Studenten die op zoek zijn naar een bijbaan zien zichzelf het liefst op de klantenservice werken. Een callcenter baan is zelfs twee keer zo populair als een bijbaan in de horeca. Dat blijkt uit cijfers van Studenten.nl, een platform dat werkgevers en werkzoekende studenten matcht. Bijna twee op de drie ondervraagde studenten zien een bijbaan als klantenservicemedewerker wel zitten.
Het flexibel kunnen indelen van de werkuren is een belangrijke reden, maar ook het relatief hoge salaris draagt, volgens Patrick Werkman van Studenten.nl, bij aan de grote populariteit van deze bijbaan. Desondanks heeft 56 procent van de studenten toch liever een leuke bijbaan dan eentje die zo goed mogelijk betaalt.
Kantoorbanen zijn daarbij in trek onder studenten. Na een bijbaan op de klantenservice is een job als financieel medewerker het meest gewild. Ook een bijbaan als verkoper/verkoopster ziet bijna vier op de tien studenten wel zitten. Werken in de horeca, misschien toch wel de meest ‘typische’ studentenbaan, is voor ruim 30 procent van de studenten een optie, terwijl de beveiliging en de IT de minst populaire sectoren zijn. Ongeveer één op de zes studenten zoekt iets in die richting.
Liever leuke baan dan hoog salaris
Tijdens de coronaperiode is de populariteit van werken in de horeca onder studenten verschoven naar callcenters, zo geeft Patrick Werkman van Studenten.nl aan. “In eerste instantie natuurlijk noodgedwongen, doordat horecazaken eenvoudigweg moesten sluiten. Veel studenten gingen aan de slag als bron- en contactonderzoeker voor de GGD. Een groot deel daarvan is ook na deze periode dit werk blijven doen”, aldus Patrick.
Vergeleken met bijvoorbeeld de horeca betaalt een bijbaan op een callcenter relatief goed. Patrick: “Je hebt het dan over een uurloon dat grofweg tussen de tien en veertien euro ligt. In de bediening moet je eerder aan zeven euro per uur denken.” Overigens is bijles geven een van de bestbetaalde studentenbanen. Het uurloon ligt dan vaak rond de twintig euro.
Desondanks is het salaris niet de belangrijkste factor bij de keuze voor een bijbaan, zo geven de ondervraagde studenten aan. 56 procent zoekt vooral een ‘leuke’ bijbaan, terwijl 37 procent ruiterlijk toegeeft vooral zoveel mogelijk te willen verdienen. De resterende zeven procent zoekt een bijbaan waarmee zij zoveel mogelijk uren kunnen werken.
Acht tot zestien uur per week
En over hoeveel uren hebben we het dan? Wel, 8,5 procent van de studenten zou het liefst meer dan 24 uur per week werken naast hun studie. Voor de meesten - samen bijna zes op de tien - geniet echter acht tot twaalf of dertien tot zestien uur per week de voorkeur. Een kleine twintig procent houdt twintig uur aan als maximum en bijna dertien procent zou hooguit 24 uur per week willen werken.