De daling van het caféaanbod die de afgelopen tien jaar heeft plaatsgevonden, lijkt zich voorzichtig te stabiliseren. Per saldo hebben slechts 13 cafés hun deuren moeten sluiten tussen
2011 en 2012. Een daling van slechts 0,1 procent. In 2011 daalde het aantal cafés nog fors met 3 procent, een afname van 300 cafés. Dat blijkt uit gegevens van Van Spronsen & Partners horecaÂadvies.
*Stabilisatie van caféaanbod*
Het caféaanbod is de afgelopen tien jaar structureel aan het afnemen. Tussen 2003 en 2012 is het aantal cafés met bijna 15 procent gedaald van 10.904 naar 9.291 cafés. De sterkste daling deed zich voor tussen 2007 en 2009 toen bijna 600 cafés hun deuren moesten sluiten. In 2010 leek het erop dat het cafésector zou herstellen maar tevergeefs, want vorig jaar daalde het aantal cafés weer fors met 3 procent. In 2012 is er gelukkig weer een klein lichtpuntje waar te nemen in de cafésector. De daling van het aantal cafés is nog nooit zo laag geweest in de afgelopen tien jaar. Nederland telt momenteel 9.291 cafés, een daling van slechts 0,1% ten opzichte van 2011 (9.304 cafés). Er is duidelijke sprake van een stagnatie in het caféaanbod.
*Toch maar wel het rookverbod?*
Het rookverbod dat op 1 juli 2008 van kracht is gegaan, heeft wel degelijk invloed gehad op de ontwikkeling van het caféaanbod. Vooral de kleinschalige cafébedrijven hebben het tussen de jaren 2009 en 2011 erg zwaar gehad. Velen van hen hebben het ook niet gered. Vooral ondernemers die investeerden in rookruimten of die het rookverbod simpelweg aan hun laars lapten konden nog enigszins het hoofd boven water houden. Om deze ondernemers tegemoet te komen werd op 3 november 2010 het rookverbod opgeheven voor alleen de kleine cafés van 70m² zonder personeel. De controle op deze horecagelegenheden werden per direct gestopt en openstaande boetes ingetrokken. Maar het kwaad was helaas al geschied. Mede door een dalende bezoekfrequentie en een magere besteding in 2011, hebben ook veel van deze ondernemers hun deuren moeten sluiten.
*Asbak (weer) van tafel*
Nu zullen in 2014 de asbakken toch weer van tafel moeten. Een nipte meerderheid in de Tweede Kamer wil weer terug naar de algehele rookverbod. Onlangs oordeelde het rechtshof in Den Haag in hoger beroep dat de uitzondering op het rookverbod ook voor kleine cafés ongeldig is.
*Politieke beslissingen*
Behalve het rookverbod, zullen er op korte termijn nog meer politieke beslissingen volgen die invloed hebben op de bedrijfsvoering van caféondernemers. Een hiervan is de verhoging van de alcohol leeftijd. Momenteel is de alcoholleeftijd nog 16 jaar. De Tweede Kamer heeft inmiddels al ingestemd met het verhogen van de leeftijd waarop alcohol mag worden gekocht van 16 naar 18 jaar. De wet wordt per 1 januari 2014 ingevoerd.
*Ergerlijke accijns*
De accijnsverhoging die per 1 januari 2013 is ingevoerd en
verhoging van de bierprijzen is aangekondigd zal ertoe leiden dat de inkoopprijzen verder zullen stijgen. Met als gevolg dat de winstmarge in de cafésector onder druk komt te staan, tenzij de ondernemers ervoor kiezen om de kosten door te berekenen in de prijzen.
*Hogere hoogste BTW*
De verhoging van het hoge BTW-tarief van 19 naar 21 procent, die per 1 oktober 2012 is ingegaan, heeft al gezorgd voor stijgingen van de prijzen in ons land. De Nederlandse huishoudens hebben de eerst maand na de verhoging van het BTW tarief al 2,4 procent minder uitgegeven dan een jaar eerder. Dat is de sterkste krimp van de consumptie in de afgelopen 3 jaar.
Einde aan daling aantal cafés?
8 augustus 2013