Column: het 'L-woord'

Auteur: Redactie
Columns 23 mei 2022
Column: het 'L-woord'

Wow, konden wij afgelopen maandagochtend wéér even goed invoelen wat de Groningers al jaren voelen. Letterlijk beefde de grond onder ons. En niet alleen onder ons. Je voelde de hele aardplaat, of hoe je dat noemt, mee beven. En dan bedoel ik in dit geval de aardplaat van de horeca-managers/ondernemers die waarschijnlijk nog veel breder is dan deze groep alleen.

Kindjes eindelijk weer na school, even rustig met een kopje koffie aan de week beginnen. Journaaltje aan, met doorgaans een “saai” journaal……en dan ineens, uit het nietsvermoedende niets, valt het woord lockdown.

Een beving die we niet zagen aankomen. Nou ja, niet zagen aankomen. Seismologisch slaat de radar echt wel uit. Als er een groep is die er super van bewust is dat we nog steeds leven mét Corona, dan is het onder andere onze groep wel. De vraag is dus echt ……waarom er nu over beginnen?

Om ons 'wakker' te houden? Is er iemand op deze aardkloot die denkt dat we de afgelopen twee jaar vergeten? Om ons meer stress te geven boven op het personeelstekort, torenhoge lasten, twee jaar lang opgebouwde schulden en een onzekere en peperdure grondstoffencrisis? Allemaal zaken waarbij de seismograaf van de regering al jaren op uitslaat. Hadden we die maar wakker geschud. Echt……waarom nu?

Aan de horecamentaliteit kan menigeen een voorbeeld nemen. Sta je met te weinig ingeroosterd, super balen, proberen we de volgende keer echt anders te doen maar voor nu, even een stapje harder. Tot nu toe gaat dat nog bij ons omdat we positief zijn ingesteld en we nog steeds denken dat dit een tijdelijke hick-up is. Maar uiteraard niet als er weer een doemscenario wordt gepresenteerd. Ongelooflijk, waarom?

De grootste uitdaging voor de komende tijd wordt: wat gaan we doen om het leuk te hebben en met plezier aan onze prachtige onderneming te werken. We pakken de uitdagingen, zoals zojuist benoemd, met kop en staart aan. We gaan er vol in, er is geen andere mogelijkheid.

Alles wat ons energie geeft, houden we en laten we groeien. Wat energie kost, proberen we zo klein mogelijk te maken. Wel aanpakken, want dat is nou eenmaal wat we doen in de horeca.

Administratieve rompslomp kost energie maar pakken we aan. Gasten geven ons energie, heel soms kosten ze wat maar op een prachtige bos bloemen voor het hele team, als bedankje voor een geweldig gezellig feest, kan ik zeker een week teren.

Onze uitbreiding van de MiltyFam is nu nog vooral 'handjes' maar als iedereen eindelijk klaar is met de examens, de corona-achterstand achter ons is en de keuzes voor de vervolgstudies gemaakt zijn, gaan we weer een vast team maken. Een team waar we de kwaliteiten op elkaar af kunnen stemmen en waarin we iedereen het beste uit zichzelf laten halen.

De zomer komen we wel door met heerlijke hapjes en drankjes op het terras. Want van een goed, koud drankje in een mooi schoon glas, geserveerd met aandacht, wordt iedereen blij! Het lekkere weer mag aanhouden wat ons betreft. Zelf even samen uit eten is wegens de drukte helaas nog niet gelukt, maar ook dat gaan we snel regelen. Alles uit de kast voor positieve energie!

Over de auteurs

Jan Willem en Janneke (zie foto) zijn de eigenaren van Eetcafé van Miltenburg in Bilthoven. Al meer dan negentig jaar vormt Eetcafé Van Miltenburg het bruisende hart van De Bilt en Bilthoven. Het eetcafé is inmiddels drie generaties lang in het bezit van de familie Van Miltenburg. In dit dossier hebben we all columns gebundeld.

Blijf je graag op de hoogte?

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws