Het kabinet doet er verstandig aan de sluitingstijd in de horeca om te zetten in een toegangsstop vanaf 24:00 uur. Dat vindt Koninklijke Horeca Nederland. Het voordeel is dat op deze manier de uitloop wordt gespreid, waarmee grote drukte, onveilige situaties en grote groepen op straat worden voorkomen.
Bovendien, vindt de brancheorganisatie, voorkomt dit het zogenaamde 'kroeghoppen' waar het kabinet zo bang voor is en krijgen horecaondernemers wel weer meer ruimte om tot de oorspronkelijke sluitingstijd te ondernemen. Door het slimmer inzetten van een bestaande maatregel kan de horeca onderdeel zijn van de oplossing.
Toegangsstop vanaf 24:00 uur
Wat KHN betreft geniet het afschaffen van de verplichte sluitingstijd nog steeds de voorkeur. Ruim een derde van de horecaondernemers ondervindt last van die maatregel, in de natte horeca is dat zelfs 57 procent. Van die bedrijven bedraagt de gemiste omzet gemiddeld 28 procent. Een goed alternatief is om de sluitingstijd om te zetten in een toegangsstop vanaf 24:00 uur, zodat na die tijd geen nieuwe gasten de horecagelegenheid meer in mogen. Dit biedt ruimte voor de gasten die op dat moment al binnen zijn; zij zouden dan tot de reguliere sluitingstijd mogen blijven.
KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Voor alle horecaondernemers staat de volksgezondheid op nummer 1. Sinds het begin van de crisis hebben zij zich continue aangepast aan de omstandigheden. Waar de maatregelen het toelaten, ontvangen ze met alle strenge restricties hun gasten op een veilige en verantwoorde manier. Dat zien we ook terug in de RIVM-cijfers; het aantal besmettingen dat te herleiden is tot de horeca is met slechts 4,3 procent (ten opzichte van 69,8 procent in de thuissituatie, inclusief bezoek) zeer gering. De horeca is onderdeel van de oplossing, geen oorzaak van het probleem. Het is dus verantwoord om een pragmatische benadering te kiezen door de omstreden verplichte sluiting om 24:00 uur te vervangen door een toegangsstop vanaf 24:00 uur.”
Slimme maatregelen
KHN pleit ervoor de bestaande maatregel slimmer in te zetten. Door de horeca te betrekken als onderdeel van de oplossing, voorkom je piekmomenten en zorg je voor een veiliger uitgaansklimaat. Dat is goed voor de ondernemers, gasten, bewakers van de openbare orde en de omgeving. Maar het biedt ook meer ruimte en rust voor de gasten en - eerlijk is eerlijk - meer exploitatieruimte voor de horecaondernemer; iets wat ze na ruim 20 maanden met restricties hard kunnen gebruiken. Een win-win situatie die binnen de gegeven omstandigheden een beter alternatief biedt dan de nu geldende sluitingstijd.
Blijf je graag op de hoogte?
Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.