De herfst is al een tijdje aangebroken. Dat betekent dat ook de drankenkaart kan worden aangepast. Sangria wordt glühwein en herfstbokbier vervangt Corona op de bierkaart. Op wat voor manier kan je meer vragen voor herfstige dranken? En welke dranken hebben een hoge marge? Wij hebben een top zeven samengesteld die deze vragen beantwoorden.
Glühwein
Misschien wel het meest passend in dit rijtje. Wellicht rijmt het net wat beter bij de winter, maar ook bij gure herfstdagen misstaat een glas glühwein niet. Vele horecabezoekers worden blij als ze kunnen worden opgewarmd met dit warme drankje. De ingrediënten zijn goedkoop, het is namelijk niet nodig om een verfijnde fles rode wijn te gebruiken. Wel goed om te kiezen voor een variant met een uitgesproken smaak, omdat anders de wijn wordt overstemd door de extra ingrediënten. Deze wijn moet opgewarmd worden in een pannetje op laag vuur, en niet koken. Daarbij moet kruidnagels, steranijs en kaneel aan worden toegevoegd. Vervolgens voeg je er in partjes gesneden citroen aan toe voor een zuurtje en sinaasappel voor een zoetje. Suiker kan het eventueel nog zoeter maken. Om het op smaak te laten komen, moet het minimaal een kwartier met de deksel erop op een laag vuur staan, maar als je het er langer op laat staan komen de smaken nog meer tot hun recht. Voldoende op smaak? Dan is het klaar om ingeschonken te worden.
Herfstbokbier
Van alle bieren is herfstbok toch wel het meest herfstig. Dit komt omdat het donker en bitterzoet is, en vrij licht in alcohol is. Traditionele bokbieren zijn ondergistend, maar veel brouwers maken tegenwoordig een bovengistend bokbier. Met het verkopen van een speciaalbier kan de marge hoger zijn dan van pils. De HM Academy heeft de training ‘Bier als omzetvergroter' ontwikkeld. In deze training leer je actief en gastvrij verkopen zodat je meer omzet genereert met bier. Je leert hoe je de gemiddelde besteding per gast zo hoog mogelijk krijgt, zonder de gastvrijheid uit het oog te verliezen. Je leert er om meer omzet uit je bierverkopen te halen. Na afloop krijg je inzichtelijk wie je doelgroep is en waar je je assortiment op af kunt stemmen. Ook leer je biersmaken te herkennen en omschrijven zodat je je gasten goed kunt adviseren, en dus kunt upsellen. Met een passende pairing komt het bier nog beter tot zijn recht. Scan de QR-code voor meer informatie en om je in te schrijven voor de training
Verse kruidenthee
Vanzelfsprekend kan men nu ook kiezen voor een gezonde drank: verse kruidenthee. Dit 100 procent natuurlijke product is vrij van geur- en smaakstoffen. Het past dus bij de gezonde en bewuste levensstijl van nu, en is erg makkelijk te bereiden. Een groot glas met iets als verse muntbladeren ziet er bovendien hip en bijzonder uit, en kan daarmee voor een hogere marge zorgen. De bekendste is misschien wel verse muntthee of gember met citroen, maar verse muntthee is in vele varianten te maken. Denk bijvoorbeeld aan citroenmelisse met één kaneelstokje, één schijfje citroen en één ringetje rode peper. Of munt met één schijfje kurkuma, één schijfje sinaasappel en één kaneelstokje. Uiteraard kan er ook met specerijen of fruit zelf geëxperimenteerd worden met bijzondere smaken, zoals met sinaasappel, citroen, kurkuma of gember. Daarmee kan je een eigen signature thee creëren waar gasten voor terugkomen, en meer voor betalen.
Herfstcocktail
Een van de bekendste duurdere dranken is de cocktail. Bij een cocktail denkt men misschien sneller aan de zomer, door bekende cocktails als de piña colada en de sex on the beach. Maar er zijn ook talloze herfstige cocktails te bedenken. Een espresso martini houdt gasten van een horecagelegenheid ook wakker, gezien het naast alcohol, koffie en dus cafeïne bevat. De espresso gaat samen met wodka en koffielikeur in een cocktailshaker die vervolgens flink geshaket moet worden. Vervolgens gaan er ijsklontjes bij, dient het weer geshaket te worden totdat de shaker beslaat. De cocktail kan vervolgens worden ingeschonken in een mooi stijlvol martiniglas, met als kers op de taart drie koffieboontjes die drijven op het schuimlaagje. Een dessert, koffie en digestief in één: de ultieme afsluiter van een mooi diner. Maar er zijn nog veel meer cocktails te bedenken om met koud weer te drinken: een tiramisu cocktail, licor 43 baristo, apple pie mojito of misschien zelfs een pumpkin pineapple cocktail. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Warme chocolademelk extra
‘Met of zonder slagroom?’ is vaak de vraag die wordt gesteld bij het bestellen van een warme chocolademerk. Maar een hot chocolate is simpel spannender te maken, waardoor de vraagprijs hoger kan liggen. De smaken kaneel, kokos en banaan zijn heel goed te mixen met de smaak van chocolademelk. Naast een topping als slagroom kan je de klant ook meer keuze voorschotelen, zoals marshmallows, gekleurde hagelslag of karamelsaus. Wil je nog meer toevoegen? Een scheutje Baileys of rum erbij misstaat ook zeker niet. De chocolademelk is zelf te maken, waardoor je ook kan kiezen voor een gezonde of witte variant.
Warme appelcider
Wellicht nieuw om te horen, maar appelcider is ook warm te drinken. Makkelijk en goedkoop te bereiden, kruidig van smaak. Je hoeft alleen de appelcider en ahornsiroop in een kookpan op te warmen, met daarin kaneelstokjes, kruidnagel, piment bessen, sinaasappelschil, verse munt en citroenschil in een puntzeef. Dat moet tegen de kook aan een klein uur trekken. Het moet niet koken, gezien alle alcohol dan verdampt. Vervolgens kan je de puntzeef uit de appelcider halen, en het warme drankje in glazen of mokken schenken. Als garnering kun je een vers kaneelstokje, een plakje appel en/of anijsster gebruiken. De appelcider kan overigens geschonken worden uit speciale hittebestendige dispenserkannen.
Koffie met meer
Steeds meer Nederlanders drinken hun koffie buitenshuis. En ook van koffie is eenvoudig veel meer van te maken dan een cappuccino of een flat white. Met een simpele siroop of likeur wordt het al een stuk specialer en lekkerder, en kan de vraagprijs hoger worden. Denk niet alleen maar aan een Irish Coffee, er is nog veel meer te bedenken. Een Spanish Coffee 43 met de bekende likeur uit Spanje is bijvoorbeeld een crème-achtige, warm koffiedrankje, ideaal voor koude avonden of als digestief na een etentje, en het is niet al te moeilijk om te maken. Als je een geheel eigen recept op de koffiekaart hebt staan, kan je jouw zaak van de andere onderscheiden, en heb je een signature koffie in huis. Bij bijvoorbeeld een Irish Coffee, moet de room zich niet vermengen met de koffie, zodoende wordt er ook geen lepel bij geserveerd. De sensatie is groter als de hete zwarte koffie onder de koele room vandaan in de mond terecht komt. Volledig stijf geslagen room uit bijvoorbeeld een spuitbus zakt wel al door de koffie heen, en moet worden opgelepeld. Gebruik dat dus niet.
Blijf je graag op de hoogte?
Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.