De culinaire trends van het moment 

Auteur: Thijs Jacobs
Food 21 juni 2019
De culinaire trends van het moment 

Wat prikt Nederland de komende tijd op zijn vork? Bij welke keukens schuiven we dit keer aan? TheFork dook – in de aanloop naar TheFork Restaurants Awards - in de lekkerste materie. Het culinaire platform analyseerde de 31 favoriete restaurants van topchefs en vond vier trends om van te gaan watertanden.

Trend 1 - Menu Tel Aviv

Tel Aviv: Waar de beste restaurants verstopt zitten in de meest onopvallende steegjes. Culinair Nederland valt voor de wervelwind aan smaken dieTel Aviv kenmerkt. De wirwar van zacht, kruidig, pittig, fris. Onder andere Bardak aan de Ferdinand Bolstraat haalde Tel Aviv het afgelopen jaar naar Nederland. De smalle streetfoodbar bouwt met golfplaten, streetart en een menu van bites Tel Aviv op een paar Amsterdamse vierkante meters.Cuisine Tel Aviv komt hier met heerlijk vieze vingers. Je verorbert overvolle pita’s, geblakerde aubergine, kebabs en de traditionele Arais. Bij het Oostmediterrane NENI kijkt de keuken nog verder dan de Israëlische metropool. Alle kleurrijke smaken van Tel Aviv en omgeving zijn terug te vinden op het menu. De fluwelen hummus. Een octopus met een tik van citroen. Popcorn falafel. Maar alles altijd bedolven onder een lading van kruiden en specerijen.  

Trend 2 - Dutch Cuisine

De nieuwe Hollandse pot houdt zich ver van aardappels-groente-vlees. Jonge chefs herdefiniëren wat de Nederlandse keuken kan zijn. Een van deze culinaire rebellen runt de keuken bij 101 Gowrie. Alex Haupt, Australiër met half Japanse en half Duitse roots, beet zich in Hollandse kost enconcludeerde dat we daar best wat trotser op mogen zijn. Vanuit die visie kookt hij het stoffige imago van Nederlands eten compleet van tafel om ereen rockster van te maken. Soms door een gerecht te transformeren - aardappel“poffertjes” met gerookte foreleitjes. Soms door juist de schoonheid van een simpel Nederlands ingrediënt te belichten - Noordzeemakreel, piccalilly en daslook. Altijd door je iets nieuws te laten proeven. Een tweede stroming binnen populaire Dutch Cuisine houdt het nog dichter bij huis door traditionele gerechten in een kraakvers, lokaal jasje te steken. Zo haalt Brasserie Carstens de boerderij de stad in. Klassieke brasseriegerechten krijgen wat Hollandse glorie van ingrediënten uit Nederlandse grond en water. Nederland op zijn lekkerst.  

Trend 3 – Not so high-end

Voor een ragfijn gerecht hoef je niet meer enkel in das of hak bij sterrenchefs aan te schuiven. Waar gerenommeerde chefs hun culinaire hersenspinsels steeds vaker in een toegankelijk format steken, zoeken de brasseries en laagdrempelige restaurants steeds meer de finesse van finedining op met chef’s menu’s voor een paar tientjes. Bar Alt gooit bijvoorbeeld de klassieke food pairing overhoop en wisselt wijn in voor (niet zo) doodnormale biertjes, waar The Lemon Tree in Deventer het chef’s menu op de meest betaalbare manier herontdekt. Café Cliché bekijkt deze trend nuchter. Want wat is er mis met een menu vol clichés als steak tartaar en gebakken zalmforel als de uitvoer perfect is en de interpretatie een stuk minder voorspelbaar blijkt?  

Trend 4 - Uit eigen moestuin 

Chefs gaan voor groen. Ooit lag vlees en vis centraal op het bord, maar anno 2019 speelt groente de hoofdrol in gerechten. Lekker en een stuk duurzamer. En met de opbloeiende liefde voor groentemenu’s en lokale ingrediënten laten chefs steeds vaker hun groene vingers zien. Ze koken uit eigen kas en laten het menu afhangen van de ingrediënten die beschikbaar zijn. Zoals Frunk uit Brunssum die in verfijnde gerechten de producten van lokale boeren, slagers, kwekers combineert met de opbrengst uit eigen kas. Of Fnidsen in Alkmaar die een groot gedeelte van de groentes in eigen grond vindt. 

Waar eten de topchefs? 

Na de eerste editie in Italië (2018) is Nederland het tweede land waar TheFork Restaurants Awards georganiseerd wordt. De Restaurants Awards zijn in het leven geroepen om iedere keer een nieuwe selectie van unieke restaurants een podium te geven. Daarnaast wil TheFork op deze manier Nederland culinair in de schijnwerpers zetten. Voor TheFork Restaurants Awards nomineerden 31 gerenommeerde chefs hun favoriete restaurant dat opende tussen januari 2018 en februari 2019 en zich (nog) geen sterrenzaak mag noemen. Die zoektocht blijft niet alleen beperkt tot de Randstad. De jury bestaande uit o.a. Moshik Roth, Onno Kokmeijer en Lucas Rive zocht en vond talent van Amsterdam tot aan Helmond. Wie er wint is aan de gasten. De totale lijst met genomineerde restaurants vind je hier.

 

Overig nieuws