brouwer op het etiket vermeld advies, zijn er ook bierliefhebbers die al hun bieren het liefst ‘van de plank’ - dus ongekoeld, op kamertemperatuur - drinken. In het café is het natuurlijk geen moeite om voor die gast een fles of blikbier uit de voorraadkast te pakken, maar het geeft wel aan dat de aanbevolen schenktemperaturen niet in beton gegoten zijn. Iedere gast heeft zijn eigen voorkeuren.
Om het nog igewikkelder te maken wijk ik, in combinatie met een gerecht, wel vaker af van de gangbare serveertemperatuur. Als ik een bier serveer bij een stuk warm gerookte zalm is de smaakcombinatie anders als de zalm net uit de rookoven komt, dan wanneer diezelfde zalm op kamertemperatuur geserveerd wordt. En andersom geldt het net zo. Een bolletje ijs is natuurlijk extreem koud. Door een bier op kamertemperatuur erbij te schenken maakt een heel andere smaakbeleving dan wanneer het bier sterk gekoeld wordt. Afhankelijk van het gewenste effect serveer ik het bier dus op een andere temperatuur.
Als de koelkasten in uw café binnenkort weer aangezet kunnen worden, kijk dan eerst na op welke temperatuur de koelkast staat ingesteld. De afstelling zal uiteindelijk afhangen van de indeling van de koelkasten en de voorkeuren van uw (meeste) gasten. Maar probeer een koelkast te reserveren voor de donkere, zwaardere bieren en zet deze koeling niet kouder dan 8°C. De zwaardere bieren zullen op die temperatuur voor niemand te warm zijn, maar wel al een heel stuk smaakvoller dan wanneer ze echt koud geserveerd worden.
Mijn bierklimaatkast gaf vorige week de geest. Bij het omruilen voor een nieuwe had ik de fles Chimay Grande Réserve weer in mijn handen. Want -ondanks dat ik geen grote fan van het rijpen van bier ben, bier is immers niet om naar te kijken…- ligt hij geduldig te wachten. Een paar dagen na het etentje kwam de zoon van mijn vrienden ter wereld. Daardoor duurde het even voordat we weer een avondje samen bier dronken en de fles (en de afspraak hem samen soldaat te maken) werd vergeten. Ik besloot de fles te bewaren tot de achttiende verjaardag van het pasgeboren kindje en er dan alsnog gezamenlijk mee te proosten!
Richard is de vaste columnist van De Cafékrant, Internationaal biersommelier en eigenaar van De BierBasiliek en bereikbaar via richard@debierbasiliek.nl. Iedere derde maandag van de maand publiceert Richard een inspirerende column. Lees ze hier.
Blijf je graag op de hoogte?
Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.