De horeca klimt uit het dal, de blik is gericht op de horizon. Natuurlijk zijn er zaken, al dan niet blijvend, veranderd. Hoe kijkt Robèr Willemsen, horecaondernemer en voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, naar de toekomst van de horeca? In de rubriek Mens, Bedrijf en Visie portretteert De CaféKrant vooraanstaande mensen in en rondom de horecabranche.
MENS
Hoe is je carrière tot stand gekomen?
“Ik had een uitstekende functie bij Heineken als regiodirecteur in Zuid-Holland. Toch begon het steeds meer te kriebelen om op eigen benen te gaan staan. Die wens werd werkelijkheid in 2012 met de opening van Café Melief Bender in Rotterdam. Daar zijn de afgelopen negen jaar proeflokaal De Pui in Rotterdam, twee vestigingen van Brasserie en Wijnbar Muller en Co én Pol in Rotterdam bijgekomen. Daarnaast heb ik ook een bedrijf in de evenementen- en festivalbranche. Ik heb geen moment spijt gehad van mijn overstap van Heineken naar zelfstandig ondernemer. Ik ben altijd een beetje eigenwijs geweest en vind het heerlijk om mijn eigen beslissingen te nemen.”
Hoe is je carrière binnen KHN tot stand gekomen?
Vrijwel vanaf het begin heb ik mij aangesloten bij KHN. Ik vind dat je je als branche moet verenigen. In 2013 werd ik voorzitter van de afdeling in Rotterdam en sinds 2016 ben ik de landelijke voorzitter.
Hoe combineer je het voorzitterschap van KHN met het zelfstandig ondernemerschap?
“Dat was voor de uitbraak van het coronavirus al flink aanpoten, maar na de eerste lockdown was dat niet meer te doen. Vanuit de organisatie van mijn ondernemingen heb ik iemand direct naast mij neergezet om mij te ondersteunen. Er ging natuurlijk ontzettend veel tijd in mijn werkzaamheden voor KHN zitten. Samen met Dirk (Beljaarts, algemeen directeur KHN, red.) zijn we de afgelopen 18 maanden in de bres gesprongen voor de horecaondernemer. Lobbyen in Den Haag, ledenvergaderingen bijwonen door het hele land en de eigen onderneming boven water zien te houden. Het is een intense tijd geweest en gelukkig krabbelt de horeca voor een deel uit het dal.”
BEDRIJF
Welke invloed heeft de coronacrisis gehad?
“We hebben het overleefd, maar het is een flinke financiële klap geweest. We hebben ongeveer 100 man op de loonlijst staan en die hebben we gelukkig zo goed als allemaal weten te behouden. Ik had voor de uitbraak van het coronavirus een ambitieuzer groeiplan dan nu werkelijkheid is geworden, maar ik ben tevreden over hoe wij het hebben overleefd. Ik heb veel vertrouwen in mijn eigen bedrijf. De potentie die de horeca heeft blijft onverminderd groot. Mensen willen nu en in de toekomst vaker buiten de deur van de horeca genieten.”
VISIE
Hoe kijkt u naar het herstel van de sector?
“Als je kijkt naar de nachthoreca en de congres- en evenementenbranche, dan is nog altijd niet duidelijk wanneer restricties worden losgelaten. Voor mij is het heel eenvoudig. Geen steun betekent vrij ondernemen. Blijven er restricties, dan vind ik dat er steun moet zijn. De aankondiging van het demissionair kabinet om de steunpakketten per 1 oktober 2021 te laten vervallen vind ik misdadig. Nu geeft het kabinet aan maatwerk te willen maken voor de nachthoreca en de congres- en evenementenbranche, maar daar heb ik niet heel veel vertrouwen in. De internationale toeristen en zakenreizigers zullen voorlopig nog wegblijven, daar heeft de hotellerie nog erg lang last van. Herstel zal pas aan het eind van volgend jaar zichtbaar zijn. Met de gigantische vaste lasten die hotels hebben, is het haast niet te doen om daar uit te komen. Daar moet compensatie voor komen.”
Is het lastig om met een demissionair kabinet om de tafel te zitten?
“Dat is niet eenvoudig, helemaal niet in een periode waarin formaties worden besproken. Dan zijn er meerdere belangen. Daarnaast is een demissionair kabinet er niet om nieuw beleid uit te stippelen. Dat maakt het niet makkelijker om steunpakketten op maat te ontwikkelen.”
KHN heeft een bodemprocedure tegen het kabinet lopen. Daarin wordt ingezet op volledige schadevergoeding voor getroffen horecaondernemers. Wat is de status van die procedure?
“Die loopt, maar ik verwacht daar niet snel uitsluitsel over. Dat kan nog wel eens lang gaan duren. En daarom is het zo belangrijk dat er wel snel duidelijkheid komt over steun voor de nachthoreca en de congres- en evenementenbranche.”
Kijkend naar het personeelstekort in de horeca, hoe kijk je naar een oplossing?
“Het personeelstekort is helaas niet iets nieuws in de horeca. Voor de uitbraak van de coronacrisis stonden er al tussen de 35.000 en 40.000 moeilijk invulbare vacatures open. De werkgevers zullen een rol moeten oppakken waarin goede arbeidsomstandigheden worden gecreëerd. Ik werk graag met ambitieuze mensen die de behoefte voelen om ooit zelf horecaondernemer te worden. Als werkgever is het denk ik verstandig om dat te stimuleren en op die manier haal je meer uit je mensen. Daarbovenop moeten we als werkgevers ons onderscheidend in de arbeidsmarkt gaan neerzetten en het nog aantrekkelijker maken om in de horeca te komen werken. Er is bij de horecavakopleidingen in het mbo veel uitval van studenten in het eerste jaar. Dat is een probleem dat we moeten aanpakken. “
Hoe kijk je branchebreed naar het herstel van de horeca?
“Positief. De gasten hebben laten zien hoe belangrijk de horeca voor Nederland is, maar zolang er restricties vanuit de overheid blijven staan is er steun nodig voor de getroffen branches. Het huidige demissionaire kabinet laat die ondernemers op dit moment keihard vallen.”