De gay horeca lijkt op te bloeien in Amsterdam. In de Reguliersdwarsstraat maar ook elders in de stad opent de ene lunchroom met regenboogvlag na het andere roze café. Hoe komt het dat de gay cafés in Amsterdam nu zo sterk in opkomst zijn? We vroegen het Ton Poppes, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland Amsterdam.
“Met het imperium van meneer Kooistra zijn veel gay horecagelegenheden in Amsterdam ter ziele gegaan”, vertelt Poppes. “Er kan terecht worden opgemerkt dat de gay cafés in opkomst zijn, maar dan dient dus te worden vermeld dat er eerst veel waren verdwenen. Ook de crisis en diverse vervelende incidenten als vechtpartijen en discriminatie jegens gays waren debet aan de knauw die het imago van Amsterdam als gay capital heeft opgelopen.”
Dankzij de samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, KHN en de ondernemers is er nu een grote kans van slagen om het imago van stad – grote tolerantie richting gays – op te vijzelen. Poppes: “Wij zijn nu op weg met een flink aantal nieuwe ondernemers om de gay horeca weer goed op de kaart te zetten. De nieuwe ondernemers gaan de toekomst met extra elan tegemoet.” In de bedrijfsvoering is er volgens hem niet veel verschil als het om roze of andere horeca gaat.
Ontmoetingsplek
Naast ‘gewoon horeca’ zijn gay cafés tevens een ontmoetingsplek voor gays. “De ondernemingen zijn vaak niet alleen op de doelgroep gays gericht, maar oriënteren zich op een breder publiek. Het nieuwe beleid stimuleert een diversiteit aan ondernemingen. We waken ervoor dat niet langer één ondernemer alle gay horeca in zijn of haar beheer heeft”, zegt Poppes. De stad faciliteert de ondernemers maar ook KHN door het beleid echt te ondersteunen. “Er worden scherpe piketpalen geslagen om het beschadigde blazoen te herstellen. Mensen van een andere geaardheid moeten zich kunnen gedragen zoals zij dat willen.”
Verandert er veel? Poppes: “Aan de ene kant wel, omdat meneer Kooistra er een bijzondere manier van aansturen op nahield. Het is nu niet meer een eenheidskoek. Elke onderneming heeft eigen accenten: de één richt zich meer op mannen, de ander op vrouwen of een gemengd publiek. Dat werkt tolerantie in de hand en beïnvloedt de sfeer in de stad positief. Er zijn vanuit Escape en andere clubs ook speciale vrouwen- en mannenfeesten. Als ‘niet-gayvereniging’ maken zij het mogelijk dat mensen elkaar ontmoeten. Het positieve klimaat moet weer worden geactiveerd. De horeca is hergegroepeerd en er wordt een podium aan deze vaak creatieve doelgroep gegeven. Optimisme is op zijn plaats. In deze stad kun je gewoon hand in hand op straat lopen.”