Tijdens de wintermaanden draait alles om gezelligheid, samenzijn en genieten van verrassende smaken. Speciaal voor de spotlightweken over alcoholvrij brengen we een selectie van biermocktails onder de aandacht. Van een kruidige witbier-mocktail met gember tot een verfrissende creatie met pils – deze alcoholvrije drankjes bieden een optie voor iedereen die bewust kiest voor een alternatief zonder alcohol.
Tegenwoordig geven steeds meer mensen de voorkeur aan alcoholvrije dranken. Door het schenken van een biermocktail, kunnen ook deze gasten genieten van een mixdrankje.
Witbier
Met ijsklontjes en limoensap zorg je voor een verfrissende noot in het glas. Schenk hier gemberbier bij voor een kruidige twist en de bubbels bruisen op. Voor een subtiele ondertoon van tarwe, voeg je alcoholvrij witbier toe.
Garneer het glas met een schijfje limoen om deze eenvoudige, maar verfrissende combinatie compleet te maken en serveer het.
Ingrediënten voor 1 glas
- 5 ijsklontjes
- 1 halve eetlepel limoensap
- 50 ml gemberbier
- 75 ml alcoholvrij witbier
- 1 partje limoen
Sinaasappel en 0,0 bier
Het gebruik om sinaasappel toe te voegen aan alcoholvrij bier is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Sinaasappel heeft namelijk een smaak die tussen zoet en zuur in zit, waardoor het perfect samengaat met de bitterheid van bier en tegelijkertijd een verfrissend karakter geeft. Doe drie ijsklontjes in een glas en voeg het sap en de rasp van een halve citroen toe, samen met de schijfjes van een halve limoen. Schenk er alcoholvrij bier bij en je hebt een verfrissende mocktail.
Garneer de mocktail met een schijfje sinaasappel en een rand van citroenrasp en suiker.
Ingrediënten voor 1 glas
- 1 halve citroen
- 1 halve limoen
- ¼ sinaasappel
- 1 halve eetlepel kristalsuiker
- 3 ijsblokjes
- 250 ml alcoholvrij bier
- 1 eetlepel limonadesiroop sinaasappel
Bron: Allerhande (Albert Heijn)
Gember en pils
Het eerste recept in deze selectie is op basis van witbier en gemberbier. Maar je kunt deze mocktail, met gelijksoortige ingrediënten, een andere twist geven. Met gembersiroop en pils bijvoorbeeld. Simpel, snel en toch net even anders. Voor deze mocktail heb je de volgende ingrediënten nodig:
Ingrediënten voor 1 glas
- 1 halve limoen
- 1 eetlepel gembersiroop
- IJsklontjes
- 50 milliliter ginger ale
- 125 milliliter alcoholvrije pils
Snijd een kwart van de limoen in partjes en gebruik het andere kwart om uit te persen. Doe dit in een glas, schenk de gembersiroop erbij en meng met een stamper. Schenk vervolgens de pils en ginger ale erbij, maak de ijsklontjes en klein en voeg toe. Als finishing touch kun je de limoenpartjes erbij doen.
Bron: Allerhande (Albert Heijn)
Biersangria
De laatste biermocktail is een fruitige en verfrissende mocktail. De biersangria is een sangria op basis van alcoholvrij kriekbier en bevat daarnaast sinaasappelsap, limoensap en fruit. Er zijn twee voordelen te benoemen: je kan de mocktail in grote hoeveelheden klaarmaken met alle fruit of vruchten die je maar kan bedenken. De mocktail kan ook geserveerd worden als dessert. Kies in dat geval voor een bolletje vanille- of slagroomijs naast het zomerse drankje. Of ga voor ambachtelijk ijs met dezelfde vruchten als in de sangria.
Je kunt variëren met diverse bieren; ieder fruitig en licht biertje leent zich voor een biersangria. Denk hierbij aan een fruitige ipa, Radler of witbier.
- Sinaasappelsap (genoeg voor 50 procent van de kan)
- Alcoholvrij kriekbier
- Fruit naar keuze
- Limoen
- Limoensap