Deze bijdrage is van Liz Luyben. Zij is de brouwer van La Cabra Azul, De Blauwe Geit, in de Montes de Málaga en auteur van o.a. The Beer Lover’s Guide to Andalusia. Op het moment werkt zij aan haar volgende boek: The Beer Lover’s Guide to Western China. Liz is op dit moment in China, waar zij China Brew 2016 bezocht.
'Groots en meeslepend' waren woorden die door mijn hoofd schoten toen ik het terrein van het China Brew 2016 in Shanghai op stapte. Het is een tweejaarlijks gebeuren, volgens de website het grootste ter wereld. Vier kloeke fabriekshallen vol alles wat je nodig kunt hebben, van koeling tot verzekering, van kroonkurk tot filter. De eerste twee zalen lijken vooral vol Siemens te staan, in hal drie staat ook een meneer met Boeddha kettingen. Verder zijn er toespraken van Duitsers die vertellen over 500 jaar Reinheitsgebot. Ook allemaal heel interessant, maar waar is het bier? Helemaal weggestopt achterin hal 4 staan de brouwers op een kluitje. Om bij ze te komen moet je eerst door een doolhof van nagebouwde fabrieken en stands vol met de meest prachtige brouwketels, taps en een blinkende inblikmachine. Speciaalbier is een enorm ding in China, als je er regelmatig komt en, zoals ik, nogal graag bier drinkt, dan word je alsmaar om je oren geslagen met alweer een bierfestival zus of een Oktoberfest zo. Bij Daga, mijn favoriete speciaalbiercafé in Shanghai, lijkt elke week wel weer een nieuwe Chinese brouwerij op het menu te staan.
Smaken verschillen
Een grappig aspect aan deze 'speciaalbierbeweging' is dat de meeste Chinezen die ik spreek eigenlijk niet zo veel drinken. Een van de brouwers vertrouwde me toe dat hij met moeite één van zijn eigen biertjes op kon voordat hij dronken was. Chinezen houden, heb ik me laten vertellen, ook van hele andere smaken dan bijvoorbeeld Amerikanen. Sommige brouwers hebben het nadrukkelijk over een Chinese IPA: een zoetere, rondere aanpak. Zachte hop die je wel een beetje ruikt, maar die niet enorm opvalt. Zoals een medewerker van de 72 Changes brouwerij het me uitlegt: “Die IPA’s van jullie in het westen, die zijn zo..." Hij trekt een verkrampt gezicht terwijl hij zoekt naar het Engelse woord. “Bitter?” stel ik na een tijdje voor. Zijn gezicht klaart op. "Ja, bitter! En zuur! Chinese IPA’s hebben dat niet”, zegt hij tevreden.
Inblikrobot
Ik dwaal verder en kom een hele uitbundige stal tegen met woeste namen zoals Fat Dolma en Black Yak. Die laatste is een porter die ik uiteraard moet proberen. De jongens van Shangri-La Highland Brewery komen uit de gelijknamige stad in de provincie Yunnan, in het Zuid-Westen van China. Ze brouwen vooral met de lokale gerst, tot grote blijdschap van de lokale boeren. Een paar stands verder raak ik aan de praat met brouwer Jordan van Mr Drunk. Veel Chinezen kiezen een Amerikaanse naam, zodat wij westerlingen het makkelijker uit kunnen spreken. Jordan houdt van basketbal, vandaar. Hij komt uit Suzhou. Geen hele bekende stad buiten China, maar het ligt op zo’n anderhalf uur van Shanghai en er wonen ruim tien miljoen mensen. Jordan runt er een kleine brewpub, met een kleine installatie - een brouwketel van 120 liter - en met heel veel enthousiasme brouwt hij meer dan 10 verschillende bieren. Ik probeer zijn Dream River Hopfen Double Amber en zijn November Rain IPA - vernoemd naar zijn favoriete band, Guns and Roses. We neuriën samen een stukje en dan lijkt het me tijd om te gaan. Ik aai op weg naar buiten nog even begerig over die prachtige inblikrobot. Misschien over twee jaar...?
Bieren van La Cabra Azul zijn in Nederland te koop bij o.a. De Voorburgse Bierwinkel, Goedgebrouwen in Almere, Pakhuis Twente en Original Andalucía in Gulpen.