Werken bij ons is gelukkig nog een feestje. En dat moet zeker zo blijven, maar ook wij zien uiteraard dat er steeds meer stress wordt ervaren. Bij ons in de horeca zijn wij gewend altijd te zeggen ‘kom op nog even door, tandje erop, stapje erbij’. Dat moet ook want we hebben te maken met piek- en daluren. De spitstijden. Dat hoort bij ons vak. De opening na corona was een en al spitstijd en nu de zomer is gekomen, lijkt het dat we gelukkig weer tijd hebben met elkaar om af en toe stil te staan. Daar is de vakantie goed voor. Ik ben blij dat hij aangebroken is.
Zoals mijn moeder altijd zei (maar wat ik ook nog steeds aan het leren ben) is dat je met je dagplanning rekening moet houden met ‘tandenpoetstijd’. De tijd tussen werkzaamheden in, waarin je niks gepland hebt staan maar die wel noodzakelijk is. Deze tijd moet je eigenlijk meeplannen anders kom je in de knel. Deze tijd is noodzakelijk om even op te laden, de dag goed af te sluiten om fris aan de volgende te kunnen beginnen. Het is de vanzelfsprekendheid van deze zaken die iedereen over het hoofd ziet bij het roosteren van de werkzaamheden, bij het plannen van de dag. De zaken die niet opvallen omdat je ze automatisch doet maar die des te opvallender zijn als ze niet gebeuren. Net iets anders dan de puntjes op de i, daarbij doe je de geplande werkzaamheden net iets beter dan dat je ze eerst deed.
Ook de vakantiekrachten maken dat we iets meer (tandenpoets)tijd hebben om even een vakblad open te slaan, een kopje koffie tussendoor te drinken en net iets langer bij de thuisblijvende gast aan tafel te kunnen blijven staan. En dat is broodnodig.
In deze tandenpoetstijd komen ook altijd de beste ideeën naar boven. En ideeën hebben we nodig om de 2e helft van dit jaar in te gaan. Er komt weer een tijd van keuzes maken aan. Belangrijke beslissingen moeten genomen worden om ons voortbestaan te waarborgen. We hebben lang gestreden om zo onafhankelijk mogelijk te ondernemen en daar gaan we nog steeds vol overtuiging mee door. Met een gestrekt been aan de onderhandelingstafel met leveranciers levert andere keuzes op. De bierprijs van nu is in ieder geval niet houdbaar. Maar ik ben vol vertrouwen want inmiddels hébben wij weer de keuze.
Misschien wordt het super leuk en combineren we alle hobby’s en gaan we onze eigen hop verbouwen, zetten we de eigen geteelde bloemen op tafel én op het bord en met de cressenteelt gaan we sowieso al starten. Dus wie weet, kunnen we naast onze leerling kok, de MiltyFam uitbreiden met een stagiaire van de land, - en tuinbouwschool. Kunnen we het nog wat meer in eigen hand nemen. Ja, dat krijg je ervan als je vakantie met tandenpoetstijd hebt, de leukste ideeën komen naar boven.
Ik heb zin in de rest van de vakantie, waarin we hopelijk nog veel meer tandenpoetstijd gaan hebben. Kunnen we met een blinkende glimlach over een paar weken weer voluit aan.
Over de auteurs
Jan Willem en Janneke (zie foto) zijn de eigenaren van Eetcafé van Miltenburg in Bilthoven. Al meer dan negentig jaar vormt Eetcafé Van Miltenburg het bruisende hart van De Bilt en Bilthoven. Het eetcafé is inmiddels drie generaties lang in het bezit van de familie Van Miltenburg. In dit dossier hebben we all columns gebundeld.
Blijf je graag op de hoogte?
Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.