De sneeuw en ijspret van afgelopen week deed nogal wat stof opwaaien. De drukte op de heuvels en plassen zijn een doorn in het oog voor onze horeca. Schaatsen op de bevroren grachten, langlaufen en sleeënd van de heuvel af. Het zal u misschien niet verbazen dat het mij al snel bij de après-ski brengt. Niet alleen omdat ik een liefhebber van weizenbieren ben en après-ski en weizen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Maar al dat ijs en die bergen sneeuw zijn maar koud. En er is niets lekkerder dan weer op te warmen met een glas bier. Opwarmen met een glas bier?! Jazeker… Persoonlijk word ik dus al warm bij de gedachte aan een halve liter weizen, uiteraard koel geserveerd. Maar als m’n tenen écht bevroren zijn warm ik ook graag met hete zopie op!
Bij het koek en zopie standje van tegenwoordig, langs de rand van de bevroren gracht, is warme chocomel, een ijskoud Jägermeistertje en snert te halen. Aardig en wellicht verwarmend, maar het lijkt niet op zopie. Zopie wordt gemaakt van bockbier waarbij een scheut rum, kaneel, kruidnagel en steranijs gaat. Dit mengsel wordt verwarmd -tot maximaal 78°C- en gebonden met eieren. Een soort biercocktail avant la letre, zeg maar. Een variant op zopie is glühbier. Daarbij worden de eieren en rum achterwege gelaten en sinaasappels en bruine basterdsuiker toegevoegd.
Bieren mengen met vruchten of andere dranken ligt nog steeds gevoelig. Volgens mij omdat bier al een heel breed smaakspectrum heeft. Van bitter tot zoet, van zuur tot hartig en zout, het valt allemaal in bier terug te vinden. Soms krijgt één van de smaken de hoofdrol en is de smaak uitgesproken zoet, bitter of zuur. En soms spelen de smaken harmonieus samenspel, wat een gelaagde smaak oplevert waar bij elke slok weer wat nieuws te ontdekken valt. Met andere woorden, de diversiteit is al in verschillende bieren te vinden. Dus waarom zou je iets aan een bier toevoegen als je het beoogde effect al in een ander bier terug kan vinden?
Daarnaast bestaat nog altijd het trauma van het citroentje in het witbier. ‘Als een brouwer die smaak in zijn bier wilde hebben, had ie het er wel in gebrouwen..’ is veel in de bierwereld te horen. En terecht. In de horeca hecht ik veel meer waarde aan een mooi ingeschonken glas bier dan de optie om een citroentje in m’n bier te krijgen. Vanuit gastvrijheidsoogpunt is het misschien wel goed om de gast de keuze te laten maken, maar wat mij betreft is de vraag echt overbodig.
Anders wordt het als we gaan koken met bier, of biercocktails gaan bereiden. Het bier wordt dan één van de ingrediënten, in plaats van het product. Natuurlijk heb ik het nu niet over een drup grenadine in een dubbelbier, maar over een cocktail uit de shaker. Meng eens een kruidige gin met saisonbier, citroensap en hopsiroop, dat is echt hartstikke lekker! Maar eerst warm ik op bij een grote pul zopie, lekker ouderwets en mijmerend over vroeger…
Richard is de vaste columnist van De Cafékrant, Internationaal biersommelier en eigenaar van De BierBasiliek en bereikbaar via richard@debierbasiliek.nl. Iedere derde maandag van de maand publiceert Richard een inspirerende column. Lees ze hier.
Blijf je graag op de hoogte?
Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.