De omzet van de horeca is in het tweede kwartaal van 2016 met 4,8 procent toegenomen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet groeit hiermee al drie jaren op rij. Ook de werkgelegenheid en het aantal starters bleven groeien. In de eerste twee maanden van het tweede kwartaal waren er meer hotelovernachtingen dan in dezelfde maanden een jaar eerder. Wel waren er meer faillissementen dan in het eerste kwartaal. Het ondernemersvertrouwen nam aan het begin van het derde kwartaal licht af, tot het niveau van het eerste kwartaal van dit jaar.
Meer omzet voor alle branches
Alle branches binnen de horeca boekten een omzetgroei van 4 procent of meer. Dit is wel iets lager dan de groei in het vorig kwartaal, toen over de hele linie de omzet toenam met 6,9 procent. De vele regenval in april en juni en de viering van Pasen in het eerste kwartaal zou de afgenomen groei deels kunnen verklaren. In kwartaal twee is de groei het grootst bij de kantines en catering (6,7 procent). De snackbars, inclusief lunchrooms en ijssalons deden het opnieuw goed (6,6 procent), gevolgd door hotels (5,2 procent) en restaurants en cafés, beiden met een groei van 4,1 procent.
In de hele branche kwamen er per saldo ruim 500 bedrijven bij, iets minder dan in het vorige kwartaal. Hierdoor bedraagt het totaal aantal bedrijven in de horeca nu 52,2 duizend.
Bron: CBS