Het is duidelijk dat de hele horeca in Nederland het zeer zwaar te verduren heeft door de gevolgen van het coronavirus. Om dit vreselijke virus weerstand te bieden is vanaf zondag besloten om alle restaurants, cafe’s, partycenta, lunchrooms, et cetera, te sluiten. De horecaondernemers staan hier vierkant achter, dat blijkt gelukkig uit de vele reacties.
Een relatief kleine - en misschien vergeten - groep ondernemers binnen dit segment, krijgt door deze sluiting te maken met extra, zeer forse financiële problemen; dit is de groep van de strandpaviljoens, die in een zeer korte periode hun omzet moeten zien te behalen.
Op het strand van Kijkduin is Brigitte van Benschop al 20 jaar lang de eigenaresse van Beachclub Titus en Beachclub At Sea en bouwt 20 jaar lang ieder jaar zelf haar zaken weer op:
"Ieder jaar mogen wij vanaf 1 maart op het strand van Kijkduin beginnen om onze strandtenten op te gaan bouwen, om dan tussen 10 en 15 maart voor onze gasten open te gaan. Wij waren inderdaad op zondag 15 voor het eerst open en met € 760 omzet op de kassa, werd om 17.00 aangegeven dat wij om 18.00 weer gesloten moesten zijn. Persoonlijk vind ik dit een terechte beslissing en sta ik hier 100 procent achter, immers de gezondheid van onze gasten, maar ook van onze medewerkers staat bij mij voorop."
Forse investeringen
Brigitte vervolgt: "Wij zijn echter het enigste segment binnen de algemene horeca die te maken heeft met zeer forse investeringen alvorens open te kunnen gaan en om het eerste kopje koffie te kunnen schenken. Hierbij moet je denken aan de kosten voor de opslag tijdens de wintermaanden, de kranen om alle containers op de plaats te zetten, de specialist Piet Meerkerk die met verantwoording en veiligheid de paviljoens opbouwt, alle bedrijven die ons voorzien van water, electra, gas, koffieapparatuur, vaatwasmachines et cetera, et cetera. Het is eigenlijk teveel om op te noemen. Je moet je ook voorstellen dat er op 5 maart bij ons op het strand 22 containers staan die allemaal een voor een 'met het handje' uitgepakt en leeggehaald moeten worden door een team medewerkers, bestaande uit 20 man.
"Globaal kun je stellen dat op 15 maart alles weer staat en functioneert en ieder paviljoen grofweg € 60.000 euro verder is qua 'opbouw'. Het is dus niet alleen 'de zaak dichtdoen' en de algemene en doorlopende kosten proberen te dragen, maar het is vooral en juist deze dikke post die nu een hap uit mijn budget heeft genomen, zonder dat daar omzet tegenover staat."
Complimenten voor de overheid
"Ik wil wel aangeven dat ik heel blij ben met de snelle voorzieningen die door onze regering zijn getroffen. Men denkt, voelt en acteert met ons mee om de uitgaven en schade zoveel mogelijk te beperken. Dikke pluim voor Mark Rutte en ‘zijn team”. Op 1 maart heb ik ook 8 medewerkers in vaste dienst genomen om vol het seizoen in te gaan, dus deze 90 procent WTV (Werk Tijd Verkorting) komt als een “geschenk uit de hemel."
"Mijn 'ergste' ervaring uit het verleden was dat ik tijdens een storm, s’nachts werd opgebeld met de boodschap dat mijn containers en paviljoen voor de kust van Scheveningen dreven en of ik ze even op wilde halen. Deze plaats is nu overgenomen door dit vreselijke virus."
Het zal nog wel langer gaan duren
"De toekomst? Ondanks de forse investering, de vele geannuleerde partijen en geen gasten meer te kunnen verwelkomen, gaan wij vol goede moed richting 6 april, wel met in het achterhoofd dat het waarschijnlijk nog langer gaat duren. Ik hoop dat, als alles weer voorbij is, heel Nederland weer volop ons komt bezoeken en weer mooie partijen gaan boeken. Maar ik hoop eigenlijk nog veel meer dat alle kwetsbare mensen, zoals de ouderen en de zwakkeren onder ons, dit drama goed doorkomen. In verhouding met hen is mijn probleem eigenlijk niets. De afgelopen weken heb ik mij ook weer gerealiseerd dat alleen met het fantastische team van medewerkers om mij heen de 'opstanding' weer mogelijk kan maken. Zonder hen ben ik machteloos."