Interview Café d’Alderliefste, Bergen: ''Als kind stond ik al achter de toog''

Auteur: Thijs Jacobs
23 september 2019
Interview Café d’Alderliefste, Bergen: ''Als kind stond ik al achter de toog''

In hartje Bergen, een kunstenaarsdorp en populaire toeristenbestemming, vind je Café d’Alderliefste. Monique van Klaveren is al bijna tien jaar eigenaresse van dit prachtige bruine café, waar je vanaf elf uur ’s ochtends welkom bent voor een heerlijke kop koffie en waar de gemoedelijke jazzy klanken de ruimte vullen. Vanaf het terras zie je het leven van alledag aan je voorbijtrekken. Het is een genot om hier te mogen zijn.

Monique is niet zomaar een horecaondernemer, ze heeft horeca door de aderen vloeien, het tappen van bier werd haar met de tapkraan ingegoten. “In 1973 kochten mijn ouders de Dixiebar in Callantsoog, ik was toen drie. Op jonge leeftijd mocht ik er bier tappen en afrekenen, vooral afrekenen, want dat was leuk. Ze hebben de zaak tien jaar gehad, waarna ze het verpachtten. Zelf heb ik altijd in de horeca gewerkt, op de camping bijvoorbeeld, totdat ik een jaar of achttien was, en ook nog een tijd in de Dixiebar. In 1991 kochten mijn vader, mijn moeder, mijn zus en ik samen strandpaviljoen ’t Klavertje Vier in Groote Keeten aan Zee. Dat strandpaviljoen staat vanaf Pasen tot eind september, waarna het weer afgebroken wordt. Een hele klus en de zomer is voor mij dan ook een extreem drukke periode. Gelukkig is mijn personeel zo goed, dat ik met een gerust hart in de ene zaak kan werken, terwijl zij de andere runnen. Geen enkel probleem.”

Sinds 15 jaar draait Monique het strandpaviljoen alleen, haar ouders zijn er al langere tijd mee gestopt, net als haar zus. En dan ook nog sinds negen jaar d’Alderliefste erbij. “Dit café stond toen al langer op mijn wensenlijstje. Ik rijd graag op de motor en als ik hier dan kwam om wat te drinken dacht ik altijd bij mezelf dat ik het absoluut moest hebben als het ooit vrij zou komen. Op een gegeven moment was het zover en voegde ik de daad bij het woord. In het begin was het wel erg druk, ik had tijd nodig om te aarden, want ik nam het café op 1 maart over. Dat is precies de periode waarin we het strandpaviljoen opbouwen, dus je kunt je voorstellen dat het even doorpezen was. Maar het is gelukt, en na verloop van tijd is het een stuk gemakkelijker om de zaken te combineren. Kwestie van routine en de juiste mensen om je heen. In de ochtend open ik het café graag, daarna ga ik naar het strandpaviljoen en ik sluit de dag weer af in het café. Ik woon nu in Bergen, dus dat is gemakkelijk voor me. En het kan toch niet beter, zeg nou zelf… Een café op de hoek, tegenover de kerk en ook nog eens in een toeristisch dorp. Dat kan toch niet mis?”

Frans gevoel en heerlijk speciaalbier

Wanneer je d’Alderliefste van een afstandje in je opneemt, overvalt je een vakantiegevoel. Het lijkt alsof je je in een Zuid-Frans dorpje bevindt, misschien wel door het gele pleisterwerk, de klassieke tafeltjes, de perfecte service en de jazzy klanken. Het is niet verwonderlijk dat Monique verliefd is geworden op dit café en deze plaats. “Ik hou van Bergen, het is het mooiste dorp in Noord-Holland, een dorp met veel restaurants en kunstenaars. In ons café exposeert Katinka Krijgsman, een kunstenares uit de buurt, tijdens de jaarlijkse Kunst10Daagse die ieder jaar in oktober plaatsvindt. Ze maakt prachtige grote Delfts blauwe borden, echt uniek. Dat past bij ons café, want ik heb veel Delfts blauw aan de wand hangen, de borden komen bij mijn tante uit de boerderij vandaan. Ik hou van nostalgie, het straalt gezelligheid uit.”

