Of het nu gaat om klassieke favorieten zoals wit- en volkorenbrood of om bijzondere opties zoals zuurdesembrood en brioche, er is voor elk wat wils. Wat zijn de verschillen en met welke gerechten en smaken komen ze optimaal tot hun recht? Verras je gasten met onderstaande veertien broodsoorten en eventuele variaties daarop.
1. Witbrood
Witbrood is een klassieker en bij veel mensen geliefd vanwege zijn zachte textuur en neutrale smaak. Het wordt vaak gebruikt voor traditionele sandwiches, toast en als bijgerecht bij maaltijden, is veelzijdig en past goed bij zowel hartige als zoete belegopties. Witbrood wordt gemaakt van tarwebloem waarbij de zemelen en de kiemen zijn verwijderd, waardoor het een lichtere kleur en een zachtere textuur krijgt in vergelijking met volkorenbrood. Het wordt meestal gezoet en geënt met gist om het te laten rijzen.
Dit artikel maakt onderdeel uit van de themamaand Horeca & Brood. Alle artikelen uit deze themamaand zijn hier te vinden.
2. Volkorenbrood
Volkorenbrood heeft een stevigere textuur en een licht nootachtige smaak. Het past goed bij gezonde opties zoals salades en soepen. Volkorenbrood wordt bereid met volkoren tarwemeel. Dit houdt in dat het alle delen van de tarwekorrel bevat - de zemelen, de kiemen en endosperm. Hierdoor behoudt volkorenbrood, in vergelijking met wit brood, veel meer voedingsstoffen, zoals voedingsvezels, vitaminen en mineralen.
3. Meergranenbrood
Meergranenbrood bevat een mix van verschillende granen en zaden, zoals tarwe, haver, lijnzaad en zonnebloempitten. Dit zorgt voor een rijke textuur en een complexe smaak. Het is ideaal voor het maken van stevige sandwiches en als basis voor gezonde snacks. Volgens de wet mag een brood sinds 1 juli 2022 alleen meergranenbrood genoemd worden als het minimaal drie graansoorten bevat. Ook mag de graansoort die het meest aanwezig is maximaal 90 procent van het meelbestanddeel vormen.
4. Zuurdesembrood
Zuurdesembrood heeft een complexe, lichtzure smaak en stevige textuur. Het wordt bereid met een natuurlijke starter van gefermenteerde bloem en water, in plaats van commerciële gist. Deze fermentatie zorgt voor de unieke smaak en verlengt de houdbaarheid van het brood. Zuurdesembrood is voedzaam en bevat vaak meer voedingsstoffen en minder gluten dan gewoon brood. Het past goed bij hartige toppings zoals kazen, gerookte vis, vleeswaren en bij zoete spreads zoals jam en honing. Door de structuur is het ideaal voor stevige sandwiches en als bijgerecht bij soepen en salades. De ambachtelijke bereidingswijze en de lange rijstijd dragen bij aan de kwaliteit en smaak van zuurdesembrood.
5. Roggebrood
De graansoort rogge zorgt voor de diepe, aardse smaak van roggebrood; een broodsoort met een compacte structuur en donkere kleur. Roggebrood is populair in Scandinavische landen en wordt vaak geserveerd met hartig beleg zoals kaas, gerookte vis of vleeswaren. Het is een smakelijke en voedzame keuze voor bij het ontbijt of de lunch.
6. Speltbrood
Speltbrood is bereid met spelt, een oergraan dat verwant is aan tarwe. Het heeft een licht nootachtige smaak en een stevige textuur. Speltbrood is een goede bron van eiwitten, vezels en vitaminen. Het is een populaire keuze onder mensen die vanwege mogelijke intoleranties op zoek zijn naar alternatieven voor tarweproducten. Serveer speltbrood met verse spreads en groenten voor een gezonde maaltijd.
7. Ciabatta
Ciabatta is een Italiaans brood met een luchtige structuur en een knapperige korst. Het wordt gemaakt van een eenvoudig deeg van tarwebloem, water, gist, zout en olijfolie. Ciabatta is ideaal voor het maken van panini's, belegde broodjes en als bijgerecht bij pastagerechten. Het heeft een subtiele smaak die goed samengaat met veel gerechten.
