Kamermeerderheid doet moreel appel om voetbal op groot scherm gratis te maken

Auteur: redactie
Wet- en regelgeving 21 juni 2024
Kamermeerderheid doet moreel appel om voetbal op groot scherm gratis te maken

Een Kamermeerderheid van PVV, VVD, BBB, CDA, D66 en SP is van mening dat de NOS moet stoppen met het heffen van tarieven om voetbal uit te zenden op grote schermen op pleinen of markten. De NOS heeft laten weten over de kwestie in gesprek te gaan met de NPO en licentieverstrekker Videma.

De bal is aan het rollen gebracht door VVD-Kamerlid Arend Kisteman, nadat hij vernam dat de NOS van ondernemers die een groot buitenscherm willen plaatsen 3,12 euro per bezoeker waar plek voor is wil ontvangen. Mocht er bijvoorbeeld plaats zijn voor 1.000 bezoekers op een plein, dan bedragen de licentiekosten die moeten worden betaald aan stichting Videma 3.120 euro. Ook als de opkomst door bijvoorbeeld slecht weer veel lager is, blijven deze kosten staan.

“De NOS wordt gefinancierd uit belastinggeld. Dus indirect heeft de ondernemer al betaald voor deze rechten. Het EK voetbal is bedoeld om mensen te laten genieten. Niet om ondernemers een poot uit te draaien”, reageert Kisteman tegenover RTL Nieuws. “Laten we dit gewoon gratis uitzenden op al die grote schermen op volle, oranje pleinen. We vragen de NOS heel dringend dit te fixen.”

Stichting Videma is de verstrekker van licenties voor dergelijke uitzendingen. Voor een kroeg geldt bijvoorbeeld een standaardlicentie, maar wanneer ondernemers een groot scherm buiten ophangen wordt het beschouwd als een ‘evenement’, waar weer een andere licentie voor nodig is. Lees hier hoe het precies zit met deze licenties.

Blijf op de hoogte!

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws