Het terras is in de zomer en zeker tijdens de maatregelen tegen corona voor veel horecaondernemers een belangrijke inkomstenbron. Wanneer u als horecaondernemer een terras wilt exploiteren, moet u dit vaak volgens de regels van de gemeente doen. In deze blog staan we stil bij de verschillende manieren waarop gemeenten terrassen kunnen toestaan en bespreken we kort de drie meest voorkomende regels.
Waar geregeld?
Wanneer een terrasvergunning nodig is en welke algemene regels er gelden is meestal terug te vinden in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Vaak is er ook nog terrassenbeleid waar nadere regels worden gesteld. Het college van burgemeester en wethouders of de burgemeester is bevoegd tot het verlenen van de eventuele vergunning.
Wel of geen vergunning?
Het is ook mogelijk dat een gemeente geen vergunningplicht voor het exploiteren van terrassen heeft, maar alleen algemene regels stelt. Voldoet u aan die regels, dan mag u een terras exploiteren. De gemeente zal de keuze om wel of geen vergunning te verlangen bijvoorbeeld laten afhangen van de impact die een terras op een bepaalde locatie kan hebben. In de gemeente Groningen is bijvoorbeeld geen vergunning nodig maar volstaat een melding als aan de volgende 3 voorwaarden is voldaan:
De eisen en regels die gelden voor terrassen verschillen per gemeente. Anders dan de gemeente Groningen is in de gemeente Maastricht bijvoorbeeld wel altijd een terrasvergunning nodig, tenzij het gaat om een binnenterras.
Wat zijn de meest voorkomende voorwaarden?
Ondanks dat de algemene regels en de regels voor het aanvragen van een vergunning per gemeente verschillen, zijn er drie regels die we vaak terugzien. Dit zijn de volgende regels:
Wanneer u aan alle regels en/of vergunningvoorschriften van de gemeente voldoet, kunt u uw terras plaatsen. Uiteraard nadat u een vergunning aanvraagt én verleend krijgt als de gemeente dit voorschrijft.
Terrassen maar
Bent u van plan om een terras te plaatsen bij uw horecabedrijf en is de regelgeving onduidelijk? Vraag altijd een jurist om uw aanvraag te controleren. Een boete of een extra vergunningaanvraag kosten veel geld en zijn eenvoudig te voorkomen. Wij helpen u graag.
Deze bijdrage is geschreven door Rijk de Vries (op de openingsfoto) en Lukas Steevensz van Catch Legal, dat bestaat uit bekwame juristen. Op het gebied van horeca bezit Catch Legal veel expertise en op dit vlak staan ze horecaondernemers dagelijks bij. Meer info: www.catchlegal.nl