8. Focaccia
Focaccia is een plat, geurig brood met een luchtige structuur, dat oorspronkelijk uit Italië komt. De basis bestaat uit bloem met een hoog glutengehalte, olie, water, suiker en gist, en wordt rijkelijk bestrooid met zeezout. Het kan worden geserveerd als bijgerecht, als basis voor belegde broodjes of als snack met dipsaus. De smaak van het brood wordt vaak versterkt door olijfolie en kruiden te gebruiken.
9. Brioche
Brioche is een boterachtig, luchtig brood dat zijn oorsprong heeft in Frankrijk. De perfecte brioche biedt een subtiel evenwicht tussen een fluweelzachte structuur en een rijke, boterachtige smaak. Het recept verschilt van gewoon brood door het extra gebruik van eieren, roomboter en suiker, wat het brood zoet maakt. Brioche past goed bij het ontbijt en kan worden gebruikt als basis voor wentelteefjes. Het smaakt heerlijk met beleg, geroosterd of verwerkt in een broodschotel. Het is een verfijnde keuze die gasten zeker waarderen, zo is het bijvoorbeeld een klassieke begeleider van foie gras. Bovendien is deze broodsoort relatief lang houdbaar.
10. Stokbrood
Stokbrood is de Nederlandse naam voor de langwerpige broodsoort baguette, wat ‘stokje’ in het Frans betekent. Het heeft een dunne, knapperige korst en een zachte, luchtige binnenkant. Stokbrood is ideaal voor het serveren bij kaasplanken, soepen en salades of als basis voor belegde broodjes. Voor de bereiding wordt een eenvoudig deeg bestaande uit tarwebloem, water, gist en zout gebruikt. Het bakken op hoge temperatuur geeft stokbrood zijn karakteristieke knapperigheid en goudbruine kleur.
11. Kaiserbroodjes
Kaiserbroodjes, ook wel bekend als harde broodjes, zijn ronde broodjes met een krokante korst en een zachte binnenkant. Ze zijn geschikt voor het serveren van hamburgers, sandwiches en als bijgerecht bij maaltijden. Kaiserbroodjes zijn veelzijdig en kunnen zowel hartig als zoet worden belegd. De ingrediëntenlijst bestaat uit tarwebloem, water, gist, zout en soms een beetje suiker of boter voor extra smaak.
12. Pitabroodjes
Pitabroodjes zijn platte, ronde broodjes die worden gekenmerkt door hun zakachtige structuur. Dit verwijst naar de holte die in het midden van het brood ontstaat tijdens het bakproces. Deze holte wordt gecreëerd doordat het deeg tijdens het rijzen uitzet en opzwelt, maar de boven- en onderkant van het broodje tijdens het bakken bij elkaar blijven. Hierdoor ontstaat een zakachtige ruimte in het midden van het broodje, ideaal om te vullen met allerlei ingrediënten zoals vlees, groenten en sauzen voor gerechten als gyros, falafel of kebabs. Pitabroodjes zijn een populaire keuze voor snelle en smakelijke maaltijden. Om het deeg te maken heb je tarwebloem, water, gist, zout en - optioneel - een beetje olie nodig.
13. Bagels
Bagels zijn ronde broodjes met een gat in het midden, afkomstig uit de Joodse keuken. Ze hebben een stevige textuur en een glanzende, knapperige korst. Bagels zijn populair voor bij het ontbijt of bij de lunch en kunnen worden belegd met diverse ingrediënten zoals roomkaas, zalm en avocado. Traditionele bagels zijn gemaakt van tarwemeel en worden gekookt in water voordat ze worden gebakken, wat resulteert in een stevige buitenkant en een zachte binnenkant. Bagels zijn verkrijgbaar met verschillende toevoegingen zoals sesam, maanzaad, kaneel-rozijn en zelfs met hartige toevoegingen zoals kaas of knoflook.
14. Flatbread
Flatbread is een dun, plat brood dat wordt gebakken zonder gist. Het komt wereldwijd voor in diverse culturen en biedt eindeloze mogelijkheden voor creatieve gerechten. Flatbread wordt gemaakt van een eenvoudig deeg van bloem, water, zout en soms een beetje olie. Tijdens het bakproces zwellen de platte deegstukken op en krijgen ze een lichte kleur en een licht krokante textuur aan de buitenkant. Het resultaat is een flexibel en veelzijdig brood dat geschikt is voor het maken van wraps, pizza’s en als bijgerecht voor gerechten als curry’s en stoofschotels.
Foto: Canva
Blijf op de hoogte!
Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.