Gourmet sandwiches en meer: hoe jij jouw broodaanbod kunt verfijnen

Auteur: redactie
Gourmet sandwiches en meer: hoe jij jouw broodaanbod kunt verfijnen

In de horeca is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste trends en dit geldt zeker ook voor brood en beleg, twee basiselementen die veel invloed hebben op de gastbeleving. Of je nu een restaurant, café of lunchroom runt, brood is een manier om je zaak te onderscheiden van de concurrentie. Hieronder vind je een aantal opvallende trends op het gebied van brood en beleg.

Artisanaal en ambachtelijk brood

De vraag naar ambachtelijk brood blijft stijgen, omdat gasten het vakmanschap en de zorg die in elk brood worden gestopt waarderen. Dit geldt voor zuurdesembroden en rustieke boerenbroden, maar ook voor brood dat is gebakken met ‘oergranen’ als spelt en emmer. Deze broden zijn niet alleen lekker, maar ook vaak gezonder en voedzamer dan fabrieksmatig geproduceerd brood. Door samen te werken met lokale bakkers of zelf brood te bakken, kun je inspelen op deze trend.

Dit artikel maakt onderdeel uit van de themamaand Horeca & Brood. Alle artikelen uit deze themamaand zijn hier te vinden.

Wereldse invloeden

De wereld wordt steeds kleiner en dat is ook terug te zien in de keuzes voor brood en beleg. Wereldse invloeden brengen nieuwe smaken naar menukaarten, met voorbeelden als naanbrood uit India, pita’s uit het Midden-Oosten, of ciabatta uit Italië. Door deze internationale broden aan te bieden, kunnen gasten verrast worden met unieke smaakcombinaties. Beleg deze broden bijvoorbeeld met gegrilde halloumi en tzatziki, of met Koreaanse bulgogi en kimchi voor een bijzondere eetervaring.

Innovatieve belegopties

Naast het brood zelf is ook beleg een belangrijk aandachtspunt. Traditionele belegopties blijven populair, maar er is een groeiende vraag naar verrassende combinaties. Ook zijn gasten vaker op zoek naar gezonde en vegetarische opties. Enkele voorbeelden van beleg waarmee hierop ingespeeld kan worden zijn:

-          Geroosterde groenten: geroosterde paprika, aubergine, courgette en andere groenten geven een rokerige smaak en zijn een gezond alternatief voor vlees.

-          Hummus en andere spreads: hummus, avocadopuree en tahini zijn voedzaam en kunnen in veel verschillende smaken worden gemaakt. Ze passen perfect bij zowel volkoren- als zuurdesembrood.

-          Exotische smaken: denk aan beleg met een twist, zoals Aziatische kip met sojasaus en sesamzaadjes, of Mexicaanse bonenspread met verse koriander en limoen.

Brood en beleg als to go-opties

Met de toename van drukke levensstijlen en de groeiende vraag naar gemakkelijke, maar kwalitatief hoogwaardige maaltijden, is het aanbieden van brood en beleg als to go-opties een slimme zet. Maak zelf sandwichpakketten, wraps en panini’s die eenvoudig mee te nemen zijn. Zorg er daarbij wel voor dat de to go-opties net zo zorgvuldig gemaakt, smakelijk en vers zijn als wat wordt geserveerd aan gasten die daadwerkelijk plaatsnemen om te eten. En overweeg duurzame verpakkingen om je milieuvriendelijke imago te versterken.

Specifieke dieetwensen en allergieën

Meer en meer gasten hebben specifieke dieetwensen of allergieën. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden en een breed scala aan opties aan te bieden. Glutenvrij brood is een must, net als lactosevrije en veganistische belegopties. Dit laat zien dat je rekening houdt met alle (potentiële) gasten en dat kan een positieve invloed hebben op de beoordelingen.

Gourmet sandwiches

Gourmet sandwiches zijn een uitstekende manier om het brood- en belegaanbod naar een hoger niveau te tillen. Met luxere ingrediënten zoals truffelmayonaise, gerookte zalm, of zelfs kreeft of Wagyu beef, kan je luxe broodjes aanbieden die een nieuwe ervaring bieden. Door de presentatie te perfectioneren, bijvoorbeeld met versgebakken brood en kleurrijk beleg, creëer je een bijzondere eetervaring die op niet veel andere plekken te vinden is.

DIY-eetervaringen

Steeds meer horecagelegenheden bieden interactieve eetervaringen aan, waarbij gasten zelf gerechten kunnen samenstellen of bereiden. Dit kan variëren van een DIY-sandwichbar waar gasten hun eigen brood en beleg kunnen kiezen, tot workshops waar ze leren hoe ze hun eigen brood kunnen bakken. Deze interactieve elementen kunnen ervoor zorgen dat gasten eerder terugkomen en ook mond-tot-mond reclame op gang brengen.

Brood als kunst

Tenslotte zien we een opkomende trend waarbij brood zelf als kunstwerk wordt gepresenteerd. Met prachtige patronen in de korst, kleurrijke ingrediënten verwerkt in het deeg en unieke vormen, kan brood een echte blikvanger op tafel zijn. Deze creatieve aanpak kan een extra dimensie toevoegen aan de eetervaring van je gasten.

Het aanbieden van innovatief en aantrekkelijk brood en beleg kan dus een manier zijn om jouw zaak te onderscheiden. Door aandacht te besteden aan trends zoals ambachtelijk brood, wereldse invloeden en unieke belegcombinaties, kun je je gasten verrassen. Daarnaast zorgen to go-opties en het gebruik van interactieve ervaringen voor extra beleving. Blijf experimenteren en inspelen op de wensen van je gasten om zo altijd voorop te blijven lopen.

Blijf op de hoogte!

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws