Al lange tijd zijn Urkse horecaondernemers in discussie met de gemeente Urk over het optreden tegen de illegale keten in Urk. Op 12 juni heeft
de rechtbank van Midden Nederland een uitspraak gedaan. De rechtbank heeft geoordeeld dat de gemeente voldoende redenen had om op te treden tegen de illegale keten. De gemeente moet daarom beleid opstellen en bekijken of er sprake is in een keten van een situatie waar handhavend tegen opgetreden moet worden. De gemeente Urk moet dus opnieuw haar huiswerk doen en krijgt daar van de rechtbank zes weken de tijd voor. De ondernemers die de zaak hebben aangespannen willen een gelijk speelveld voor elke organisatie die drank verkoopt.
*Uitspraak rechtbank*
Op 12 juni heeft de rechtbank Midden Nederland uitgesproken dat het college van Burgemeester en wethouders ten onrechte weigeren om de illegale jeugdhonken aan te pakken. En dit is al de tweede keer dat een rechtbank zon uitspraak doet. Ook in 2011 heeft de rechter een vernietigend oordeel uitgesproken over het beleid van de gemeente Urk. De horecaondernemers kunnen zich gesteund voelen door de uitspraak van de rechtbank van Midden Nederland. Zij hebben geoordeeld dat de gemeente Urk geen plicht tot handhaven heeft op basis van overtreding van de Drank- en horecawet. Maar er zijn meer redenen waarom de gemeente zou moeten handhaven. Er zijn meer wetten en regels waar de gemeente naar moet kijken om te beslissen of er sprake is van een situatie waar handhavend moet worden opgetreden. De gemeente heeft besluit om niet te handhaven gebaseerd op de notitie jeugdhonken. Die vindt de rechtbank te vaag en de notitie is in strijd met het rechtszekerheidsbeginsel en het motiveringsbeginsel. Daarom moet de gemeente nu opnieuw gaan besluiten hoe ze omgaan met de jeugdhonken en beleid opstellen.
*Waarom vindt KHN handhaven zo belangrijk?*
De uitspraken van de rechter gaan over jeugdhonken waar tegen betaling of tegen een entreeprijs drank wordt verkocht. Binnen zon illegale jeugdhonk is er geen toezicht op onmatig alcoholgebruik en alcoholgebruik door jongeren onder de leeftijdsgrens. De situatie is vaak brandonveilig. Bij de illegale jeugdhonken gaat het ook niet om vaste besloten vriendengroepen. Iedereen is er welkom tegen betaling van een entreeprijs. Om een goed beeld te krijgen van de wantoestanden in de jeugdhonken kan de EO-documentaire die in 2013 is gemaakt nog worden bekeken op uitzending gemist (zoeken op Urk illegale barretjes).
*Gelijk speelveld*
De horeca wil een eerlijk speelveld en heeft niets tegen de legale jeugdhonken waar een beperkt aantal vrienden bij elkaar komt, zonder dat er een verrekening is. De wetgever staat dit ook toe. En de gemeente hoort hierop toezicht te houden. De legale horeca betaalt accijns, inkomensbelasting en allerlei andere verplichte financiële afdrachten. De legale horeca heeft te maken met wetgeving, zoals toezicht op de alcoholleeftijdsgrens, sociale hygiëne, brandveiligheid, toezicht op het naleven van het rookverbod, bouwkundige eisen (zoals voldoende ventilatie) enz. De horecaondernemers moeten en willen op een veilige, verantwoorde en legale wijze hun bedrijven kunnen runnen. De illegale jeugdhonken lappen alle regels aan hun laars en dat moet veranderen.
Urk had moeten optreden tegen zuipketen
15 juni 2015