Column: kwijtschelding van belastingschulden?

Auteur: Thijs Jacobs
8 februari 2021
Column: kwijtschelding van belastingschulden?

In België heeft de minister al een voorzichtig einde gemaakt aan alle onzekerheid: de horeca blijft bij onze zuiderburen in maart vrijwel zeker gesloten. In Nederland heeft premier Rutte – heel voorzichtig en ‘off the record’ – gesproken over een nieuwe en andere Nederlandse strategie om langzaam uit de lockdown te komen. Hierbij zouden horecazaken niet als laatste in de rij moeten openen, maar gaan alle sectoren gefaseerd open. Hoe dat eruit komt te zien is de vraag. Uiteindelijk is een gedeeltelijke heropening een druppel op de gloeiende plaat voor alle horecaondernemers die het al zo zwaar hebben. De meesten beseffen wel degelijk dat een spoedige heropening niet ter sprake zal komen en hopen dus op een andere vorm van steun, bijvoorbeeld op het vlak van kwijtschelding van belastingschulden.

Die belastingschuld loopt bij de meeste horecaondernemers aardig op en is een blok aan het, toch al zo gehavende, been. Na een oproep van verschillende ondernemersorganisaties heeft het ministerie van Financiën de deur op een kier gezet en het volgende verklaard: "Belastingdienst onderzoekt samen met andere schuldeisers en schuldhulpverleners met welke richtlijnen saneringsverzoeken soepel en efficiënt behandeld kunnen worden. In het geval van sanering kan een deel van de schuld komen te vervallen.”
Wanneer er geen coulance is vanuit de Belastingdienst, dan zal iedereen die een ‘betaalpauze’ heeft ingelast op 1 juli 2021 weer moeten gaan terugbetalen. Daar heb je dan 36 maanden de tijd voor.

Het woord saneringsverzoek valt wel op in deze reactie van de Belastingdienst. Bij een saneringsverzoek vraag je de Belastingdienst om kwijtschelding van de belastingschuld, maar er hangt een voorwaarde aan vast: dat kan alleen als er een akkoord is met alle schuldeisers. Zijn er naast de Belastingdienst nog andere dwangschuldeisers, zoals banken en pensioenfondsen, dan kan een dergelijk verzoek niet worden gehonoreerd. Gelukkig is demissionair minister Hoekstra achter de schermen bezig om met grote schuldeisers, zoals de banken, te bekijken of er gezamenlijke richtlijnen ontwikkeld kunnen worden, zodat er een soepelere behandeling van saneringsverzoeken mogelijk is. Tegelijkertijd heeft Hoekstra een week geleden tegenover RTL Nieuws nog verklaard dat hij het ‘te vroeg’ vindt om te spreken over kwijtschelding van belastingschulden. De termijn van 36 maanden om terug te betalen, gecombineerd met alle regelingen die er nu zijn om ondernemers te helpen, zouden voldoende moeten zijn. Hij wil eerst kijken wat er gebeurt in die periode van 36 maanden. Menig ondernemershart zal sneller gaan kloppen bij die gedachte, want bestaat je zaak nog wel over 36 maanden? Juist het kwijtschelden van de belastingschuld zou het laatste trapje op de ladder naar overleving kunnen zijn.         

Reageren? Dat mag en kan: thijs.jacobs@uitgeverijps.nl

Overig nieuws