Door de economische crisis is er een toename van goedkopere, minder ervaren en laagopgeleide flexwerkers in de horeca. Ook wordt er steeds minder vaak geïnvesteerd in het opleiden van
het personeel wat leidt tot verminderde hygiëne, gastvrijheid en veiligheid.
Dit blijkt uit onderzoek vanuit Stichting Horeca Onderwijs (SHO) op basis van navraag bij een groot aantal uiteenlopende horecagelegenheden.
*Certificaten ontbreken*
In geen enkele sector is het percentage flexwerkers zo hoog als in de horeca. In 85 procent van de horecagelegenheden bestaat meer dan 25 procent van het personeelsbestand uit flexwerkers. Bij ruim een derde is dit aantal zelfs hoger dan 50 procent. Slechts drie van de honderd flexwerkers hebben bij aanvang van de werkzaamheden een verplichte certificering voor Sociale Hygiëne, HACCP of BHV.
*Crisis boosdoener*
Ondernemers nemen het minder vaak op zich om deze tijdelijke krachten op te leiden en laten het veelal aan de werknemers over om voor certificering te zorgen. Ruim 90 procent van de ondervraagden geeft aan dat de crisis de oorzaak is voor de sterke daling van opgeleid personeel.
*Opleiden loont*
Stichting Horeca Onderwijs maakt zich dan ook grote zorgen, met name over de veiligheid. ÂEr is een enorme toename in provocerend gedrag en drugsgebruik in het uitgaansleven. Met minder gekwalificeerd personeel betekent dat een sterk toenemend risicoÂ, zegt Brenda van Dranen, adjunct-directeur van Stichting Horeca Onderwijs. ÂHet niet opleiden van personeel kost ondernemers uiteindelijk meer dan dat het oplevert. Opgeleid personeel werkt efficiënter, klantgerichter en weet om te gaan met onveilige situaties.Â
*Boetes en sluiting*
Daarnaast kunnen boetes hoog oplopen en bij herhaaldelijk optreden kan de zaak zelfs gesloten worden. Steeds meer zaken worden door de gemeenten gesloten vanwege het niet op orde hebben van de wettelijke eisen.
~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl
Personeel horeca holt achteruit
30 juli 2013