Dit café is niet alleen onderscheidend vanwege de sfeer en het interieur, maar ook vanwege het ruime aanbod. “We hebben altijd vijf open witte wijnen en net zoveel open rode wijnen. Daarnaast hebben we ruime keuze uit speciaalbieren, zowel van de tap als uit de fles, serveren we een geweldige bittergarnituur en zijn de verrassende tosti’s wereldberoemd in Bergen en omstreken. Die zijn echt populair en best bijzonder; de tosti met ossenworst en Old Alkmaar kaas is daar een leuk voorbeeld van. Groter gaan we de kaart niet maken qua eten, een borrelhapje en een tosti is genoeg. Veel meer kunnen we ook niet aan, want het keukentje is piepklein; restaurantjes zijn er toch al genoeg hier, bij ons kom je lekker wat drinken, daar zijn we goed in.” Het serveren van speciaalbier wordt door Monique behoorlijk serieus genomen: “Als je een speciaalbiertje bestelt, dan krijg je het hele pakket, een bijpassend viltje, het juiste glas… Dat is voor ons eigenlijk haast niet te doen, want de zolder en het schuurtje staan vol met glazen. Dat krijg je ervan als je het perfect wil doen”, lacht de vrolijke onderneemster.

Het café heeft vier wisseltaps en drie vaste. Op de wisseltap kun je regelmatig een verrassend, vaak lokaal, biertje vinden. “Ik ben een cafémens en lust alles”, vertelt Monique. “Als ik naar een andere stad ga, dan bezoek ik altijd wel een café en proef daar speciale biertjes. In Leiden kwam ik eens bij Café de Bonte Koe en daar schonken ze Wilderen Goud, wat je drinkt uit zo’n bijzonder glas dat lijkt op een emmer of een overmaats whiskyglas, net hoe je het bekijkt. Daar hoort dus ook weer een speciaal viltje bij, extra groot. Kijk, zoiets ga ik dan ook schenken, want het is onwijs lekker en het heeft een leuke uitstraling. Natuurlijk houd ik bij de keuze voor speciaalbieren wel rekening met de doelgroep. Mijn doelgroep drinkt eerder een tripel dan een IPA en toeristen bestellen graag een lokaal biertje, dus ik schenk bijvoorbeeld Sancti Adalberti uit Egmond, Dampegheest uit Limmen of Langejaap bier uit Den Helder. Dat zijn allemaal geweldige brouwers met een mooi verhaal.”

Bijna altijd open

Het café heeft een dorpsfunctie, het is een huiskamer voor de vaste gasten, maar ook een gewilde plek bij toeristen en fietsers. “We zijn dan ook zeven dagen per week open”, vertelt Monique. “Er is maar één dag in het jaar dat we gesloten zijn, en dat is op eerste kerstdag. In de beginperiode was ik op die dag wel open, maar dan zat ik hier met gasten die ik niet kende, want de vaste gasten vierden Kerst gewoon thuis. Nou, dat hoefde niet voor mij. Of ik veel vaste gasten heb? Heel veel. Ze komen op alle momenten van de dag: ’s ochtends voor koffie en een krantje, in de middag voor een tosti en natuurlijk bij het borreluur. Veel gasten komen tussen het werk door om hier even bij te tanken en tijdens de vrijdagmiddagborrel is het geweldig druk, net als op zaterdagmiddag. Het toeristenseizoen is door de jaren ook steeds langer geworden, eigenlijk loopt het het hele jaar door wel lekker. Tijdens carnaval zien we hier opvallend veel Limburgers en Duitsers, de bekende ‘carnavalsontvluchters’, en door de vele evenementen zijn er andere momenten waarop het ook druk is, zoals tijdens de Kunst10Daagse in oktober of Jazz and Sail in september. Dan staan er zo’n acht podia in het dorp, wij hebben dan samen met de buren ook een podium. Tijdens dat muziekevenement komen er juist veel Bergenaren, heel veel mensen nemen er speciaal een paar dagen voor vrij. Het blijft wel Bergen natuurlijk… De mensen zijn hier vrij rustig. Tijdens Jazz and Sail en Koningsdag staat het dorp op zijn kop, maar verder is het ‘business as usual’. Op dit moment zijn we, samen met andere lokale ondernemers, druk bezig om de ijsbaan geregeld te krijgen voor de aankomende winter. We horen straks of het allemaal doorgaat of niet, want het gaat behoorlijk wat kosten. Mensen vinden het normaal wat wij als horeca voor ze doen, maar zo vanzelfsprekend is het allemaal niet. Maar ja, als het lukt, dan hebben wij als ondernemers, en eigenlijk heel Bergen, drie weken lang plezier van de ijsbaan.”

