Werk moet voor werknemers en werkgevers weer lonend worden. Dat kan de Nederlandse economie en arbeidsmarkt weer echt vlottrekken. Minder lastendruk voor
werkgevers en meer voordeel van werken ten opzichte van een uitkering kunnen de economische groei stimuleren. Aan de vooravond van Prinsjesdag presenteert de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) zes voorstellen voor een werkende arbeidsmarkt. Voorzitter van de Vaste Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Brigitte van der Burg, neemt als eerste het statement met de ABU-voorstellen in ontvangst. De horeca kent ook veel uitzendkrachten en met name met de sociale zekerheid komen uitzendkrachten niet goed weg.
*Meer werk, minder lasten.*
ÂEn dat is misschien wel meer dan ooit noodzakelijk, want nog altijd is de economische groei beperkt en de werkloosheid hoog. Er zijn meer maatregelen van het kabinet nodig om groei te stimuleren, aldus Jurriën Koops, directeur van de ABU.
*Maak werk lonend*
Werk lonend maken voor werknemers kan door aanpassing van wetgeving, waardoor het schakelen tussen (tijdelijk) uitzendwerk en de uitkering vooral voor gemeenten makkelijker wordt. Nu is dat te ingewikkeld. Men blijft in de uitkering zitten, ook al omdat er weinig financiële voordelen aan het aanvaarden van werk zit. De ABU bepleit een groter nettoverschil tussen lonen en uitkeringen.
*Kosten van arbeid*
Ook voor werkgevers moet werkgeven weer lonend worden. De kosten van arbeid in Nederland zijn zo hoog dat het een rem zet op het aannemen van personeel. Vooral de financiële risicoÂs voor ziekte en arbeidsongeschiktheid zijn doorgeschoten en hebben geleid tot negatieve effecten voor de arbeidsmarkt: meer risicoselectie door werkgevers, terughoudendheid om werknemers aan te nemen en een vlucht naar vormen van slechte flex. De ABU dringt aan op het terugbrengen van de loondoorbetaling bij ziekte van twee naar een halfjaar en de schadelast van de WGA (Wet gedeeltelijk arbeidsgeschiktheid) van tien jaar te beperken. Nederland is het enige land ter wereld met zoÂn lange loondoorbetaling.
"*MEER LEZEN OVER WERKGEVERS? KLIK HIER!*":http://www.hospitality-management.nl/?q=werkgever&x=zoeken
*Gemiddelde premie*
Uitzendwerk is voor veel mensen de weg naar werk. Tegelijkertijd wordt de uitzendbranche onevenredig zwaar belast met hoge premies (WGA, WW). De ABU pleit voor een WGA- en WW- premie voor de uitzendbranche die zijn gebaseerd op het gemiddelde van alle sectoren waarin uitzendkrachten werken. Daarnaast doet de branchevereniging een beroep op het kabinet niet de weg op te gaan van verdere premiedifferentiatie voor de WW, omdat het schadelijk is voor de arbeidsmarkt.
*Nieuwe sociale zekerheid*
Uitzendwerk is alom erkend als goed georganiseerde vorm van flexibiliteit. Maar als gevolg van de toenemende lastendruk wijken werkgevers steeds vaker uit naar flexvormen waar de ABU niet voor wil staan. ÂAls we foute flexibele arbeidsvormen willen beperken, zullen we uitzendwerk meer ruimte moeten geven, aldus Jurriën Koops. De arbeidsmarkt zal de komende jaren verder flexibiliseren. Dat vraagt ook dat wij gaan nadenken over een sociaal stelsel dat toegang en zekerheid biedt aan alle werkenden, vast en flex en past bij de toekomstige arbeidsmarkt. De ABU roept het kabinet op om te komen tot een verkenning van zoÂn nieuw contractneutraal sociaal stelsel.
Werk moet weer lonend worden
10 september 2014