Na die eerste zenuwslopende beslissing om een nieuwe horecazaak te openen of een andere weg in te slaan, ga je waarschijnlijk als eerste aan de slag met het vastleggen van je concept. Jouw ideeën op papier. Zorg dat je concept staat als een huis, want het dient als basis voor jouw identiteit. Van logo tot merkkleuren, van pijlers tot tone of voice.
Jouw branding, oftewel merkontwikkeling, zorgt ervoor dat je opvalt, nieuwsgierigheid opwekt, dat binnen je team alle neuzen dezelfde kant op staan, dat je je gasten aan je bindt en dat een ervaring in jouw zaak van A tot Z klopt. Jouw logo, kleuren, lettertypes, illustraties en patronen, merkverhaal, pijlers, tone of voice en communicatiedetails vertalen je concept naar de buitenwereld. Verzameld in een praktische brandguide, zorgen ze ervoor dat iedereen jouw taal verstaat. Maar aan de basis van die bijbel ligt je concept. En dat moet staan voordat je jouw identiteit vastlegt. We lieten eerder drie ondernemers aan het woord over het ontstaan van hun concept en daaruit kwam met name het belang van een sterke overtuiging en geloof naar voren.
Zwabberen
Bij het bepalen van een concept kijk je naar jouw eigen expertise, maar ook naar je passie en uiteraard budget. Je doet marktonderzoek, bepaalt de locatie en doelgroep. Je gaat aan de slag met moodboards en de invulling van het menu. Die basis is ontzettend belangrijk voor het creëren van je identiteit, want naar aanleiding van jouw concept, bepaal je de uitstraling van je logo, de keuze voor merkkleuren en lettertypes en de manier waarop je communiceert met je doelgroep. Op het moment dat je al deze aspecten vastlegt, maar ondertussen je concept nog niet hebt staan, loop je het risico dat het project gaat zwabberen. Dat er allerlei kleine aanpassingen bijkomen ‘along the way’, waardoor je identiteit wazig wordt, en dus niet meer overtuigt.
Je kern als basis
Te veel willen is voor veel (startende) ondernemers een valkuil. Een te grote doelgroep, te veel verschillende filosofieën, te veel kernwaardes, een te uitgebreid menu. Toch nog even een extra pijler toevoegen, oh en die moet natuurlijk ook verweven worden in het merkverhaal. Waar ligt de overlap met je eerder vastgelegde waarden? We zetten het er gewoon bij. Hmm, misschien moet dan ook het logo een beetje worden aangepast, en de merkkleuren. De gekozen lettertypes staan nu eigenlijk ook niet meer 100 procent voor het concept. Kleine aanpassing hier, kleine aanpassing daar. Vanuit waar waren we ook alweer begonnen?
Idealiter worden je waarden en pijlers in het stadium van conceptontwikkeling al vastgelegd en dienen ze als basis voor je merkontwikkeling. Ga dus echt op zoek naar jouw kern en zet daarop in. Zet die kern op papier en werk van daaruit verder. Dat is niet alleen fijn voor degene die je helpt met je interieur en je gerechten, maar ook voor je uiteindelijke brandguide waarin jouw concept wordt vertaald naar tastbare ontwerpen.
Over Katja Brokke
Katja Brokke is senior copywriter en Head of Brandchef, een merkbureau dat vette logo’s, fijne huisstijlen en lekkere copy creëert voor restaurants, hotels, bars, drank- en foodconcepten.
Blijf op de hoogte!
Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.