Altijd blijven ontwikkelen

Inmiddels loopt het terras aardig vol. Daar zit een aardige meneer, gestoken in wielertenue, rustig te nippen van een speciaalbiertje. “Dat is Jaap”, zegt Monique. “Hij is barkeeper bij Café Hoppe in Amsterdam, waar ik vaak op maandag even langsga. Eigenlijk is hij met pensioen, maar op maandag staat hij altijd nog in de zaak, want hij kan het niet laten. Een topper is het, en inmiddels ook een vaste gast bij mij.” De onderneemster werkt samen met vaste leveranciers, want dat heeft zo zijn voordelen. “Zo ben ik al jarenlang klant bij de lokale horecagroothandel. Ze komen bij wijze van spreken ’s nachts iets brengen als ik het nodig heb, zo goed is hun service. Qua pils heb ik gekozen voor Brand, want dat heeft de juiste uitstraling die past bij ons proeflokaal en de boekhouding besteed ik uit. Zelf ben ik beter in bier tappen dan in boekhouden, je moet je sterke en zwakke punten wel herkennen natuurlijk. Vastigheid is belangrijk voor me, niet alleen bij leveranciers, maar ook bij het personeel. In het café werken drie vrouwen en drie mannen, die hier allemaal al langere tijd werken. Eén vrouw werkt hier al vanaf het begin, ze valt nu veel in, want dat is met haar privéleven beter te combineren. In het strandpaviljoen werk je met veel meer oproepkrachten, want dat is nu eenmaal zo bij een seizoenbedrijf, maar dat is ook heel leuk. In de zomer ben ik het grootste deel van mijn tijd daar te vinden, mijn vaste gasten uit het café zijn op vakantie en aan het strand is het in de zomer razend druk. Gelukkig ben ik goed in het uit handen geven van werkzaamheden, een echte bedrijfsleider is er in het café eigenlijk ook niet. We doen alles samen, als een echt team.”

Al heeft Monique bakken vol ervaring, ze is nog altijd leergierig en beseft dat je je moet blijven ontwikkelen. “Ik volg veel cursussen en bezoek samen met andere ondernemers ook andere horecazaken. Onlangs was ik bezig met een cursus ‘actief ondernemen’ en ik verdiepte me daarna in het maken van strategische keuzes. Inmiddels hebben we een clubje van twaalf horecaondernemers gevormd, dat ieder halfjaar bij elkaar over de vloer komt. Laatst spraken we hier in Bergen af; dan hebben we het over van alles… Over inkoop, prijsstelling en verzekeringen bijvoorbeeld. Over ons personeel hebben we het niet gehad. Het is vooral heel gezellig met zijn allen, net als in je eigen team. Gezelligheid hoort erbij.”

Aanbod speciaalbieren

Café d’Alderliefste heeft altijd een mooi aanbod speciaalbieren op de wisseltap. Op dit moment kunnen de gasten kiezen uit deze bieren:

Brand Weizen 5.1% (Brand Brouwerij Wijlre) 
Brand Weizen is een Weizen uit Limburg, gebrouwen volgens traditioneel Beiers recept.
Gebrouwen met Saazerhop, zuiver mineraalwater en natuurlijk veel tarwe. Heerlijk fris met zachte afdronk.

Blanche de Bruxelles 4.5% (Brasserie Lefebvre)
Een zomerse witte uit België, ook wel bekend als Manneken Pis. Een licht witbier, fris en fruitig.

Brugge Tripel 8.7% (Brouwerij Palm)
Het Brugse stadsbier, krachtig en bitterzoet. Brugge Tripel heeft een mooie goudblonde kleur en een stevig, rotsachtig schuim dat een tekening van Brugs kantwerk achterlaat op het glas.
Bloesem Blond 6.2% (Gebrouwen door Vrouwen Amsterdam)
Een heerlijk fris, helderblond bier. Met vlierbloesem gebrouwen door de vrouwelijke Brouwers uit Amsterdam.

 

Het café heeft altijd vijf open witte en rode wijnen klaarstaan.
De gasten hebben de keuze uit de volgende open wijnen:

Witte Wijnen

Roceno, 100% Grillo, Italië (Sicilië) 
heerlijk witte bloesem en witte perzik, fijne citrus.

Chardonnay, Chili
zuiver en fris, iets vettige structuur, geen houtrijping
Pinot Grigio, Argentinië (Mendoza) 
mooie zachte wijn, iets honing en wit fruit, vervolgens fris met mineraliteit en intens einde

Verdejo, Spanje
knisperend en fris, body, karakter
Viognier Argentinië 
lichtvet, perzik droge afdronk

 

Rode Wijnen

Nero D’Avola, Italië (Sicilië) 
subtiel en elegant met zwarte bessen, rood fruit, specerijen,  zachte ronde tannines
Syrah Cabernet, Australië
fijne peperaroma’s, rijpe bessen, volle zachte afdronk
Rioja Crianza El Coto, Spanje
elegante smaak, fijn rood fruit, vanille
Holy Dooley Pinot Noir, Australië 
sappig, zacht rond, milde houtinvloeden

 

Rosé wijnen

Garnacha Temperamillo Nostrada, Spanje
zomers rijp, fris
La Cuna de la Poesia Garnacha, Spanje
licht roze, bosaardbeitjes, delicaat, verfijnd, zacht en heerlijk fris 

 

Mousserend

Cava Castell Llord, Spanje
een klassieke Cava, traditioneel

Overig nieuws