December: de maand van lijstjes, terugblikken en voorspellingen doen. Niemand weet wat 2023 gaat brengen, maar wat de redactie wel weet is welke artikelen het best werden gelezen in 2022. We maakten er een top-5 van. Ook hebben we een top-3 van onze meest gelezen diepte-interviews op een rij gezet.
Het Lentebock Festival in Utrecht kon doorgaan
Bockbierliefhebbers konden in maart dit jaar hun hart ophalen omdat het Lentebock Festival Utrecht kon doorgaan! Dit vanwege de toentertijd aangekondigde versoepelingen op de lockdown. Van vrijdag 25 tot en met zondag 27 maart genoten mensen van twintig verschillende lentebockjes, BBQ, livemuziek, proeverijen en de topbockverkiezing 2022.
KHN, FNV en CNV bereikten nieuwe horeca-cao
Koninklijke Horeca Nederland (KHN), FNV Horeca en CNV Vakmensen bereikten in februari overeenstemming over een nieuwe horeca-cao voor heel 2022 en 2023. De lonen van vakkrachten stegen per 1 april 2022 en stijgen per 1 januari 2023.
Column over de laatste lockdown
Ook columns worden veel gelezen op onze website. De column van Jan Willem en Janneke, de eigenaren van Eetcafé van Miltenburg in Bilthoven, staat op nummer 3. Deze kwam in januari dit jaar online, en ging over de toenmalige lockdown. Iets wat we gelukkig ver achter ons kunnen laten, hopelijk voor altijd.
New York in Haarlem en Haarlem in New York
Ook gingen er cafés open. Zo ook in juni The Harlem Social Club in…Haarlem, het hoogtepunt van Roger Langhouts jarenlange ervaring met wijn. Het design van de horecazaak is geïnspireerd op de glamour van het midden van de vorige eeuw in New York. Vrouwelijke lijnen vermengen zich met pasteltinten en gestoffeerde meubels. Een stukje New York in Haarlem, terwijl koloniaal bestuurder Peter Stuyvesant in 1658 Nieuw Haarlem stichtte in het huidige New York. The Harlem Social Club serveert ruim 90 wijnen per glas, nou eigenlijk tapt men die zelf uit het By The Glass systeem. Daarnaast zijn er nog 70 unieke wijnen die enkel per fles geschonken worden.
Duitse METRO neemt Eijsink over
Metro AG nam 100 procent van de aandelen van Eijsink, gevestigd in Hengelo, over in maart. Met deze aankoop ontstond er één van de grootste bedrijven in Europa op het gebied van kassasystemen en digitalisering voor de horeca. Eijsink wordt geïntegreerd in METRO's techbedrijf Hospitality Digital (HD).
Interview top-3
Café-uitbater voorziet jongeren van 'nachtopvoeding'
Terwijl na de coronaperiode veel cafés van achttien-plus naar 21-plus overstapten, zag café-uitbater Mike van Brakel juist een gat in de markt. Hij opende in april het nieuwe jongerenfeestcafé Braque aan het Caterplein in Apeldoorn. Zo’n naam bij zo’n plein moet natuurlijk wel heel veel voorstellen. Met een hoofd vol nieuwsgierigheid naar de doelgroep achttienplus, die toen voor het eerst uit konden gaan, ging De CaféKrant in augustus op pad naar Apeldoorn en sprak de ondernemer in zijn kroeg.
Medewerker neemt proeflokaal van overleden eigenaar over
Bart Brugman was tien jaar werkzaam bij Proeflokaal ’t Paultje in Den Bosch, toen hij plotseling begin april het nieuws kreeg te horen dat eigenaar Paul Leeijen op 33-jarige leeftijd was overleden. De deuren moesten per direct sluiten. Bart kocht ’t Paultje samen met een andere ondernemer, en zorgt er nu voor dat wat Paul zo belangrijk vond, behouden blijft. Ben je daar benieuwd naar? De CaféKrant ging in september naar Noord-Brabant, en sprak Bart in zijn nieuwe horecazaak.
"Je bedrijf groeit mee met je leeftijd"
Herman Potgieter is met zijn vrouw Greta Potgieter al 21 jaar eigenaar van Grand Café & Restaurant De Troubadour in Hardenberg. Wat begon als een uitgaans- en muziekcafé, werd in 2015 een biefstukken-paradijs. Na een brand in 2017 gingen de deuren open als een grand café en restaurant, waar sinds november bezoekers ook kunnen dansen door het creëren van een lounge. De CaféKrant sprak Herman daar in oktober over.
Blijf je graag op de hoogte?
Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.