De lonen in de bediening in de horeca zijn de afgelopen maanden gestegen van 10,49 naar 11,08, becijferde ABN Amro. De heropening van de horeca heeft voor een tekort aan personeel gezorgd. Dat tekort zorgt voor een stijging van de lonen.
"Dit heb ik nog nooit gezien", zegt Piet Rietman over de loonstijgingen tegenover de NOS. De econoom van ABN Amro doet onderzoek naar zogeheten incidentele loonontwikkeling. Dat zijn alle loonstijgingen buiten de cao-afspraken om. Dus bijvoorbeeld startsalarissen, promoties of een hoger loon door meer uren.
"De laatste jaren zijn dit soort incidentele loonontwikkelingen gemiddeld altijd negatief", zegt Rietman. De oorzaak: ouderen met hoge salarissen en vaste contracten gaan met pensioen, terwijl jongeren met flexcontracten en lagere lonen de arbeidsmarkt betreden. "Maar nu is de loonontwikkeling voor het eerst in zeven jaar positief."
Reactie FNV
Ondanks de groei van het salaris vindt Edwin Vlek, FNV Horeca-bestuurder, de loonstijging onvoldoende. "Het is nog steeds verdrietig laag." Vlek ziet dan ook niet dat horecapersoneel massaal van baan verandert omdat men ergens anders een veel hoger salaris kan krijgen. "Er is nog steeds veel angst om de baan te verliezen", zegt Vlek. "Door corona is er een afhankelijkheidspositie ontstaan. Met een vast contract kun je wel weg, maar vaak krijg je ergens anders niet meteen een vast contract terug."
Exodus
Veel werknemers in de horeca hebben geen vast contract. De onzekerheid op werk, de uitstroom tijdens de lockdowns en het relatief lage loon zorgen ervoor dat mensen de horeca definitief verlaten, ziet FNV. "Mensen zijn er ook klaar mee. Als ze weggegaan zijn uit de horeca, komen ze niet zomaar terug. Als er 10 of 15 procent salaris bovenop komt, is het vaak alsnog gunstiger om te werken in een andere sector. Daar krijg je vaak nog toeslagen om 's avonds of in het weekend te werken. In de horeca niet."