Zo veel blijheid en gezelligheid, daar worden we gelukkig van. De vorige keer zei ik het geloof ik ook al, maar het kan niet genoeg gezegd worden wat mij betreft: wat een leuk vak hebben wij!
Heerlijk zo’n dag dat we opstarten met het goed zetten van de tafels, de parasols uitzetten en de verse bloemen op tafel. Gebak in de oven met de belofte dat de keuken zo meteen ontzettend lekker ruikt. De bestellingen van de leveranciers aannemen, de reserveringen checken en de vroege vogels ontvangen. Zo beginnen we weer een topdag.
Prettig is het als gasten reserveren maar ook gezellig als je zo komt binnenlopen. Vergaderingen, bijeenkomsten en gezellige feesten gaan allemaal weer door en worden volop gepland. Net als de bloesems ploppen de sociale events ineens weer uit. Lente, mooie tijd is dit!
Fijn dat de zon ons de kracht geeft om zo veel mogelijk uren te kunnen werken maar helemaal alleen kunnen we het niet. En willen we het niet. De personeelsketen is nog niet opgestart. Het natuurlijke verloop is er nog niet.
Normaliter starten er gedurende het hele jaar wel mensen in onze MiltyFam. Die leiden we met veel plezier op en dan blijven er altijd wel een paar bij ons. Dat ging goed want elk jaar kiest er ook wel iemand voor een andere studie, een andere stad of een andere loopbaan. Maar door de ongelooflijk stressvolle onzekerheid is er in deze twee jaar niemand meer bijgekomen en dat begint na een aantal weken volledig open te mogen, zijn tol te eisen.
We zagen dit, zoals vele zaken omtrent de corona-maatregelen, uiteraard aankomen. Helaas konden we ons er niet goed op voorbereiden omdat de maatregelen niet gestoeld waren op de langere termijn. We zagen ons kapitaal in een put verdwijnen. We wisten dat daar geen TVL of NOW tegenop kon. Naast onze pensioenvoorziening is ons kapitaal onze MiltyFam. We hebben daar in geïnvesteerd. En alles is de afgelopen twee jaar flink geslonken. Menselijk verlies komt harder aan.
Gelukkig hebben we ook een aantal die-hards bij ons, die de nieuwelingen opleidden en die in hoge nood extra uren maakten. Zij vormen nu het volledige team. En dat is leuk en fijn en waardevol maar ook zwaar. En nu, met nog (of weer) veel Corona-besmettingen krijgen we het rooster amper rond.
QR-codes in plaats van menukaarten, convenience food, bestellen en betalen via je eigen Iphone, het past niet bij ons. We willen het niet, we gaan het niet doen. We willen een lachend gezicht aan tafel. We willen iemand achter de bar die kan vertellen dat er van de Garnacha druif ook echt een heel lekkere wijn te maken is, als de gast om een Sauvignon vraagt.
We willen met elkaar en met de gasten tijd hebben om te kunnen lachen, te kletsen en te discussiëren. De komende tijd weten we dus wat ons te doen staat. We gaan vol inzetten om weer een volledig, goed geïnstrueerde, gemotiveerde MiltyFam neer te zetten. Het vertrouwen is er zeker want nu we weer volledig open zijn, kunnen we mensen eindelijk weer wat bieden.
Dus kom maar door met de werkmieren die dit met ons willen doen!
Over de auteurs
Jan Willem en Janneke (zie foto) zijn de eigenaren van Eetcafé van Miltenburg in Bilthoven. Al meer dan negentig jaar vormt Eetcafé Van Miltenburg het bruisende hart van De Bilt en Bilthoven. Het eetcafé is inmiddels drie generaties lang in het bezit van de familie Van Miltenburg. In dit dossier hebben we all columns gebundeld.