Café-uitbater Mike van Brakel voorziet jongeren van 'nachtopvoeding'

Auteur: Juan Kort
Ondernemen 4 augustus 2022
Café-uitbater Mike van Brakel voorziet jongeren van 'nachtopvoeding'

Terwijl na de coronaperiode veel cafés van achttien-plus naar 21-plus overstapten, zag café-uitbater Mike van Brakel (31) juist een gat in de markt. Hij opende in april het nieuwe jongerenfeestcafé Braque aan het Caterplein in Apeldoorn. Zo’n naam bij zo’n plein moet natuurlijk wel heel veel voorstellen. Met een hoofd vol nieuwsgierigheid naar de doelgroep achttienplus, die nu voor het eerst uit kunnen gaan, ging De CaféKrant op pad naar Apeldoorn en sprak de ondernemer in zijn kroeg.

Terwijl de mussen van het dak vallen, durfde De CaféKrant het aan om zich richting de Veluwe te bewegen. Het is een zeer warme en zonnige woensdagmiddag. Voordat Braque bereikt wordt, passeren menig slenterende Apeldoorners door hun centrum op zoek naar verkoeling in de vorm van ijsjes en koude drankjes. Maar opeens is ons hoofdonderwerp van vandaag in het zicht: de nachthoreca. Dranghekken, hoge tafeltjes en bierviltjes staan gereed voor weer een nieuwe avond. Rechts van Humphrey’s Café, ook van Mike, bevindt zich Braque. Nadat Mike de deur opendoet, ontstaat er meteen een gezellig gesprek. “Op 1 september ben ik vier jaar eigenaar van Humphrey’s, een meezingkroeg waar oorspronkelijk een ouder publiek op af kwam. Een jaar ervoor begon ik er als uitzendkracht. Nadat het café steeds meer eenheid kreeg qua muziek en gezichten achter de bar, begon het elke week beter te lopen en kwamen er steeds meer jongeren op af”, vertelt de horecaondernemer enthousiast. 

Fingerspitzengevoel

Toen begon de ondernemer het fingerspitzengevoel te krijgen, en begon er een nieuw avontuur. “Na een jaar gedraaid te hebben, kwam in 2019 de zaak ernaast te koop te staan. Loek, mijn toenmalige zaken- en levenspartner, en ik wilden jongeren een nieuwe eigen plek geven, apart van Humphrey’s Café. We kochten de zaak en noemden het Brabo’s. Dit vanwege onze Brabantse roots, ik ben namelijk in Bergen op Zoom geboren. Maar helaas gooide Corona roet in het eten. We hebben wel de deuren geopend tussen de lockdowns in, echter er is in Brabo’s in die twee jaar tijd maar zo’n anderhalve week gedanst tijdens Dansen met Jansen. In die tijd verwezen we de jongeren die bij Humphrey’s naar binnen wilden door naar Brabo’s. Toen tijdens de laatste lockdown de liefdes- en zakenrelatie met Loek uitging, heb ik zijn aandeel overgenomen. Hierdoor kreeg ik de kans om een nieuwe start te maken, met een eigen draai. Omdat ik in Zuid-Frankrijk de hotelschool heb gedaan, en daar ook een B&B en restaurant heb gerund met mijn ouders, gaf ik het een Frans tintje en noemde het ‘Braque’. Een schuine knipoog naar mijn achternaam ‘van Brakel’ en de naam ‘Caterplein’, waar het is gelegen. Overigens is Braque twintig meter verderop gelegen, aan de Hoofdstraat. Het verwijst natuurlijk naar de toestand die menig stapgast na een avondje uit heeft. Ik heb het interieur laten vernieuwen en in april dit jaar gingen de deuren open.” Mike is tevreden hoe de zaak tot nu toe loopt: “Het draait zelfstandig. Alle kosten die gemaakt worden, wordt door de eigen omzet betaald. Van donderdag tot en met zaterdag is het open, en nu in de zomer op woensdag ook. Op vrijdag trekt het vooral publiek uit de stad, op zaterdag komen er velen uit de dorpjes in de buurt van Apeldoorn op ons af. Het is hier meestal gezellig druk, en daar zit een stijgende lijn in.”

