Ondernemers in de horeca houden in crisistijd alle kosten goed tegen het licht. Steeds vaker realiseert men zich dat op het gebied van energiekosten veel te besparen is. Dat blijkt uit gegevens die
gepubliceerd zijn in het meest recente Kwartaalbericht Horeca van het Economisch Bureau van de ING.
*Minder kosten, meer duurzaam*
Maatregelen om het energieverbruik terug te dringen zijn een efficiënte en vaak snelle manier om kosten te besparen. Dat het daarnaast ook tegemoet komt aan de behoefte van gasten omtrent verantwoord ondernemen en het comfort kan verhogen vormt een extra stimulans, zo concluderen de economen van de bank.
*Energie valt niet zo op*
Kosten voor loon, inkoop en huur zijn voor horecabedrijven meestal de grootste kostenposten. Iets minder dan een kwart gaat op aan 'overige exploitatiekosten' zoals energie, schoonmaak en heffingen. Daarmee is energie voor veel horecazaken misschien niet de meest in het oog springende kostenpost. In belangrijke mate is deze echter wel variabel en de praktijk leert dat het doorvoeren van maatregelen snel effect kan laten zien.
*Waterloze urinoirs*
Veelal zijn er daarnaast mogelijkheden voor de ondernemer om die maatregelen uit eigen middelen te financieren. Zo hebben bijvoorbeeld watervrije urinoirs een terugverdientijd van minder dan een jaar. Anderzijds biedt de aanpak van de verlichting ook goede mogelijkheden om maatregelen te faseren en zo de investeringen te spreiden. Verbouwingen waarbij ook zaken als isolatie en dubbelglas worden meegepakt vergen een langere investeringshorizon.
*Energievreters*
Hotels verbruiken de meeste energie, gevolgd door cafés, restaurants en cafetaria's. Voor hotels zijn onder andere de verwarming en koeling van de publieke ruimtes en kamers energie-intensief, net als de verlichting en keukenapparatuur. In restaurants, cafés en cafetariaÂs is veel te herleiden op verwarming en verlichting. Als ze er zijn kunnen terrasverwarming en grote keukenapparaten zoals vaatwassers een groot deel van de energieconsumptie voor hun rekening nemen.
*Hoe zit het met u?*
Naar schatting gebruikt 80 procent van de horecagelegenheden minder dan 50.000 kWh per jaar en/of minder dan 25.000 m³ aardgas per jaar. Het totale verbruik per bedrijf is sterk afhankelijk van de bouw- en isolatiekenmerken van het pand en de aanwezige bedrijfsmiddelen zoals keukenapparatuur, verlichting en klimaatregeling.
~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl
Er gaat een lampje branden in de horeca
26 augustus 2013