De afgelopen maanden heb ik aan heel wat medewerkers van horecazaken masterclasses gegeven over bier en food. De basis van een goede combinatie begint bij het kennen van je bier. Ken jij het verschil tussen wit- en weizenbier? Ernaar vragen leert dat 90 procent van de horecaondernemers antwoordt dat een weizenbier een tarwebier is en een witbier niet. Helaas niet juist, want beide bieren zijn tarwebieren.
Wat zijn de verschillen?
Een witbier is een Belgisch type bier met roots in het Middeleeuwse hertogdom Brabant. Later is dit bier door Pierre Celis nieuw leven ingeblazen. Een weizenbier is een Duits type bier waarbij de oorsprong in het Zuid-Duitse Beieren ligt. Beide bieren zijn bovengistend. Ook daar is nog weleens verwarring over. Het belangrijkste verschil is dat in Belgisch witbier toevoegingen worden gedaan zoals koriander en sinaasappelschillen; iets dat in Duitsland door het van kracht zijnde Reinheitsgebot niet is toegestaan. In de Duitse weizenbieren gebruikt de brouwer meer dan 50 procent tarwemout, terwijl in Belgisch witbier ongemoute tarwe wordt gebruikt. Een heel belangrijk en laatste verschil is het gebruikte gisttype. In de Duitse bieren geeft deze veel fruitige aroma’s zoals banaan of perzik. In Belgisch witbier vind je deze aroma’s niet terug.
De geur bepaalt de smaak
Het is duidelijk dat er grote verschillen bestaan tussen deze twee in eerste instantie gelijklijkende biertypen. Zo’n 80 procent van de smaak van een bier wordt bepaald door de geur. En daar zit tussen deze twee bieren een wereld van verschil. Een bierliefhebber kan een Belgisch witbier erg lekker vinden om de kruidigheid, terwijl het Duitse type bier niet zo goed in de smaak valt door het vaak krachtigere zuurtje of de zoete, fruitige aroma’s.
De citroen? Niet doen!
Een citroen hoort niet in bier. In de eerste plaats al omdat de schuimkraag door de schil en het zuur direct als sneeuw voor de zon verdwijnt. In de tweede plaats omdat de smaak van het bier compleet verandert en vooral de citroensmaak zal domineren. Als een bierliefhebber ernaar vraagt en per se citroen wil, kun je dit uiteraard serveren. Voeg het nooit op voorhand toe aan het bier. Het is net zoals alvast suiker in de koffie doen. Laat het aan de gast over!