Zoveel kost een hamburger gemiddeld in Nederland dit jaar

Auteur: Redactie
Food Financieel 20 maart 2023
Zoveel kost een hamburger gemiddeld in Nederland dit jaar

De Hamburger Bijbel zocht uit waar in de Nederlandse horeca je de goedkoopste en duurste hamburger eet. Ook vergeleken zij de gemiddelde prijzen van hamburgers en vegaburgers.

De redactie van de Hamburger Bijbel bestudeerde 500 menukaarten van Nederlandse horeca met kwaliteitsburgers op de menukaart. Fastfoodketens zoals McDonalds en de gemiddelde snackbar en cafetaria zijn buiten beschouwing gelaten. Uit dit onderzoek kwamen de volgende conclusies: voor een hamburger in de Nederlandse horeca betaal je in 2023 gemiddeld €16,34. De duurste hamburgers worden verkocht in Noord-Holland. Je betaalt hier gemiddeld €17,33. In Drenthe zijn ze juist het goedkoopst. Daar betaal je namelijk maar €13,93.

Vegaburgers goedkoper dan vleesburgers

Vorig jaar juli meldde ProVeg dat vleesvervangers goedkoper waren geworden dan vlees. Deze ontwikkeling lijkt ook door te zetten in de horeca. Waar je eerst vaak duurder uit was met een vegaburger, is de gemiddelde prijs van een vegetarische burger 19 cent lager dan die van een hamburger. Je betaalt namelijk €16,15 voor een vegaburger. De goedkoopste vegaburgers eet je in de Drenthse horeca (€14,12). In Noord-Holland ben je het duurst uit (€17,07).

Alle genoemde prijzen zijn inclusief friet. Bij veel horecazaken zitten deze er al standaard bij. Daarom is besloten om te rekenen met prijzen inclusief friet.

Overig nieuws