Achttienplussers

Bij Braque zijn jongeren vanaf achttien jaar welkom om op de stevige beats te dansen. Dit terwijl veel kroegen sinds de volledige heropening de leeftijdsgrens juist verhoogd hebben naar 21 jaar. De uitbater legt graag uit waarom hij wel juist voor achttienplussers heeft gekozen: “Er zijn in Apeldoorn nu maar drie kroegen waar die doelgroep naartoe kan, waaronder wij. Zij gaan nu voor het eerst uit, gezien ze dat tijdens de lockdowns niet konden doen. Ze hebben thuis leren drinken en feesten, en hebben dus niet de ‘nachtopvoeding’ gekregen die jongeren normaal wel genieten met uitgaan. Dat kan bijvoorbeeld gaan over hoe te reageren als er iemand met een dienblad aan komt lopen of als iemand je per ongeluk aanstoot. Ook waren er geen festivals en dance-evenementen, waardoor het drugsgebruik naar de huiselijke omgeving verplaatste. Nu kunnen de jongeren opeens losgaan in de kroeg, maar zonder ‘nachtopvoeding’ en de daarbij horende onwetendheid. Er wordt hier geregeld cocaïne en 3-MMC afgepakt, we hanteren een zero-tolerance beleid. Braque is hufterproof, er kan niet veel stuk. Jongeren zijn hier welkom, om leuk uit te gaan. Er zit een heel actief leven in de nacht, dat moet ook voor achttien-plussers gefaciliteerd worden. Ik vind het zelf geweldig om ze te bedienen. Ze zijn erg dynamisch, het is een andere wereld.”

Mike weet inmiddels al goed hoe hij op deze jongeren in moet spelen: “Ze zijn gevoelig voor acties. Met 1+1 op drankjes hoop ik ze vroeg op te laten draven. Ik bereik ze vooral via de socialmediakanalen van het personeel. Zij hebben veel volgers uit Apeldoorn en omgeving. Nu het vakantie is, willen zij ook doordeweeks ergens naartoe. Gezien Humphrey’s als enige hier zeven nachten per week open is, komen zij momenteel hier doordeweeks. In het weekend verwijs ik ze weer door naar Braque.”

Te besteden

Voorheen hadden jongeren van tussen de 18 en 21 niet veel geld te besteden. Ze werken nog niet fulltime omdat ze vaak nog met school of een studie bezig zijn. Volgens de ondernemer is dat positief veranderd: “Jongeren hebben nu wat uit te geven. Velen hebben tegenwoordig goedverdienende banen bij organisaties als Picnic en de GGD. Ze beginnen met het drinken van bier, en gaan later vaak over op Baco’s en CapiCola’s (Captain Morgan met cola, red.). Voorheen werd er ook veel Bacardi Oakheart gedronken, maar door de naamsverandering naar Bacardi Spiced drinkt vrijwel niemand dat meer en zijn ze overgestapt naar de CapiCola’s. De meeste mensen raken vol en moe van bier en hebben daarom suikers nodig om het langer vol te houden. Ook worden er belachelijk veel shotjes besteld, dat heeft een hoge marge. Daarom hebben we die flessen strategisch opgesteld, zodat ze zichtbaarder zijn tijdens het bestellen. We blijven zoeken naar manieren om bijverkoop te stimuleren. Een shotje en een biertje kost hier 3 euro, een mixdrankje €7,50 en een wodka Red Bull €8,50 euro. De bierprijs begon met 2,80 euro, maar is met Koningsdag verhoogd naar 3 euro. Binnenkort komt daar weer 20 cent bovenop. Braque en Humphrey’s hebben hetzelfde kassasysteem en hanteren dezelfde prijzen.”

Toch zijn er ook dingen waar Mike tegenaan loopt. “Er zijn op dit moment veel festivals waar velen nog kaartjes van hebben liggen van voorgaande jaren, toen het niet doorging. Ook kunnen vakantieplannen momenteel eindelijk gerealiseerd worden. Ik ben benieuwd hoe het vanaf september gaat als er geen Corona is en mensen weer in een normale sleur belanden. Hoe wordt het normale leven dan weer opgepakt? Het wordt een complete reset. De hele samenleving begint dan een nieuwe periode.” Al met al is hij erg gelukkig met zijn leven als café-uitbater. “Ik werk met plezier. Nachtleven is echt mijn ding, mensen vertier geven in hun vrije tijd. Iedereen is ’s nachts zo anders dan overdag. Er is veel meer connectie. Ik vind het leven overdag vaak maar saai. Mijn doel is dan ook om het nachtleven hier een beter gezicht te geven. Er ontwaakt een heel nieuw leven als hier de winkels en restaurants dichtgaan. Als de functie Nachtburgemeester van Apeldoorn beschikbaar komt, stel ik me direct beschikbaar!”

Blijf je graag op de hoogte?

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws