Stefan nam café over met compagnons: “Als de sneeuwbal rolt kun je het niet tegenhouden”

Auteur: Silke Onink
Ondernemen in... Interview 28 februari 2025
Stefan nam café over met compagnons: “Als de sneeuwbal rolt kun je het niet tegenhouden”

Ondernemen in Duiven… Stefan Verheijen (38) nam twee jaar geleden, samen met zijn compagnons Ruben van Soest (29) en Tim Hammink (27), café De Beloning over. “We kenden elkaar enkel van ons voorgaande werk, maar de sneeuwbal bleef rollen”, aldus Verheijen. Wat begon als een geintje op een borrel, eindigde in een succesvolle samenwerking. “We vullen elkaar aan.”

Het verhaal van het café begint in 2021, toen Edwin Tunnissen en Patricia Dhondt de deuren van hun tweede onderneming in Duiven openden: De Beloning. Het duo beschikte al over een horecagelegenheid in het dorp: brasserie ‘Een Mooie Dag’, die zich aan de overkant van het café bevindt. Twee jaar later, in 2023, realiseerden Tunnissen en Dhondt zich dat ze liever samenwerkten in één onderneming en zetten ze café De Beloning te koop. Verheijen, destijds werkzaam bij een restaurant Doetinchem, liet de foto’s van het café zien tijdens een borrel met zijn collega’s Van Soest en Hammink.

“Ik woonde zelf al enkele jaren in Duiven, dus wist ik dat het café beschikbaar was. Ik werkte als operationeel manager, en Tim en Ruben werkten bij hetzelfde bedrijf en ondersteunden mij; we werkten dus veel samen. Ruben en ik kenden elkaar al tweeënhalf jaar voordat we begonnen te praten over De Beloning. Tim had zich een jaar later bij ons team aangesloten, en we kenden elkaar toen al anderhalf jaar. Je hoort weleens zeggen: ‘Op de achterkant van een bierviltje ontstaan de beste ideeën…’ Zo is het voor ons ook begonnen,’’ start Verheijen het gesprek. “Tijdens een borrel met Tim en Ruben liet ik foto’s zien van De Beloning. Ik bedoelde het eigenlijk als een geintje, maar de week daarna spraken we er weer over. Zo begon het sneeuwbaleffect. Toen de bal maar bleef rollen, hebben we de stap gezet om met Edwin en Patricia te praten over de verkoop. ‘Als een sneeuwbal gaat rollen, kun je het op een gegeven moment niet meer tegenhouden. Je moet dan kiezen of je 'm door laat rollen of juist stopt,’” lacht hij.

Samen sterk

Ondertussen zijn Verheijen, Hammink en Van Soest al twee jaar trotse eigenaars van het café. In 2023, nog geen jaar na de overname, ontvingen de heren de ‘Duivense starter van het jaar’ award van MKB Duiven – de ondernemersvereniging van het dorp. “We zijn erg trots op deze award. We zijn vanaf het eerste moment samen in de overname gestapt. Omdat je met z’n drieën bent kun je al een heleboel uren opvullen, dus dat scheelt in de personeelskosten. Daarnaast heeft ieder van ons zijn eigen expertise. Kijk, ik ben de oudste, dus ik ben net iets klassieker geschoold dan Ruben en Tim. Tim daarentegen is de jongste en kan goed met computers overweg, daar ben ik dan weer minder goed in. Op deze manier dek je verschillende takken van sport, waardoor je samen een geheel vormt. Dat maakt dat niet alleen wij, maar ook het café sterker in de schoenen staat.

De drie heren kochten het concept over van de brasseriehouders en maakten zich deze binnen twee jaar eigen. “De veranderingen die we hebben aangebracht zitten in de details. Zo hebben we het assortiment, dat destijds uit tachtig bieren bestond, teruggebracht naar veertig. Edwin was gespecialiseerd in bieren, die kennis hadden wij niet. Daarnaast hadden wij het idee dat een dorp als Duiven niet de behoefte heeft aan een gespecialiseerd biercafé. Dat is meer iets voor de grote steden zoals Utrecht of Amsterdam. Ik ben een liquorist, dus mijn expertise ligt meer bij gedistilleerde dranken. Om het assortiment te verbreden hebben we ervoor gekozen om ook meer soorten wijn, whisky en likeuren te schenken.”

Sinds drie maanden is café De Beloning ‘Partner Bar Light’ van The Scotch Malt Whisky Society (SMWS). “In samenwerking hebben we een proeverij georganiseerd. Dat leverde niet alleen ons een gezellige avond op, maar bezorgde hen ook nieuwe leden. We hebben te weinig whisky’s in ons assortiment om volledig partner te worden, maar zijn ook niet het type café om een grote collectie whisky’s te hebben. Kijk naar Kasteel Engelenburg: zij zijn volledig partner en hadden destijds 320 Schotse single malts. Wij hebben er lang niet zoveel, maar vinden het wel leuk om whisky aan te bieden. Daarnaast kunnen we via de SMWS speciale whisky’s inkopen die je alleen vindt bij partners. In de regio zijn wij één van de twee partners, anders kom je al snel in Utrecht terecht.”

“Daarnaast moesten we veranderingen aanbrengen in de keuken, want die is in dit pand erg klein. Edwin en Patricia hadden het voordeel dat gerechten in de brasserie konden worden bereid, maar die optie hebben wij niet. Daarom besloten we te kijken naar wat wél mogelijk was. Zo zijn we bijvoorbeeld een samenwerking aangegaan met de lokale slager. Hij bereidt onze bestellingen zo voor dat ze hanteerbaar zijn in onze kleine keuken. Het basisconcept stond al; wij hebben het aangepast om het eigen te maken.”

Geen opstakels

Zoals Stefan Verheijen al aangaf heeft hij samen met zijn compagnons enkel wat nuances aangepast om De Beloning eigen te maken. De vorige eigenaren hadden in de voorgaande jaren ook een eigen draai gegeven aan het café. Naast het bedenken van het concept heeft het duo ook gezorgd voor een groep vaste gasten. “Er waren al vaste gasten voordat we het café overnamen. Zij leken de kleine veranderingen niet erg te vinden en komen nog steeds regelmatig. Voordat deze gasten in het café kwamen stond het pand zeven jaar lang leeg. Het pand is van de Lidl (dat zich aan de achterzijde van het pand bevindt, red.), maar ligt aan het horecaplein van Duiven. De Lidl wilde graag gebruik maken van het pand, maar dat mocht niet van de gemeente; het plein waar het aan grenst is namelijk puur en alleen bestemd voor horecagelegenheden. Na uitspraak van de hoge raad waren ze verplicht het te verhuren aan de horeca. Vanaf dat moment huurden Edwin en Patricia het pand en openden ze het café.”

“Ze hebben alles destijds goed onderhandeld, daar hebben wij geluk mee gehad. Daarnaast zijn we in een goede periode, na COVID-19, ingestapt. Daardoor hadden gasten weer zin om hun huis uit te gaan en hiernaartoe te komen. Het ondernemen bij De Beloning gaat nog beter dan wij van tevoren hadden ingeschat”, vertelt Verheijen trots. Zoals te zien is op de foto’s heeft het pand waarin het café gevestigd is veel ramen; een detail waar Verheijen blij mee is. “Door de vele raampartijen blijven de stookkosten relatief laag; de zon staat overdag namelijk op de ramen gericht. Ook de prijzen van water en elektra vallen gelukkig mee. Als ik eerlijk ben hebben we nog geen obstakels gehad. Dat is als starter natuurlijk fijn; op een gegeven moment houdt de financiële ondersteuning namelijk op”, lacht hij.

“We hebben door dit succes in diverse zaken kunnen investeren. Soms waren deze investeringen noodzakelijk, maar af en toe deden we het ook om tijd en kosten te besparen. Zo hebben we bijvoorbeeld de glazenspoelmachine uitgebreid met een osmose installatie, waardoor we geen glazen meer hoeven te poleren. Dit bespaart niet alleen tijd en personeelskosten, maar het versnelt ook de omloopsnelheid van je glaswerk. Verder zijn we rustig opgestart met het ondernemen van De Beloning. We hebben er bewust voor gekozen om geen promotie te maken, omdat we voor het eerst zelfstandig ondernemen. Wanneer je reclame maakt, word je de eerste maanden overladen met gasten. Als je de kinderziektes dan nog niet hebt opgelost of zelf nog zoekende bent, is dat niet ten gunste van je bedrijf. Je maakt dan fouten. En fouten kun je als starter maar een keer maken. Het gaat om de eerste indruk die gasten van je hebben.”

“Die vacatures hebben geen reacties opgeleverd”

Van Soest, Hammink en Verheijen hebben de taken in café De Beloning goed verdeeld. “We hebben ieder onze eigen expertise en daar hebben we onze taken op aangepast. Tim is beter met computers, dus hij doet meer administratie dan ik. Ik sta weer vaker aan de voorkant. Het komt weinig voor dat we alle drie aan de voorkant staan; er zijn namelijk diverse diensten, waaronder in de keuken. Naast ons drieën zijn er zes personeelsleden. Een daarvan heeft een vast contract en de overige vijf hebben een 0-uren contract. Wij hebben in ieder geval geen last van personeelstekorten. Als we iedereen zouden aannemen die solliciteert hebben we eerder een overschot dan een tekort”, lacht Verheijen. “Ik heb enkele jaren in Kasteel Engelenburg in Brummen gewerkt, daar was het lastiger om aan personeel te komen. Logisch ook, want daar is meer kennis en vaardigheid nodig. In ons café is het niet erg als je 17 of 18 jaar oud bent, het is een andere tak van sport. In het hogere segment mis je op die leeftijd vaak toch het een en ander aan ervaring.”

“Wij ontvangen veel open sollicitaties. Daardoor is het voor ons niet nodig geweest om vacatures online te plaatsten. Dat hebben we één keer gedaan. Omdat enkele medewerkers elders zouden gaan studeren, plaatsten we alvast een vacature voor deze functies. Die vacatures hebben geen reacties opgeleverd. Daarom maken we hier ook geen gebruik meer van. Gelukkig hebben we nog nooit een personeelstekort gehad.”

Ondernemen in… Duiven

Het Remigiusplein waar café De Beloning aan ligt, met aan de overkant Brasserie Een Mooie Dag, dient als hét horecaplein van Duiven. Een plein dat niet alleen dorpsbewoners en bezoekers samenbrengt, maar ook de horecaondernemers die aan het plein ondernemen. “We werken heel veel samen met de andere ondernemers. Alle ondernemingen aan het plein hebben een andere doelgroep, waardoor je niet in elkaars vaarwater zit. Daardoor kunnen wij samenwerken zonder dat het ten koste gaat van de ander. Zo organiseren we jaarlijks een paar evenementen in samenwerking met onze conculega’s. Hoe meer je samendoet, hoe sterker je samen het hart van het centrum maakt. Tim, Ruben en ik waren er vanaf dag één van overtuigd dat we met hen moesten samenwerken. Dit doen we overigens ook met lokale ondernemers zoals de slager en de kaasboer. Daarnaast werken we ook samen met Populus; een biermerk in Duiven.”

Van de zes vestigingen grenzend aan het horecaplein in hartje Duiven, staan er momenteel een paar leeg. “Sommige zijn al anderhalf jaar gesloten.” Wat doet dit met de levendigheid van het plein? “Als ondernemers aan het plein merken we dat er een tekort is aan plekken op het terras. Er komen steeds meer gasten in Duiven, daar is nu geen plek voor. Wanneer die gasten besluiten ergens ander heen te gaan is de vraag of ze de volgende keer nog wel terugkomen. Dit doet een heleboel voor de levendigheid; zeker van onze kant gezien.” Café De Beloning heeft een terras dat bijna net zo breed is als het plein. “Wanneer gasten op ons terras naar de overkant kijken zien ze lege gaten op het plein. Dat is jammer, want het belemmert niet alleen de dynamiek, maar ook de aantrekkingskracht.”

“15 jaar geleden was er geen horecaplein in Duiven. De bewoners gingen allemaal lunchen en borrelen in Zevenaar. Het komt nog steeds voor dat een inwoner van Duiven voor het eerst ons café inloopt. Samen met onze conculega’s proberen we de aantrekkingskracht zo hoog mogelijk te houden. Gelukkig heeft iedereen zijn eigen tak van sport, maar we hebben wel dezelfde doelen. Ook tegenover de gemeente staan we als horecaplein samen sterk. Soms zijn er geschilletjes met de gemeente. Samen, als collectief, staan we hier sterk tegenover. Je gunt elkaar alleen maar goede dagen. Zo moet dat ook zijn. Als gasten bij ons binnenlopen voor een lunch verwijzen we ze naar de overkant. Zij zijn hier niet alleen beter in, maar hebben ook een breder assortiment. En zo werkt het ook andersom. Voor de borrel worden gasten onze kant op verwezen.”

Blijf op de hoogte!

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws