Een meerderheid van de jongeren vindt de wettelijke leeftijdsgrens van achttien jaar oud voor alcoholbezit goed. Op 1 januari 2014
werd de leeftijd verhoogd van zestien jaar naar achttien jaar oud. Jongeren maken wel een onderscheid tussen sterke drank en zwak-alcoholische drank, zoals wijn, bier en mixdrankjes. Dat blijkt uit het Belevingen-onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van vorige week.
*Zwak- en sterke drank*
59 procent is het eens met de grens van achttien jaar oud voor zwak alcoholhoudende drank en 63 procent voor sterk alcoholhoudende drank. Drie op de tien jongeren vinden achttien jaar oud nog te jong om sterke drank te gebruiken. 30 procent vindt de leeftijdsgrens voor zwakke drank te hoog, tegen 4 procent bij sterke drank.
*Niet schadelijk*
Bijna zeven op de tien jongeren tussen de twaalf en 25 jaar oud die wel eens alcohol drinken vinden hun eigen alcoholconsumptie niet schadelijk voor hun gezondheid. Bij stevig drinkende jongeren, zes glazen per keer of meer, is dit ruim de helft.
*Jongens vs. meisjes*
Jongeren die relatief veel drinken, vinden over het algemeen hun alcoholgebruik vaker schadelijk dan jongeren die relatief weinig nuttigen. Een kwart van de jongeren die alcohol gebruiken, denkt dat het alcoholgebruik schadelijk voor de gezondheid is. De helft van de jongeren die wel eens alcohol gebruiken, drinkt elke week. Jongens gaven in het onderzoek aan meer alcohol te gebruiken dan meisjes.
*Toch alcoholconsumptie*
Hoewel de leeftijdsgrens in 2014 is verhoogd naar achttien jaar oud, komen nog steeds veel minderjarigen aan alcohol. In meer dan de helft van de gevallen lukt dat bij cafés en discotheken. In maart werd bekend dat steeds meer jongeren in het ziekenhuis terechtkomen door alcoholconsumptie. In 2015 werden 931 jongeren opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van overmatig alcoholgebruik, ruim 20 procent meer dan een jaar eerder.
~Christel Tuin~
Jongeren positief over leeftijdsgrens alcohol
18 april 2016