Deze versgebakken minibroodjes worden liefst lauwwarm gegeten met aardbeienjam en clotted cream (halfstijve room). Scones zijn typisch Engels en zijn dikwijls onderdeel van een high-tea. Wanneer je ze als losse begeleider bij de thee zou serveren, reken dan op 3-4 scones per gast.
Ingrediënten (circa 20 scones):
350 gram zelfrijzend bakmeel
25 gram witte basterdsuiker
1/2 theelepel zout
2 eieren
1 deciliter (karne)melk
60 gram boter of margarine (keukentemperatuur)
Scheutje extra melk
Bereidingswijze:
? Verwarm de oven op 220 graden, gasstand 7.
? Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker en het zout door elkaar.
? Snijd de boter of margarine in stukjes en kneed het door het meelmengsel.
? Breek de eieren boven in een kuiltje in het mengsel en giet de (karne)melk er in. \'Kluts\' met een vork eerst de eieren en de (karne)melk door elkaar en roer daarna het meel door het ei-mengsel. Kneed verder met de hand tot een soepel deeg.
? Rol het deeg uit tot 2-3 centimeter dikte.
? Vet de bakplaat in, leg er een vel bakpapier op, of gebruik een siliconen matje.
? Steek met een uitsteekvormpje rondjes van 5 of 6 centimeter doorsnee uit het deeg en leg de rondjes naast elkaar op de bakplaat (hou 3 centimeter afstand tussen de deegrondjes aan in verband met rijzen). Herhaal totdat al het deeg op is.
? Bestrijk de deegrondjes met de extra melk.
? Bak de scones ongeveer 10-12 minuten in de oven, of totdat ze lichtbruin en gerezen zijn. Zet de oven uit en laat de scones ÂrustenÂ. Vlak voor het gebruik van de scones nog 2-4 minuten afbakken.
? Lauwwarme scones op een schaaltje leggen en uitserveren met een kommetje clotted cream en aardbeienjam (of een andere smaak jam).
? Laat de gasten hun scones halveren en met jam en clotted cream besmeren.
Tips:
Clotted cream is een halfstijve room die niet overal even makkelijk verkrijgbaar is. Een mengsel van 100 gram mascarpone en 125 gram crème fraiche komt dicht in de buurt. Gewone slagroom uit de spuitbus, of halfgeklopte slagroom gebruiken kan natuurlijk ook.
Geef uw gasten een proeverij door meerdere jamsoorten te gebruiken.
Klassieke scones bij de thee
2 februari 2009