Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De CaféKrant wat de grote politiek partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernemers.
Benieuwd naar de andere politieke partijen? Lees hier de andere partijprogramma's
In deze rubriek laten wij aspecten uit het verkiezingsprogramma terugkeren die van toepassing zijn op het ondernemerschap: belastingen, arbeidsmarkt, onderwijs en het ondernemerschap. Alle andere aspecten laten we buiten beschouwing. Kijk voor de volledig verkiezingsprogramma’s op de website van de politieke partij. In de vierde aflevering van deze serie; D66.
De partij van lijsttrekker Sigrid Kaag wil ruim baan voor een waardevol bedrijfsleven. De partij ziet dat de economie flinke klappen heeft gekregen door de coronacrisis. Om daar bovenop te komen zet D66 in op een beter geschoolde beroepsbevolking, wil het investeren in infrastructuur, een eenvoudig belastingstelsel, een evenwichtige arbeidsmarkt en streeft het naar een overheid dat een partner van het bedrijfsleven wordt.
Ondernemerschap
De partij van Sigrid Kaag wil bouwen op de lessen van de coronacrisis. De democraten willen besluitvormprocedures van de overheid versnellen, zonder dat dit ten koste gaat van duurzaamheid en kwaliteit. Bijvoorbeeld bij het verlenen van een vergunning of aanbesteding.
Als het aan D66 ligt dan krijgt toerisme een volwaardige plaats binnen het economisch beleid. Om problemen met massatoerisme in stadscentra en kustplaatsen te verhelpen, is het volgens de partij noodzakelijk om de toeristen meer te verspreiden door heel Nederland. Daarin is een landelijke aanpak nodig omdat gemeenten en provincies beperkte middelen hebben om hierop te sturen.
D66 wil investeren in de economie. De partij wil stimuleringsfondsen effectiever inzetten. Zo willen de democraten dat er meer geld beschikbaar komt voor gerichte innovatie en digitalisering. Als het aan D66 ligt, krijgen ook venture capitals, start-ups, scale-ups en innovatieve mkb-bedrijven makkelijker toegang tot deze fondsen.
Voor D66 is de markt een effectief middel om vrijheid en ondernemerschap te stimuleren. Tegelijkertijd vindt de partij dat producten en diensten die belangrijk zijn voor iedere burger – zoals gezondheidszorg, elektriciteit, openbaar vervoer en financiële diensten – een goede balans moeten vinden tussen kracht van het private initiatief en het waarborgen van het algemeen belang.
Arbeidsmarkt
D66 wil de arbeidsmarkt hervormen. De partij heeft gezien dat ten tijde van corona voornamelijk flexwerkers de dupe werden van de reorganisaties bij bedrijven. De partij wil daarom de groei van het aantal flexcontracten bestrijden. D66 wil dat het voor werkgevers aantrekkelijker wordt mensen in vaste dienst te nemen.
De partij van Sigrid Kaag wil het minimumloon met 10 procent verhogen. De aan het minimumloon gerelateerde uitkeringen, zoals de bijstand en de AOW, wil D66 deels mee laten groeien.
De democraten willen de termijn van loonbetalingen bij ziekte voor kleine en middelgrote werkgevers verkorten naar één jaar. Het tweede jaar wil de partij collectief verzekeren.
De partij wil werkgeverspremies verlagen voor de laagste inkomens zodat het aantrekkelijker wordt voor werkgevers om mensen die moeilijk aan het werk komen in dienst te nemen.
Onderwijs
D66 wil een hechtere samenwerking tussen verschillende scholengemeenschappen, zowel vanuit het regulier als speciaal onderwijs en mbo-instellingen. De democraten willen leerroutes vanuit voortgezet (speciaal) onderwijs naar mbo niveau 3 en 4 krijgen met meer aandacht en ondersteuning via een beroepsgerichte leerlijn, die beter aansluit op de arbeidsmarkt.
Bedrijven, scholen, onderzoeksinstellingen en overheid zijn samen verantwoordelijk voor de juiste aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Wie van een beroepsopleiding komt, moet een fatsoenlijke kans hebben op werk, vindt D66. Daarom wil de partij regionale samenwerkingen stimuleren tussen mbo-opleidingen en bedrijven om demografische krimp op te vangen, tekorten op de arbeidsmarkt op te lossen en studenten een duurzaam arbeidsperspectief te bieden
De partij van Sigrid Kaag wil de samenwerking tussen mbo-instellingen en het voortgezet onderwijs en hbo versterken. Door een nauwere samenwerking wordt de overstap voor studenten gemakkelijker, voorziet D66.
Belastingen
D66 stelt dat bedrijven zorgen voor welvaart en banen en een belangrijke motor zijn van onze economie. Bedrijven gebruiken net als iedereen publieke voorzieningen en profiteren bijvoorbeeld van investeringen in onderwijs en een prettige leefomgeving. Daarom wil D66 dat bedrijven ook hun eerlijke deel aan belasting betalen.
D66 zet zich, door middel van fiscale voordelen, in voor een groenere toekomst.
D66 neemt de adviezen van de Adviescommissie belastingheffing multinationals over. Daarmee gaan grote internationale bedrijven eerlijker bijdragen.
De partij wil het voor bedrijven aantrekkelijker maken om zich voor een groter deel met eigen vermogen te financieren. Te veel schulden maken bedrijven financieel kwetsbaar als het economisch tegenzit.
Als het aan D66 ligt gaan consumenten een andere prijs betalen voor hun voedsel via een duurzaamheidsheffing op vlees. In deze duurzaamheidsheffingen worden de kosten voor het milieu, de natuur en de luchtkwaliteit meegerekend in de prijs. Met de opbrengsten wil de partij de omslag naar kringlooplandbouw en een gezond voedingspatroon stimuleren.
Blijf je graag op de hoogte?
Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.