Brouwwereld: bieren van De Halve Maan stromen kilometers door Brugge

Auteur: Silke Onink
Brouwwereld Bier 11 juli 2024
Brouwwereld: bieren van De Halve Maan stromen kilometers door Brugge

Bier is er tegenwoordig in een bijna oneindige hoeveelheid soorten en smaken. Alleen al in Nederland ligt het aantal brouwerijen, uiteenlopend van kleine thuisbrouwers tot brouwerijketens, boven de achthonderd. Om zicht te houden op de ontwikkelingen presenteert De CaféKrant in de rubriek Brouwwereld de grote spelers op de nationale en internationale biermarkt. Met deze keer De Halve Maan, die zijn bieren nog altijd in het authentieke kleine brouwerijtje in Brugge brouwt.

In het hart van Brugge bevindt zich sinds 1856 Brouwerij De Halve Maan. Het verhaal van deze Brugse brouwerij startte bij Leon Maes, de allereerste brouwer in de familie. Brouwerij De Halve Maan produceerde in die tijd enkel een troebel bier van hoge gisting met een zure smaak. Leon, ook wel bekend als Henri I, droeg in 1867 het stokje over aan Henri II. Samen met zijn broer Achère aan het hoofd begon Henri II met het brouwen van bieren in een Engelse, moderne stijl. Helaas kwamen de twee broers al snel te overlijden en werden hun weduwes verantwoordelijk voor de brouwerij. Deze weduwes wisten de brouwerij door de Eerste Wereldoorlog heen te loodsen.

In 1919 nam Henri III de touwtjes in handen. De Duitse brouwerijen waren op dit moment erg groot, dus besloot Henri in Duitsland onderzoek te doen. Dit onderzoek heeft grote veranderingen gebracht bij De Halve Maan. Henri III investeerde niet alleen in het brouwen van bier van hoge gisting, maar begon met het brouwen van bieren met lage gisting. Hierdoor kon De Halve Maan in de jaren dertig ook een Bok en lichte pils introduceren. Vanaf 1958 brouwde Henri III officieel samen met zijn zoon Henri IV.

1981 bracht veel veranderingen met zich mee voor de brouwersfamilie. Dochter van Henri IV, Véronique Maes, sloot aan bij de vijfde generatie van eigenaren en creëerde met haar vader de Straffe Hendrik. Daarnaast zorgde ze voor een volledige renovatie en modernisering. Het resultaat bracht de brouwerij diverse zalen voor feesten, evenementen en een museum vol geheimen van de brouwerij. Haar zoon, Xavier Vanneste, renoveerde het geheel in 2005 nog eens en kwam met de receptuur voor de bekende Brugse Zot.

Van brouwerij naar bottelarij

Al meer dan 500 jaar wordt er onafgebroken gebrouwen in het authentieke brouwerijtje in Brugge. Het is daardoor ook gelijk de laatste historische brouwerij actief in de binnenstad. In 2012 kwamen de eerste ideeën voor een ondergrondse Brugse bierpijplijn. De bierpijplijn zou er niet alleen voor zorgen dat De Halve Maan kan blijven brouwen in de authentieke brouwerij, maar ook voor vermindering van de ecologische voetafdruk. Door een pijpleiding zou er een structurele vermindering van wegverkeer zijn in de historische binnenstad. Daarnaast zorgt een bierpijpleiding voor nog vele andere voordelen.

  • Door het project van de pijpleiding zal De Halve Maan makkelijk economisch kunnen groeien.
  • De stadsbieren van Brugse Zot en Straffe Hendrik kunnen voor de volle honderd procent worden gebrouwen in de binnenstad. Dit zorgt voor bier gebrouwen op de authentieke locatie, door de originele familie en volgens originele receptuur. Hierdoor creëren ze bieren met een unieke geloofwaardigheid.
  • Daarnaast is er door het elders bottelen minder overlast in de binnenstad. Er zal minder wegverkeer zijn, minder lawaai en minder verkeersopstoppingen.
  • De waarde als toeristische trekpleister kan worden uitgebouwd. 

