Volgens Brenda van Dranen, adjunct-directeur van de Stichting Horeca Onderwijs, lopen horecabedrijven onnodige risico's doordat medewerkers niet weten hoe ze moeten omgaan met partydrugsgebruik en comazuipen. Ze geeft aan dat de kennis over aanpak van dergelijke excessen en over de wettelijke regels vaak verouderd is. En dit is niet zonder gevaar.
*Terug de schoolbanken in*
De Stichting Horeca Onderwijs ontwikkelde op verzoek van horeca-ondernemers een opfriscursus om hun kennis bij te spijkeren. Dat kan binnen een halve dag per jaar. De keuringsinstantie nVWA reageert enthousiast.
*Hoe moet je reageren?*
''De wet, het gedrag van bezoekers en de trends in het uitgaansleven veranderen voortdurend'', licht Van Dranen toe. ''Horeca-ondernemers en hun medewerkers moeten dus weten hoe te reageren op gasten die bijvoorbeeld te veel drank of drugs hebben gebruikt. Die kennis laat te wensen over.'' Vooral allochtone ondernemers hebben nogal eens moeite met het naleven van de regels, zo blijkt uit recent onderzoek.
*Jaarlijkse kennisupdate*
Wettelijk is verplicht dat in iedere horecaonderneming altijd minstens één persoon aanwezig is die een 'verklaring sociale hygiëne' heeft. ''Dat is beslist onvoldoende', aldus Van Dranen. Zo'n diploma blijft een leven lang geldig, terwijl jaarlijks updaten verplicht zou moeten zijn. Horeca-ondernemers die hun verantwoordelijkheden serieus nemen, blijven op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Dat is belangrijk voor hun eigen veiligheid en voor de veiligheid van hun medewerkers en hun gasten.''
*Nieuwe herhalingscursus*
Stichting Horeca Onderwijs (SHO) verzorgt al jaren in heel Nederland de traditionele (spoed)cursus sociale hygiëne voor horecapersoneel. Deelnemers leren daarin onder meer hoe om te gaan met drank-, drugs- en gokverslaving, sociale vaardigheden en gastvrijheid. Daar komt nu de herhalingscursus bij. Deze wordt jaarlijks aangepast en gaat dieper in op zaken als populaire drugs, alcoholgebruik door jeugdigen, het beheersen van agressief gedrag en actuele veranderingen in de Drank- en Horecawet.
~Thijs Jacobs~
Leren omgaan met excessen
8 september 2010