Feestcafés staan, net als nachtclubs en discotheken, achter in de rij wat betreft heropening vanwege de coronamaatregelen. Wat doe je dan in coronatijd, zonder goede vooruitzichten op korte termijn? In Zwolle pakte Niels Wijermars van Feestcafé Bloopers de handschoen op en er is een grootse verbouwing in gang gezet.
“Ik werk al 22 jaar in deze zaak en ben bedrijfsleider van zowel Bloopers als van Shotto, de zaak hiernaast waar je shotjes kunt drinken.” Omdat feestcafés moesten sluiten, is Bloopers in coronatijd (tussen de eerste en tweede lockdown) getransformeerd naar een zaak waar je jeu de boules kunt spelen. “We hebben heel bewust de switch gemaakt, waardoor we gedurende een periode wél gasten konden ontvangen. We hebben binnen jeu-de-boulesbanen aangelegd en laag meubilair geplaatst. Kijk maar eens op Facebook, daar hebben we een ‘Jeu de Bloopers-pagina’ aangemaakt; best een leuke woordspeling, al zeg ik het zelf. Ook hebben we alles gezellig aangekleed en bedienden we aan de tafels. Op die manier konden we langere tijd wel open onder de geldende voorwaarden, totdat de nieuwe lockdown kwam natuurlijk. Onze drie zaken boden allemaal dezelfde kaart (naast Shotto en Bloopers is ook Café De Kuiperij van dezelfde eigenaar, red.), zodat we iedereen met een mooi aanbod aan tafel konden bedienen. De speciaalbiertjes van De Kuiperij, de shotjes van Shotto en overal de mogelijkheid om er lekkere hapjes bij te bestellen. Kansen genoeg, maar we hebben besloten om Bloopers toekomstbestendiger te maken.”
Grondige verbouwing
En gelukkig waren er financiële mogelijkheden om grondig te kunnen gaan verbouwen, want daar bleek behoefte aan. “We hebben het verlaagde plafond weggehaald, waardoor er optisch gezien veel meer ruimte is. De twee barren hebben we er helemaal uitgehaald. Er zit al zestig jaar lang horeca op deze plek, dus overal is steeds ‘op voortgeborduurd’ tijdens die lange tijd. Wanneer er iets werd aangepast, werd er weer iets ergens overheen gespijkerd, en dat was goed te zien nu we de boel leeghaalden. We hebben echt alles uit de kast getrokken, de hele tent gestript en zelfs de elektra vervangen. Eigenlijk hebben we alles gedaan wat we kunnen doen en de zaak op de toekomst voorbereid.” Want een toekomst is er, als het aan Niels ligt: “Natuurlijk, de markt voor feestcafés komt absoluut terug, maar of dat voor honderd procent hetzelfde is als voor corona, dat weet niemand.”
De meest energiezuinige koelingen
Wat de zaak ook toekomstbestendig maakt is de aandacht voor energiebesparingen bij de verbouwing. Waar mogelijk zijn besparende elementen aangebracht. “De koelingen bijvoorbeeld, en daar hebben we er heel veel van”, vertelt de bedrijfsleider. “Die zijn de meeste energiezuinige die je maar kunt krijgen. We hebben er zelfs Europese milieu-investeringsaftrek voor kunnen krijgen, maar deze investering gaat zich zeker terugverdienen. Koelingen zijn in onze branche een grote kostenpost, waardoor de investering gerechtvaardigd is. Deze koelingen schakelen we ook, zodat ze op een andere manier werken wanneer we dicht zijn. Op zo’n dag schakelen ze maar een paar keer in, zodat de temperatuur langzaam van vier naar zes of van zes naar acht graden gaat. Dat levert al met al een behoorlijke besparing op, zeker omdat de koelingen op een dag waarop we gesloten zijn niet open en dicht gaan. Op het gebied van verlichting zijn we al helemaal voorzien van ledverlichting, wat niet alleen energie bespaart, maar ook van invloed is op de geproduceerde warmte. Omdat ledverlichting weinig warmte afgeeft, levert dat weer besparingen op de airco op bijvoorbeeld.”
Toch is het bij vrijwel alle horecazaken zo dat er de afgelopen al vrij veel geïnvesteerd is in energiebesparende en andere bouwkundige elementen. “We zijn gebonden aan regelgeving, bijvoorbeeld op het vlak van ventilatie, dus dat is in alle horecazaken prima in orde als het goed is. Dat brengt me ook op de heropening van de horeca… Er zou best wel wat mogelijk zijn in de horeca, omdat de zaken goed geventileerd zijn, maar de overheid bekijkt het wat eenzijdig. Wat is er wél mogelijk, maar op een andere manier? Dat lijkt me een goed uitgangspunt om ons er doorheen te slepen. Als de horeca straks weer open mag, dan moet iedereen een zitplek hebben, wat dat betreft is het bij ons niet anders dan in een restaurant. Maar in de routekaart lees je dat restaurants eerder open mogen dan wij, alleen maar omdat we ingeschreven staan als feestcafé. Leg mij maar eens uit waarom iemand in een restaurant wel mag borrelen en een hapje eten en bij ons niet? Ik hoop echt dat er eens wat breder gekeken gaat worden.”
Kijk eens naar wat wél mogelijk is
Niels hoopt op een nieuwe en andere manier waarop met de coronacrisis wordt omgegaan: “In plaats van alles op slot te doen en te wachten tot corona helemaal weg is, zou ik graag zien dat er wordt gekeken naar wat wél mogelijk is. De crisis is voor iedereen lastig en er zijn ook andere aspecten dan alleen de gezondheidszorg die meetellen. De economie en het geestelijk welzijn van de mensen komen ernstig in gevaar nu. De horeca is bij uitstek de plek, en wat mij betreft ook een relatief veilige plek, om te ontspannen. Er zou toch wel meer mogelijk moeten zijn? De horeca heeft meer dan eens laten zien dat het klaar is om verantwoord te kunnen openen en dat we als branche ons flexibel op kunnen stellen.”
Van feestcafé naar multifunctionele horeca
Terug naar de toekomst en naar het nu. De verbouwing is op meerdere fronten goed voor Niels en het team. “Je hebt ten eerste wat te doen en daarnaast is het ook leuk om te doen. We doen het ook in de volste overtuiging dat de horeca na corona weer open kan en dat er behoefte is aan wat wij aanbieden. Als de vaccins werken en iedereen ingeënt is, dan is de wereld weer een stuk zonniger. En dan hebben wij ook nog eens een doelgroep die jong is: het gros is tussen de 21 en 25 jaar oud, dus qua gezondheidsrisico valt het bij onze doelgroep ook npg wel mee, zo weten we inmiddels. Echt, de bar wordt supermooi, heel sjiek. Op die manier kunnen we meer kanten op, want in een afgetrapt feestcafé organiseer je geen bedrijfsborrel of ga je geen hapje eten, terwijl dat bij ons perfect kan na de verbouwing. Later op de avond gaan de tafels en stoelen eruit en is het een feestcafé zoals je dat kent, maar eerder op de avond is het een sfeervolle plek om te borrelen en een hapje te eten. Het wordt geweldig.”
Tot slot. Het beeld van de horeca is volgens de zeer ervaren bedrijfsleider niet helemaal correct. “Ik proef dat de horeca niet altijd serieus wordt genomen. Alsof we geen serieuze ondernemers zijn, maar als je ziet hoe wij met een laag rendement altijd een boterham hebben weten te verdienen en dat de meeste horecaondernemers nog steeds aan het schuren, schilderen en verbouwen zijn terwijl we al zeven van de afgelopen twaalf maanden gesloten zijn… Als dat geen serieus ondernemen is, dan weet ik het ook niet meer. We zijn een serieuze bedrijfstak en hebben ook op sociaal vlak veel toegevoegde waarde. Mensen beginnen nu echt te beseffen hoe belangrijk de horeca is binnen de samenleving, en dat merk je in de positieve houding ten aanzien van ons. Die waardering zal alleen maar groeien; zeker als wij laten zien hoe veerkrachtig de horeca is! Wat ik ook leuk vind om te vermelden is onze samenwerking met partijen zoals Wehkamp en de uitzendbureaus. Meer dan tachtig procent van ons personeel is nu aan de slag op andere plekken, ook in de GGZ-testlocaties. Het is fijn voor alle partijen; voor ons verlicht het de pijn enorm en we hoeven ons handje niet op te houden. Op naar betere tijden.”
Niels staat rechts op de foto boven dit interview.
Blijf je graag op de hoogte?
Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.