Al deze voordelen zorgden ervoor dat er in augustus 2015 geen bezwaren waren tegen een vergunning. Begin december 2015 zette Vlaams Minister President Geert Bourgeois de eerste spadesteek aan de pijplijn.

Om dit alles te kunnen financieren en de omwonenden tevreden te houden heeft De Halve Maan een bijzonder plan opgezet, er werd een crowdfunding gestart. Deelnemers aan de funding kregen niet alleen een persoonlijk certificaat, maar ook een vorm van levenslang bier. Er werden hier drie verschillende pakketten aangeboden aan de deelnemers, waarvan er meer dan 400 verkocht werden met een totale waarde van 300.000 euro. Hiermee was de crowdfunding van de brouwerij de grootste ooit in België.

  • Gold Membership (twv 7500 euro), met onder meer levenslang één gratis flesje Brugse Zot Blond 33 cl per dag.

  • Silver Membership (twv 800 euro), met onder meer elk jaar een doos van 24x33 cl Brugse Zot blond, levenslang.

  • Bronze Membership (twv 220 euro), met onder meer elk jaar een geschenkverpakking Brugse Zot Blond 75 cl, telkens op de verjaardag van het lid. 

Naast de aanleg van de bierpijpleiding zijn er vele andere uitdagingen die voorbij kwamen. De processen op de brouwerij en de bottelarij moesten worden aangepast, er kwam een volledig spoelsysteem voor de leiding, meerdere controlesystemen om de bierkwaliteit te behouden, alles moest steriel volgens de voedingsnormen gebeuren en er moest een systeem komen waardoor geen enkel bierverlies kon voordoen.

De pijplijn loopt volledig onder openbaar domein, waardoor het nergens onder privé eigendommen van omwonenden ligt. Het traject van 3,3 kilometer loopt onder andere onder meerdere wateren, de ondergrondse parking en historische stadsvesten.

Op de avond van 16 september 2016 was het zover, de bierpijplijn werd officieel geopend met een groots volksfeest rond het plein en de brouwerij.

Sinds 2020 is De Halve Maan een van de snelst groeiende brouwerijen van België. De nieuwe bottelarij stond in de steigers, die de capaciteit van de brouwerij zou verdrievoudigen. In totaal zouden er 24.000 flessen en 180 vaten per uur afgevuld kunnen worden. Daarnaast zorgde de vernieuwing ervoor dat De Halve Maan gebruik kan maken van de nieuwste technieken op het gebied van energie- en grondstoffenbesparing. Hierdoor kon onder andere Brugse Zot nog efficiënter en flexibeler gebrouwd worden.

In 2024 zijn de bieren van De Halve Maan nog steeds erg geliefd, zo geliefd dat ze hun eigen bieren exporteren naar ruim veertig verschillende landen. Daarnaast worden de bieren op bijna elk continent vertegenwoordigd, zelfs met eigen vestigingen in Mexico, China en Brazilië.

Bieren in het assortiment 

  • Brugse Zot Blond
    6% helder, goudblond speciaalbier
  • Brugse Zot Dubbel
    7,5% donker, bruine bier
  • Brugse Zot Bok
    7,5% kastanjebruine bokbier
  • Straffe Hendrik Tripel
    9% helder, amberblond
  • Straffe Hendrik Quadrupel
    11% intens, donkerbruin

 

  • Straffe Hendrik Wild
    10% helder, amberblond
  • Straffe Hendrik Heritage
    11% intens, donkerbruin
  • Straffe Hendrik X-Mas Blend
    11% intens, donkerbruin
  • Sportzot
    0,4% helder, goudblond speciaalbier
  • Blanche De Bruges
    5% troebel, lichtblond witbier

Beeldmateriaal: Persbank De Halve Maan

Blijf op de hoogte!

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws