Waar moet je op letten bij de aankoop van interieur voor de horeca?

Auteur: Redactie
Investeren in... 23 november 2023
Waar moet je op letten bij de aankoop van interieur voor de horeca?

Ondernemen is investeren. Als horecaondernemer krijg je regelmatig te maken met nieuwe en noodzakelijke investeringen. In deze rubriek ‘Waar moet ik op letten bij de aanschaf van’ helpen we horecaondernemers elke maand om de juiste keuzes te maken bij het aankopen van nieuwe producten. Deze maand: interieur.

Bij het kopen van interieur voor de horeca moet er op verschillende aspecten worden gelet, zoals materialen die duurzaam en gemakkelijk schoon te maken zijn en een efficiënte lay-out hebben die een goede doorstroming van gasten en personeel mogelijk maakt. Het interieur van een horecagelegenheid speelt bovendien een belangrijke rol in de algehele beleving van gasten. Of het nu gaat om een chique restaurant, een gezellig café of een hippe lunchroom, het interieurontwerp bepaalt de sfeer, de uitstraling en het comfort van de ruimte. Een goed doordacht interieurontwerp draagt bij aan een algehele positieve ervaring van de gasten en kan zelfs de omzet verhogen.

Functionaliteiten

Het interieur van een horecagelegenheid heeft verschillende functionaliteiten die allemaal bijdragen aan de algehele ervaring van gasten. Dit zijn een aantal belangrijke functionaliteiten:

1.       Sfeer en uitstraling: Het interieur bepaalt de sfeer en uitstraling van de ruimte. Het kan bijvoorbeeld een gezellige, romantische of juist zakelijke sfeer creëren.
2.       Comfort: Het interieurontwerp moet zorgen voor comfort van de gasten, zodat zij zich op hun gemak voelen en langer blijven zitten. Denk hierbij aan de juiste zithoogte, tafelafstand en verlichting.
3.       Efficiënt gebruik van de ruimte: Een goed interieurontwerp zorgt ervoor dat de beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt, zodat er genoeg ruimte is voor gasten en personeel.
4.       Marketing: Het interieur kan ook bijdragen aan de marketing van een horecazaak. Een aantrekkelijk interieur kan ervoor zorgen dat mensen sneller binnenkomen en vaker terugkomen.
5.       Merkidentiteit: Het interieur kan de identiteit van de horecazaak uitdragen. Het kan bijvoorbeeld de huisstijl, missie of visie van de zaak versterken en de horecazaak onderscheiden van andere.

Tekst gaat verder onder de foto

Kwaliteit en duurzaamheid

Er zijn verschillende materialen die van goede kwaliteit zijn voor het interieur van horecagelegenheden en bekend staan om hun duurzaamheid en lange levensduur. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

1.       Massief hout: Meubels van massief hout zijn duurzaam en hebben een warme uitstraling. Houten tafels en stoelen passen goed bij een landelijk of klassiek interieur en gaan lang mee.
2.       Metaal: Meubels van metaal zijn stevig en gemakkelijk schoon te maken. Stoelen en tafels van metaal passen goed bij een industrieel interieur en gaan lang mee. Roestvrij staal is bijvoorbeeld een duurzaam materiaal dat niet snel beschadigt.
3.       Kunststof: Kunststof is lichtgewicht en gemakkelijk schoon te maken, waardoor het geschikt is voor gebruik in de horeca. Kunststof stoelen en tafels passen goed bij een modern of Scandinavisch interieur en gaan lang mee.
4.       Leer: Meubels van leer zijn stijlvol en duurzaam. Leren stoelen en banken passen goed bij een klassiek of modern interieur en gaan lang mee.
5.       Stof: Meubels van stof zijn comfortabel en passen goed bij een gezellige en huiselijke sfeer. Denk aan gestoffeerde stoelen en banken met zachte kussens en dekens. Stof is echter moeilijker schoon te houden.

Meubels en materialen die bestand zijn tegen intensief gebruik en gemakkelijk schoon te maken zijn, gaan langer mee en besparen kosten op lange termijn.

Tekst gaat verder onder de foto

Levensduur

De levensduur van interieur voor horeca kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de kwaliteit van de gebruikte materialen, het ontwerp van de meubels, de intensiteit van het gebruik en de wijze van onderhoud en reiniging. Over het algemeen wordt verwacht dat interieur voor de horeca een langere levensduur heeft dan interieur voor thuisgebruik, omdat het ontworpen is voor intensief gebruik. Bij regelmatig onderhoud en goed gebruik kunnen meubels en andere interieuronderdelen voor de horeca vele jaren meegaan. Het is daarom belangrijk om bij de aankoop van interieur voor de horeca te letten op de kwaliteit van de materialen en het ontwerp, en om te zorgen voor regelmatig onderhoud en reiniging om de levensduur te verlengen.

Prijs

De kosten van interieur voor de horeca kunnen sterk variëren van enkele honderden tot duizenden euro's per stuk, afhankelijk van factoren zoals het type en de kwaliteit van het meubilair, de stijl en het ontwerp en de locatie van de leverancier. Over het algemeen zijn meubels voor de horeca duurder dan meubels voor thuisgebruik, omdat ze ontworpen zijn voor intensief gebruik. Meubels van hogere kwaliteit gaan over het algemeen langer mee en besparen op die manier uiteindelijk kosten op lange termijn.

Overig nieuws